Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raamikas uintilupaus voitti maailmancupin kisan ensimmäisenä suomalaisena kuuteen vuoteen

Maailmancupin kisan voitto palautti yhdeksäntoistavuotiaan Jenna Laukkasen itseluottamuksen ja nosti odotukset korkealle

Urheilu
 
Vesa Ranta
Vuokatin uimahallissa harjoitteleva Jenna Laukkanen sairastui viime syksynä uimareiden "ammattitautiin" astmaan. "Se vaikuttaa harjoitteluun, mutta sen kanssa pystyy elämään."
Vuokatin uimahallissa harjoitteleva Jenna Laukkanen sairastui viime syksynä uimareiden "ammattitautiin" astmaan. "Se vaikuttaa harjoitteluun, mutta sen kanssa pystyy elämään."

Jenna Laukkasta ei väsytä, vaikka hän nousi eilen keskiviikkona kuudelta aamulla. Viimeisetkin unenrippeet karisevat tuntia myöhemmin, kun Laukkanen hyppää päivän ensimmäisiin uintiharjoituksiinsa.

Vuokatin urheiluopiston vesi ei ole kylmää, mutta silti sen ensipuraisu tuntuu – aina.

Sama toistuu viitenä päivänä viikossa.

Kuka

Jenna Laukkanen

 Syntynyt 2. maaliskuuta 1995.

 Kilpauimari

 Syntymäpaikka: Kuhmo

 Asuinpaikka: Sotkamo

 Kirjoittaa ylioppilaaksi Vuokatin urheilulukiosta.

 Lontoon olympialaisissa 100 metrin rintauinnissa 34:s ja 200 metrin rintauinnissa 32.

 Maailmancupin voitto lokakuussa 2014.

 Neljä Suomen ennätystä.

"Kun pääsee rytmiin, herääminen ei ole vaikeaa", sanoo Laukkanen, joka voitti viime sunnuntaina uinnin maailmancupin kisan ensimmäisenä suomalaisena kuuteen vuoteen.

Hanna-Maria Seppälä voitti syksyllä 2008 maailmancupin 100 metrin sekauinnin Euroopan ennätysajalla.

Voitto Moskovassa tuli monelle yllätyksenä, myös Laukkaselle itselleen.

"Yllättihän se. Varsinkin, kun se tuli 50 metrillä, vaikkei se ole päälajini."

Laukkanen kauhoi 50 metrin rintauinnissa ajan 30,83, joka jäi sadasosan hänen ennätyksestään ja joulukuun lyhyen radan MM-kisojen rajasta.

Kaivattu raja rikkoutui lopulta päämatkalla, 200 metrin rintauinnissa, jossa Laukkanen sijoittui neljänneksi ajalla 2.23,60.

Yhden MM-rajan rikkominen avaa oven myös muille MM-matkoille, joten Laukkanen ui Dohassa kolme henkilökohtaista matkaa, 50, 100 ja 200 metrin rintauinnit.

Mahdolliset viestit riippuvat Suomen muun joukkueen kokoonpanosta. Dohassa uidaan ensi kertaa naisten ja miesten sekaviesti, johon pääsy kiinnostaa erityisesti Laukkasta. "Siihen olisi kiva päästä."

Uimarit saavat maailmancupin kisan voitosta 1 500 dollaria, noin 1 200 euroa.

Se on pieni raha moneen muuhun lajiin verrattuna, mutta Laukkaselle sillä on iso merkitys. "Sillä pääsee pariksi viikoksi ulkomaan leirille."

Vesa Ranta
Jenna Laukkasen seuraava iso tavoite on Rion kesäkisoissa 2016.
Jenna Laukkasen seuraava iso tavoite on Rion kesäkisoissa 2016.

Pienen palkintosumman lisäksi maailmancupin voitto toi rutkasti sitä kaivattua itseluottamusta. Viime elokuun EM-kisoissa Berliinissä se oli pohjalukemissa.

"Pärjäsin siellä todella huonosti. Silloin tuntui, että henkinen kantti romahti", sanoo Laukkanen, joka kävi myös urheilupsykologin pakeilla.

"Kiinnostuin itsekin todella paljon urheilun henkisestä puolesta, ja psykologi alkoi kiinnostaa myös ammattina."

Laukkanen, 19, on raamikas, 182-senttinen rintauimari. Muutenkin olemus on sutjakka. Tuolla vipuvarrella kelpaa uida. "On ollut ylimääräistä painoa, mutta se on saatu pois", nauraa Laukkanen.

Hänestä olisi voinut tulla hyvä korkeushyppääjä, jos pienenä alkanut harrastus ei olisi loppunut neljätoistavuotiaana. Silloin uinti syrjäytti pysyvästi muut lajit, kuten jääkiekon, joka oli ollut yksi Laukkasen suosikeista.

Uinut Laukkanen on pienestä pitäen. "Vauvauinnista se alkoi", sanoo Laukkanen, joka seurasi kilpauintiin isonveljensä jälkiä.

Myös pikkusisko ui kilpaa. Sen sijaan toinen maajoukkueuimari Noora Laukkanen ei ole sukua. "Hauska yhteensattuma, ja usein tulee sekaannus, että olisimme siskoksia."

Laukkanen on syntynyt vuonna 1995. Laukkasen kanssa samanikäisiä lupauksia on nyt poikkeuksellisen monessa lajissa, kuten yleisurheilussa.

Muiden tapaan Laukkanen on asettanut tavoitteensa korkealle. "Olen pikkutytöstä asti unelmoinut olympiavoitosta. Unelmoin siitä päivittäin", sanoo Laukkanen varmalla ja luottavaisella äänellä.

Olympialaisten tunnelmaa hän aisti 2012 Lontoossa. "Se oli enemmänkin turistireissu. Kutsu kisoihin tuli niin myöhään, että kesän huippukunto oli jo mennyt, eikä uutta ehtinyt enää rakentaa."

Seuraava iso tavoite on Rion kesäkisoissa 2016 ja siitä neljän vuoden päästä Tokiossa. "Niihin tähdätään."

Seuraavia olympiadeja varten Suomen huippu-urheilua on uudistettu, ja toimintoja on pantu yhteen. Nyt urheilijan pitäisi saada entistä helpommin apua ja tukea samasta paikasta.

Miten tämä on näkynyt Sotkamossa?

"En ole itse huomannut vielä mitään, mutta hyvä, että uintikin on otettu mukaan. Kihun [kilpa- ja huippu-urheilun keskus] tutkijat kävivät tosin testaamassa palautumista ja antamassa vinkkejä, miten sitä voi itsekin seurata."

Päivän ensimmäinen harjoitus Vuokatin 25 metrin radalla on ohi. Usein hän ui illalla samat puolitoista tai kaksi tuntia, mutta eilisillaksi lajivalmentaja Toni Piirainen oli määrännyt juoksulenkin. "Yritän harjoitella monipuolisesti. Se tuo vaihtelua."

Vaihtelua on todennäköisesti luvassa myös ensi vuonna. Laukkanen valmistuu ylioppilaaksi ennen joulua Vuokatin urheilulukiosta. Koulun jälkeen hänestä tulee päätoiminen uimari, ja edessä voi olla muutto etelään.

"Harjoittelu pitkällä radalla [50 metriä] on se, mikä viehättää", sanoo Laukkanen, joka kertoo jo saaneensa tarjouksia Etelä-Suomen uimaseuroilta. Isoveli asuu ja harjoittelee Espoossa.

Aiemmin sotkamolainen kävi uimassa pitkällä radalla Kajaanissa, mutta nyt kilpauimareilta puuttuu sieltä tarvittava välipuomi.

Niin pienestä voi joskus olla kiinni kunnon harjoituspaikan löytäminen.

Ari Pusa HS
Vuokatti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!