Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaisa Mäkäräisen takana on musta aukko – nuoria vaikea saada ampumahiihtoon

Urheilu
 
Jonathan Nackstrand AFP
Kaisa Mäkäräinen on yksinäinen suomalaisen ampumahiihdon huipulla.
Kaisa Mäkäräinen on yksinäinen suomalaisen ampumahiihdon huipulla. Kuva: Jonathan Nackstrand AFP

Kiitos Kaisa Mäkäräisen suomalaisella ampumahiihdolla menee juuri nyt lujaa.

Mäkäräinen johtaa ylivoimaisesti maailmancupia ja tavoittelee lisää kärkisijoja huomenna torstaina Sloveniassa.

Artikkeliin liittyvät

Vaikka ampumahiihto on hyvin esillä ja sitä seurataan, mihinkään raikuviin kättentaputuksiin lajin sisällä ei ole varaa.

Mäkäräinen muodostaa yksin kapean kärjen, ja hänen takanaan on iso aukko, vaikka Mari Laukkanen ja Sanna Markkanen kiertävät myös maailmancupin kisoja.

"Maajoukkueessa on uransa eri vaiheissa olevia urheilijoita", muistuttaa Suomen Ampumahiihtoliiton nuorisopäällikkö Tapio Pukki.

Mäkäräinen, 31, aloitti ampumahiihdon varsin kypsällä iällä, parikymppisenä. Laukkanen on 27-vuotias ja Markkanen 24-vuotias, joten heillä on vielä aikaa kehittyä.

Maastohiihtoon kasvaa koko ajan uutta sukupolvea, mutta ampumahiihdossa nuorien saaminen lajiin on ollut hankalampaa. "Ohjaajia ja kouluttajia on saatu mukaan enemmän kuin ennen, ja tämä työ tuo tuloksia tulevaisuudessa. Seurat ovat tässä avainasemassa", sanoo Pukki.

Ampumahiihdossa on kahden lajin osaamisen takia hankalampi nousta kansainväliselle tasolle kuin hiihdossa.

Lisäksi ampumahiihto on edelleen kallis harrastus. Hyvä pienoiskivääri maksaa noin 3 000 euroa, patruunoita kuluu harjoittelussa paljon ja pitää olla eri kelien suksia.

"Materiaali on kapea, sille ei voi mitään. Myös lajia harrastavia seuroja on vähän, ja ne ovat pieniä. Hiihtoa harrastavat lahjakkuudet eivät hakeudu ampumahiihtoon", sanoo veteraanivalmentaja Immo Kuutsa, joka toimi ampumahiihtäjien yleisjohtajana ja osin myös naisten päävalmentajana 1988–1994.

Kuutsan mielestä hänen työnsä jäi tuolloin kesken. "Aika oli liian lyhyt, että toiminta olisi saatu järjestykseen. Liitolla oli paljon taloushuolia, ja minäkin valmensin pelkällä kuukausipalkalla ilman kulukorvauksia."

Tällä hetkellä Ampumahiihtoliiton talous on vakaa. Neljä vuotta sitten liitto oli konkurssikypsä, mutta Mäkäräisen menestys ja kansainvälinen näkyvyys ovat tuoneet uusia tukijoita.

"Mutta ainahan rahaa tarvitaan lisää. Helpottaisi, jos saisi toisen valmentajan ja huoltajan", sanoo uusi päävalmentaja Marko Laaksonen.

Laaksonen on saamassa apuvoimia, kun Jouni Kinnunen aloittaa liiton kehityspäällikkönä tammikuussa.

Suomalaiset ampumahiihtäjät urheilevat eri lähtökohdista kuin keskieurooppalaiset, joista suurin osa on armeijan leivissä.

Suomen parhaisiin miesampumahiihtäjiin kuuluva Ahti Toivanen on sopimuskersanttina Kainuun prikaatissa.

Armeijan ansiosta Toivanen voi keskittyä talven urheilemiseen. "Vaikka valtion leipä on kapea ja pitkä, se lyö kuitenkin Kelan ansiot", sanoi Toivanen HS:lle maailmancupin avauksessa Östersundissa.

Biotieteitä opiskelevan Sanna Markkasen ykköstukija on Kela.

Kuutsan mielestä on selvää, että varuskuntien lakkauttaminen on näkynyt myös ampumahiihtäjien harjoittelussa ja valmennuksessa. "Samalla lajista kiinnostuneet ovat lopettaneet."

Kuutsa kummastelee, miksei vanhoja ampumahiihtäjiä kiinnosta nuorten valmentaminen tai seuratyö.

Miksei nuorten valmentaminen kiinnosta vanhoja mestareita?

"Heitä pitäisi pyytää mukaan. He eivät ole kovin kärkkäästi tarjoamassa itseään", sanoo Heikki Ikola, joka on nelinkertainen maailmanmestari (1975–1981) ja kolminkertainen olympiahopeamitalisti (1972–1976).

Ikola oli miesten päävalmentajana 1992 Albertvillen talvikisoissa, joissa Harri Eloranta sai olympiapronssia.

Nykyään Ikola on mukana oman seuransa Jurvan Urheilijoiden valmennuksessa.

Ikolan mielestä lajin tulevaisuus näyttää silti hyvältä, vaikka kärki on kovin kapea. "Harrastus on lisääntynyt räjähdysmäisesti, mutta he ovat kovin nuoria. Heistä ei ole vielä edustustehtäviin", sanoo Ikola.

Päävalmentaja Laaksonen ei ole vielä ehtinyt perehtyä, miltä ampumahiihdon tulevaisuus näyttää Suomessa. "Sen tiedän, että nuoria harrastajia on enemmän kuin Ruotsissa. Lukioikä on monelle kriittinen taite, jatkaako lajia vai ei."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!