Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalka lähti, elämä jäi – triathlonisti Liisa Lilja aikoo paralympialaisiin

Liisa Lilja vaihtoi lajia uinnista triathloniin saatuaan sponsorituella vihdoin juoksuproteesin

Urheilu
 
Triathlonisti Liisa Lilja kilpailee kolmella jalalla
Triathlonisti Liisa Lilja kilpailee kolmella jalalla
Proteesien vaihtamisen täytyy sujua kilpailutilanteessa mahdollisimman nopeasti. Sitäkin pitää harjoitella. toimittaja: Jussi-Pekka Reponen kuvaus & editointi: Janne Järvinen

Kiinnostavasti kirjoitetun blogin otsikkko kertoo jo paljon 22-vuotiaasta Liisa Liljasta:

Se, mikä ei tapa, vahvistaa. Yksijalkaisen huippu-urheilijan elämää.
Lilja on entinen vammaisuimari ja nykyinen vammaistriathlonisti. Tittelien etuliite voisi olla myös kansainvälisemmin para.

Lilja sairastui 8-vuotiaana porilaisena koulutyttönä luusyöpään. Hän makasi sairaalassa lähes kaksi vuotta. Poistetun polvilumpion tilalle asetettuun tekoniveleen tuli sairaalabakteeri. Lopulta oikea jalka amputoitiin polven yläpuolelta, kun Lilja oli 10-vuotias.

"Jalka lähti, mutta elämä jäi", hän kirjoittaa blogissaan.

Janne Järvinen HS
Liisa Lilja sanoo, että hänellä on usein treeneissä mukana harjoitusvastustaja, jota vastaan hän kilpailee tosissaan. Vastustajan nimi on Liisa Lilja.
Liisa Lilja sanoo, että hänellä on usein treeneissä mukana harjoitusvastustaja, jota vastaan hän kilpailee tosissaan. Vastustajan nimi on Liisa Lilja.

Nyt Lilja on huippu-urheilija, joka muutti kesällä Turusta Helsinkiin valmennussyistä. Urheilun lomassa hän opiskelee Turun yliopistossa fysiologiaa, solubiologiaa ja genetiikkaa. Sitten joskus hän haluaa tehdä töitä tutkijana.

Mutta nyt on urheilun aika.

Triathlon on uusi laji kahden vuoden päästä Rion paralympialaisissa. Piakkoin selviää, onko Liljan kilpailuluokka (kakkonen) mukana kisoissa.

"On siihen aika hyvät saumat. Totta kai Rioon olisi hienoa päästä, mutta en ole varma, onko kaksi vuotta riittävä aika valmistautumiseen. Vuoden 2020 kisoihin tähtään ehdottomasti. Siellä on tähtihetkeni", Lilja sanoo.

Viime vuodenvaihteessa Lilja vaihtoi uinnista triathloniin. Hän jätti uinnin, koska se oli hänen mielestään nähty.

Vaihtoon hänellä oli kaksi muutakin syytä.

"Sain hyvän proteesisponsorin. Kun sain juoksuproteesin, se oli unelmieni täyttymys. Jo lapsena rakastin juoksemista ja menin usein juosten kouluun."

Lilja kertoo elämästään ja urheilustaan avoimesti, mutkattomasti ja valoisasti. Proteesit ovat välillä hänen puheessaan koipia, ja amputoitu jalka on tynkä.

Yksi syy lajinvaihtoon oli se, että Lilja on kestävyystyyppi, matkuri ja diesel, kuten hän itseään kuvaa.

Uinnissa hänen päälajinsa oli 400 metrin vapaa, joka oli hänelle turhan lyhytkestoinen suoritus. Triathlon kestää puolitoista tuntia.

"En päässyt lyhyillä matkoilla kunnolla vauhtiin. Uinnissakin vinstan [50 m] ennätykseni on tullut osana 400:aa metriä."

Kestävyysominaisuuksista kertoo se, että pari vuotta sitten Lilja ui lievän yllyttämisen seurauksena Espanjan-leirillä 50 metrin altaassa maratonin (42 km).

"Se kesti jotain yli 12 tuntia. Silloin olin tosi hullu."

Ensimmäisellä triathlonkaudellaan Lilja on kilpaillut vain kerran ulkomailla. Toukokuussa hän sijoittui heti toiseksi Ranskan maailmancupissa.

"Haluan pitää nyt ylimenokauden, jonka aikana saan treenata ilman paineita, koska triathlonissa pyöräily ja juoksu olivat minulle lähes tuntemattomia. Ranskassa halusin nähdä, missä olen maailmalla."

Hänen oli määrä kilpailla myös elokuun viimeisenä viikonloppuna mc-finaalissa Kanadassa, mutta sääressä todettu rasitusmurtuma esti sen reissun.

Pyöräily oli aiemmin Liisa Liljalle vieras laji. Proteesien vaihtaminen sujuu nopeimmillaan alle 20 sekunnissa.
Pyöräily oli aiemmin Liisa Liljalle vieras laji. Proteesien vaihtaminen sujuu nopeimmillaan alle 20 sekunnissa.

Rasitusvamma syntyi siitä, kun Lilja innostui vähän liikaa saatuaan juoksuproteesin ja päästyään ensimmäisen kerran 14 vuoteen juoksemaan.

"Ekalla viikolla juoksin 20 tuntia. Paikat kestivät hyvin kuusi viikkoa. Kyllä juoksuproteesillakin pääsee flow-tilaan", hän virnistää.

Juoksukieltoa kesti kymmenen viikkoa, mutta nyt Lilja on hölkännyt kevyesti kahdesti viikossa kahden viikon ajan. Lilja harjoittelee 20–24 tuntia viikossa, eli vuodessa tunteja kertyy yli tuhat.

Hän sai juoksuproteesin sponsorituella. Sen arvo on hänen mukaansa 20 000–30 000 euroa.

"Tämä paratriathlon jos mikä on välineurheilua."

Tukea harjoittelu- ja kilpailukuluihin hän saa muun muassa Triathlonliitolta. Omaa rahaa kuluu vuodessa kymppitonnin verran.

"Eniten kilpailen itseäni vastaan. Haluan kokeilla rajojani."

Lilja on toki kuvitellut, mikä olisi hänen lajinsa, jos hän voisi urheilla vammattomana.

"Lapsena olin tosi lahjakas telinevoimistelussa, mutta kyllä minusta varmaan olisi tullut pitkän matkan juoksija."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!