Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salibandy ei ole enää mitään neppailua

Urheilu
 
Juhani Järvenpää
Eemeli Salin (19) ja Nico Salo (3) joutuivat Tšekin maalin edessä puristuksiin Hämeenlinnassa lokakuussa pelatussa maaottelussa.
Eemeli Salin (19) ja Nico Salo (3) joutuivat Tšekin maalin edessä puristuksiin Hämeenlinnassa lokakuussa pelatussa maaottelussa. Kuva: Juhani Järvenpää

Kamppailupelaaminen on lisääntynyt salibandyssa kilpailun kiristyessä. Vahvin ja nopein voittaa. Suomi kohtaa MM-kisojen avauksessa tänään Saksan.

"Liigapeleissä pelaajat jarruttavat metriä ja europeleissä puoli metriä ennen kulmatilannetta. MM-kisoissa ei jarruteta lainkaan."

Näin kuvailee Suomen maajoukkueen päävalmentaja Petri Kettunen vauhdin ja voiman lisääntymistä kaukalossa, kun panokset kasvavat ja pelaajat ovat yhä urheilullisempia.

Fakta

Näin MM-kisoissa pelataan

 Ruotsin Göteborgissa pelattaviin MM-kisoihin osallistuu 16 joukkuetta, jotka on jaettu neljään alkulohkoon.

 Rankingin perusteella kovimmat joukkueet on sijoitettu A- ja B-lohkoihin. Niiden kaksi parasta joukkuetta etenee suoraan puolivälieriin.

 Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella kohtaavat A- ja B-lohkoissa kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet joukkueet sekä C- ja D-lohkojen kaksi parasta joukkuetta.

 Puolivälierät pelataan 11.12. ja 12.12, välierät 13.12 ja mitalipelit 14.12.

Kettunen voisi jatkaa, että heikompi tai huonommin tilanteeseen valmistautunut pelaaja jää usein nurkkaan rähmälleen ja peli jatkuu toisaalla.

Salibandy on muuttunut vuosi vuodelta fyysisemmäksi. Syy on yksinkertainen. Pienessäkin lajissa kilpailu kiristyy, ja joka maassa osataan voima- ja nopeusharjoittelu, vaikka lajihienoudet olisivatkin vieraampia.

"Tila ja aika vähenevät kentällä, kun pelaajat ovat koko ajan urheilullisesti parempia. Tällöin tilasta pitää kamppailla, ja kaksinkamppailuja syntyy enemmän", Kettunen tiivistää.

Koventuneeseen peliin tarvitaan fyysisiä pelaajia. Mielikuva puuhelmet kaulassa surffailevista nuorukaisista on ollut historiaa jo kauan, mutta nyt huippujoukkueet ovat täynnä huippu-urheilijoita.

Nykypelaajat ovat myös aiempaa kookkaampia. Hallitseva maailmanmestari Ruotsi on MM-joukkueista kookkain. Ruotsalaisten keskipituus on 185 senttiä, kun Suomen joukkueen keskipituus on kaksi senttiä vähemmän.

Ruotsilla on peräti viisi yli 190-senttistä kenttäpelaajaa. Muilla mitaliehdokkailla eli Suomella, Sveitsillä ja Tšekillä on 190-senttisiä kenttäpelaajia kullakin vain yksi.

"Pituus tuo lisää ulottuvuutta, vipuvartta laukaukseen ja voimaa kaksinkamppailuihin", Kettunen havainnollistaa pituuden hyötyjä.

"Pitkät pystyvät puolustamaan sekä voittamaan irtopalloja kauempaa."

Pituus on kuitenkin vain yksi fyysisyyden mittari. Ensimmäisissä MM-kisoissaan pelaava SSV:n Lauri Stenfors on vahvan pelaajan moderni prototyyppi.

Itseään "aika lyhyeksi" luonnehtiva Stenfors on 181 senttiä pitkä. Lisäksi hän on nopea ja vahva. Kentällä Stenfors liikkuu kuin ihmiskuula, voittaa kaksinkamppailuja ja siirtää isompiaan pois tilanteista.

"Mulla on aika raamikas kroppa, ja olen pienestä pitäen pelannut kovaa", hän toteaa.

Voimaa pitää hakea salilta, mutta etenkin pelinomaiset harjoitukset valmistavat fyysiseen pelitapaan.

"Heitetään palloja kulmaan, mennään sinne ja tööttäillään – ainakin SSV:ssä."

Päävalmentaja arvioi

MM-joukkueen kolme kovaa kamppailijaa

Näin Suomen päävalmentaja Petri Kettunen luonnehtii kolme fyysistä pelaajaa.

1 Tatu Väänänen,

puolustaja,

31 vuotta / 172 senttiä

102 maaottelua

Pisteet 108 (21+51=72)

"Tatulla on kenties kaikista huippupelaajista paras tasapainokyky ja vartalonhallinta. Hän pystyy pelaamaan kovaa, on fyysisesti vahva, nopea ja kestävä. Hyvän tasapainokyvyn ansiosta hän pystyy ottamaan osumia ja pysyy silti pystyssä. Poikkeaa muista siinä, että painopiste on alhaalla. Älyttömän hyvä kaksinkamppailuissa."

2 Lauri Stenfors,

puolustaja,

24 vuotta / 181 senttiä

13 maaottelua

Pisteet 10+2=12

"Toisenlainen kamppailija kuin Tatu. Lauri on iso ja vahva, mutta riittävän nopea ehtiäkseen kamppailutilanteisin ja tykkää mennä niihin. Hän kokee pelaavansa kaksinkamppailussa omilla vahvuuksillaan. Hän pääsee sitä kautta kääntämään nopeasti peliä ja hyökkäämään."

3 Eemeli Salin,
hyökkääjä,
24 vuotta / 196 senttiä

13 maaottelua

Pisteet 6+3=9

"Eemeli on samantyyppinen kuin Stenfors mutta karvan verran pitempi. Hän on viimeisen päälle urheilullinen: on voimaa, nopeutta ja kestävyyttä. Hyvä hyökkääjä: on valmis kaksinkamppailupeliin, mutta pystyy nopeasti tekemään pallolla asioita, jos voittaa sen: laukomaan maaliin tai hakemaan ratkaisevan syötön."

Salibandyliigassa Stenfors pelaa kuudetta kautta. Pelin muuttumisesta kertoo jotain se, että alkuaikoina hän omien sanojensa mukaan pelasi "vähän ylikovaa".

"Aloittaessani liigassa peli oli aika seisoskelua. Monille pelitapani tuli yllätyksenä", hän sanoo moniselitteisesti.

Maajoukkueessa Stenfors on kuin kotonaan. Maaotteluissa saa pelata kovempaa kuin liigassa, ja siten valmennusjohto on ohjeistanut myös Stenforsia.

"On sanottu koko ajan, että saa pelata kovaa ja saa pelata ylikovaa."

Puolustamisen lisäksi Stenfors on erittäin tärkeä pelaaja hyökkäyksissä. Nopeajalkaisena hän pystyy käynnistämään kaksinkamppailujen jälkeen vastahyökkäyksiä. Stenfors on tehnyt 13 maaottelussa peräti kymmenen maalia.

Tilanteisiin pitää ehtiä, mutta niistä pitää päästä myös pois.

"Pitää pystyä kääntämään peliä. Niistä maalit nykyään tulevat. Nopea kääntö, ja sitten päästään iskemään."

Artikkeliin liittyvät

Suomen ainoa tavoite on kukistaa MM-finaalissa Ruotsi sen dän kotiyleisön edessä. Viimeksi Stenfors otti ruotsalaiskorstoista mittaa kuukausi sitten Hämeenlinnan turnauksessa ja pärjäsi hyvin.

"Pitkät jätkät kaatuvat vähän korkeammalta", hän tokaisee.

"Oleellista on halu mennä kovaa tilanteisiin ja tietää pärjäävänsä niissä. On oikeastaan vain hienompaa heitellä kaksimetrisiä kavereita."

Salibandyn hienouksiin kuuluu, että pelin koventumisesta huolimatta vastustajan vahingoittaminen ja jälkipeli on yhä harvinaista. Päävalmentaja Kettusen mukaan kyse on lajikulttuuriin kuuluvasta vastustajan ja pelin kunnioittamisesta.

Stenfors kiteyttää työmiehen näkökulman. "Kotoisessa liigassa henki on se, että kylkeen saa vetää kovaa, mutta se loppuu siihen", Stenfors sanoo.

MM-finaalissa tähän voi tulla joustoa vaikkapa tiukoissa maalineduspaineissa.

"Esimerkiksi Ruotsia vastaan tunteet voivat nousta, ja voi kuvitella, että sellaisia [ylilyöntejä] voi tulla. Mutta aika vähän sellaista tapahtuu."

 

Suomi–Saksa Yle TV2:ssa tänään kello 13.55

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?