Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtteri Bottaksen ajotyyli kerää ylistystä – verrataan parhaisiin

Suomalaisen ajotyylissä on paljon Trullia ja Mansellia

Urheilu
 
John Thys AFP
Valtteri Bottaksen ajotyyli on herättänyt myönteistä huomiota.
Valtteri Bottaksen ajotyyli on herättänyt myönteistä huomiota. Kuva: John Thys AFP

Valtteri Bottas on kerännyt paljon kehuja tämän kauden suorituksillaan Williamsin FW36-autolla. Suomalaistulokas on herättänyt huomiota myös pehmeän tehokkaalla ajotyylillään.

Korkean suoritustason ajokoulutusta nuorille ja vähän varttuneemmillekin kilpa-ajajille tarjonnut pitkän linjan F1-toimija Peter Windsor on vaikuttunut Bottaksen kyvyistä.

Artikkeliin liittyvät

Windsor kuvaili Helsingin Sanomille, millaisia ajatuksia Bottaksen valmiudet ovat hänessä herättäneet.

"Kaiken kaikkiaan Valtteri on minun silmissäni siinä huippuluokassa, joka pystyy aloittamaan kilpa-auton painon siirtämisen mutkaan jo hyvin aikaisessa vaiheessa."

Ulkopuolinen voi kuvitella painonsiirtoa aikaiseksi kääntämiseksi mutkaan, mutta se on hieman harhaanjohtava käsitys, Windsor kertoo.

Windsorin mukaan Jean Alesi käänsi aina aikaisin mutkaan, mutta hänellä varsinainen painon siirtäminen kävi "suhteellisen brutaalisti". "Se oli hieman samanlaista, mitä Fernando Alonso tekee nykyään, joskin siihen liittyy samalla loistava auton perän käyttö."

Windsor katsoo, että Jarno Trulli ja Nigel Mansell olivat samanlaisia aikaisin mutkaan kääntäviä kuljettajia, mutta Alesista poiketen he aloittivat liikkeensä ovelasti. Ajotyylin perusteella hän sijoittaisi Bottaksen samaan joukkoon Trullin kanssa.

Ylistyssanoja Windsor ei juuri säästele. "Kaikesta näkee, miten vahva tunne Valtterilla on tällaiseen painon siirtämiseen, mikä samalla merkitsee myös todella vahvaa tunnetta auton balanssista", hän sanoo.

"Valtterilla on myös ilmiömäinen kyky rytmittää jarrutukset tavalla, jolla jarrupolkimen painetta voidaan vähentää. Valtterin ja tallikaveri Felipe Massan ajamisessa on suuri ero siinä suhteessa."

Massa jarruttaa yleensä yhdestä kahteen metriä myöhemmin, mutta parilla kierroksella viidestä hän myös lukitsee etujarrut tai pompottaa takapyöriä. Bottas pitää autonsa paljon vakaampana. Windsorin mukaan siihen vaaditaan todella tarkkaa kosketusta jarrupaineen vapauttamiseksi aikaisemmin.

"Nykyään paasataan sähköisestä brake-by-wire-jarrusysteemistä, ja monet kuskit hakevatkin insinööripuolelta selityksiä jokaiseen tekemäänsä virheeseen. Systeemit ovat erilaisia, mutta parhaat kuljettajat löytävät täsmälleen oikeat jarrusäädöt ainakin 50-prosenttisesti."

Erot syntyvät rengaspaineiden, pomppujen, tienpinnan, renkaiden ja jarrulevyjen lämpötilojen sekä jarrunesteiden vaikutuksesta.

"Tässäkin suhteessa Valtteri kuuluu mielestäni aivan kärkikaartiin samanlaisella tunneherkkyydellä Trullin, Mansellin ja Reutemannin kanssa."

Heikki Kulta
Spa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?