Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Honka ulos liigasta

FC Honka hakee vauhtia Kakkosesta, liigaan ensimmäisenä tyrkyllä KTP

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Kapteeni Jussi Vasara (vas.) piti joukkueensa liigassa, mutta heikko talous kaatoi seuran.
Kapteeni Jussi Vasara (vas.) piti joukkueensa liigassa, mutta heikko talous kaatoi seuran. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

FC Hongan mieletön liigaseikkailu sai surkean lopun. Vuodesta 2006 alkaen Veikkausliigassa pelannutta Honkaa ei nähdä ensi kaudella liigassa.

Talousvaikeuksiensa takia jatkuvasti uutisissa ollut Honka säilytti liigapaikkansa kentällä, mutta menetti sen lopulta valtataistelun takia kabinetissa.

Fakta

Honka Veikkausliigassa

Honka juhli 2012 Suomen cupin voittoa.

 2006: neljäs, kahden pisteen päässä pronssista. Yleisökeskiarvo 4 255

 2007: neljäs, kahden pisteen päässä pronssista. Yleisökeskiarvo 3 935

 2008: toinen, neljän pisteen päässä mestaruudesta. Yleisökeskiarvo 3 156

 2009: toinen, kolmen pisteen päässä mestaruudesta. Yleisökeskiarvo 2 233

 2010: neljäs, neljän pisteen päässä pronssista. Yleisökeskiarvo 2 265

 2011: neljäs, pisteen päässä pronssista. Yleisökeskiarvo 1 954

 2012: seitsemäs, 11 pisteen päässä pronssista ja 11 pistettä edellä putoamista. Suomen cupin voitto. Yleisökeskiarvo 1 635

 2013: toinen, 12 pisteen päässä mestaruudesta. Yleisökeskiarvo 2 041

 2014: yhdestoista, 27 pisteen päässä pronssista ja 7 pistettä edellä putoamista. Yleisökeskiarvo 1 503

Lähde: STT

Kun FC Honka ry:n yhteistyökumppaniksi ryhtynyt Esport ei suostunut ottamaan yhdistyksen aiemman yhteistyökumppanin Pallohongan velkataakkaa sellaisenaan vastaan, raukesi samalla Palloliiton liittohallituksen päätös palauttaa sarjapaikka yhdistykselle.

Näin ollen FC Honka ry ja Esport eivät voi hakea liigalisenssiä. Eikä sitä voi myöskään hakea Pallohonka, jolta puuttuu liigalisenssihakemukseen vaadittavaa yhteistyösopimus sarjapaikan omistavan yhdistyksen kanssa.

Palloliiton lisenssihallinto voi seuraavaksi valmistautua täydentämään Veikkausliigaa, jolloin ensimmäisenä kyseeseen tulevat KTP ja Turun palloseura.

Syy lopputulokseen piilee Pallohonka Oy:n valtavassa velkataakassa.

Sen suuruus ja sisältö olivat lopulta liikaa espoolaiselle liikuntapalveluyritys Esportille, jonka piti ottaa hallinnointivastuu FC Honka ry:n omistamasta sarjapaikasta sen jälkeen, kun Hongan ja Pallohonka Oy:n sopimus oli purettu.

Esportin piti tiistaina antaa vastaus, ottaako se vastattavakseen Pallohongan kilpailu- ja urheilutoimintaan liittyvät taloudelliset vastuut. Esport antoi kieltävän vastauksen, koska Pallohongalta siirtyvä velkataakka oli liian suuri.

"Surullinen päivä espoolaiselle jalkapalloilulle. Emoseura tiedottaa asiasta tarkemmin", Esportin projektinjohtaja Hexi Arteva sanoi.

Artikkeliin liittyvät

Lopputulos on tappio kiistan osapuolille. FC Honka menettää tärkeän edustusjalkapallojoukkueensa, Esport ei pääse liigajalkapalloiluun ja Pallohonka Oy menettää mahdollisuutensa sälyttää velkojaan toiselle osapuolelle.

Palloliiton määrittelemää oikeuksien ja vastuiden siirtoa ei tapahdu Pallohongalta Esportille.

Esportin omistaja Färid Ainetdin kertoi Ilta-Sanomille, että Esportille tulevia vanhoja saatavia olisi ollut noin 600 000 euroa. Esport yritti neuvotella velkataakkaa pienemmäksi siinä onnistumatta.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Pallohongan esittämät velat siirrettiin liittohallituksen päätöksellä sellaisenaan eteenpäin Esportin taloudellisiksi vastuiksi.

"Homma kaatui siihen, että Palloliitto siirsi koko auki olevan velkataakan Esportille ja sitoi sen lisenssin saamisen ehdoksi. Yhdistyksen mielestä velkaeriin sisältyi epämääräisiä ja epäasiallisia velkoja. Yllätyimme siitä, että Palloliitto ei punninnut velkaeriä siltä kannalta, ovatko ne urheilutoimintaan liittyviä velkoja", FC Honka ry:n puheenjohtaja Harri Pellikka kommentoi HS:lle.

Palloliiton pääsihteerin Marco Casagranden mukaan liittohallitus tarkasteli siirtyviä velkoja kilpailumääräysten mukaan.

"Osapuolilta pyydettiin lausumat kilpailumääräysten mukaan siirtyvistä taloudellisista velvoitteista. Suurin osa velvoitteista on määräysten tarkoittamia, kilpailu- tai muusta urheilutoiminnasta johtuvia", Casagrande kertoi.

"Velkojen dokumentointi oli Pallohongan vastuulla ja intresseissä. Hankimme sellaiset selvitykset, että pystyimme päättämään asiasta."

Olivatko Esportille kerrotut velat Palloliiton mielestä perusteltuja, vaikka Esportin mielestä joistain puuttui dokumentteja?

"Kyllä."

FC Honka ry ja Esport kaavailevat jatkoa yhteistyölle Kakkosessa, jossa FC Honka ry:llä on sarjapaikka.

"Ilman muuta. Meillähän on tässä hyvä malli, jota olemme rakentaneet. Edustusjoukkueen nimi päivittyy muotoon FC Honka Akatemia, koska olemme yhtenäistämässä joukkueiden nimiä. Esport tukee edustusjoukkuettamme ja pyrimme pikku hiljaa ylöspäin", Pellikka kertoi.

Hongan paikka Veikkausliigassa tulee näillä näkymin täydennettäväksi lisenssimenettelyssä. KTP:ltä ja TPS:ltä on jo pyydetty hakemukset täydennysmenettelyä varten.

Pallohonka Oy:llä ei ole sarjapaikkaa, sopimusta minkään tahon kanssa sarjapaikasta tai liigalisenssihakemusta minkään yhdistyksen kanssa, joten täydennysmenettely lienee ainoa vaihtoehto.

"Siltä näyttää", Casagrande sanoi.

KTP:n puheenjohtaja Jarkko Pippola pahoittelee tilannetta – liigajoukkueen kariutuminen talousvaikeuksiin on aina valitettavaa.

"Mihin se sitten johtaa? Katsotaan, mitä tapahtuu. Odotamme rauhallisesti. Tällainen mahdollisuus on ollut olemassa, ettei joku viime kauden joukkueista pelaisi liigassa. Siinä mielessä olemme valmistautuneet tähän, että olemme joissain asioissa siirtäneet päätöksentekoa myöhemmäksi", Pippola kertoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!