Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljoonien dollarien taakka

Ville Leinon jättisuuresta sopimuksesta oli haittaa uralle

Urheilu
 
Seppo Samuli Lehtikuva
Ville Leino pelasi Leijonissa viimeksi kuusi vuotta sitten. Nyt hän yrittää hankkia paikan kevään MM-joukkueeseen.
Ville Leino pelasi Leijonissa viimeksi kuusi vuotta sitten. Nyt hän yrittää hankkia paikan kevään MM-joukkueeseen. Kuva: Seppo Samuli Lehtikuva

Voivatko miljoonatulot ja pitkä sopimus aiheuttaa jopa ongelmia? Kyllä, jos kysyy jääkiekkoilija Ville Leinolta.

Leino teki kuuden vuoden unelmasopimuksen NHL-joukkue Buffalo Sabresin kanssa yli kolme vuotta sitten.

Kuka

Ville Leino

 Syntynyt Savonlinnassa, 31-vuotias

 Keskushyökkääjä, joka pystyy pelaamaan myös laidassa. Edustaa Medveščakia KHL:ssä

 Nousi SaPKo:n kautta miesten sarjoihin. Voitti HPK:ssa Suomen mestaruuden 2006. Lähti Jokereista NHL:ään syksyllä 2008

 Pelasi Detroitissa, Philadelphiassa ja Buffalossa yhteensä 286 runkosarjaottelua, joissa kertyi tehot: 40+79=119. Pudotuspeleissä 37 ottelua (10+18=28)

 Pelannut A-maajoukkueessa 18 ottelua tekemättä vielä yhtään pistettä

 Poikamies, harrastaa kitaransoittoa ja musiikkia

Jättimäisellä paperilla oli hintaa huimat 27 miljoonaa dollaria. Kolme vuotta Buffalo maksoi Leinolle, ja viimeiset kolme se osti ulos. Ulosostossakin sopimuksen arvosta oli jäljellä vielä 11 miljoonaa dollaria.

Leino hankki paikkansa suurituloisten joukossa pelaamalla Detroitissa ja Philadelphiassa hyviä kausia. Varsinkin pudotuspelit Flyersissa herättivät NHL-seurat liikkeelle.

NHL:n pudotuspeleissä yli pisteen ottelutahdin voi laskea kovimmaksi mahdolliseksi työhaastatteluksi. Sillä sykkeellä Leino pelasi, kun Philadelphia kelasi kohti Stanley Cupin loppuottelua 2010.

Leino on dollarinsa kuitannut, mutta nyt hän miettii, että kiekkoilijan elämä olisi voinut sittenkin olla helpompaa ilman muhkeaa sopimusta.

"Varmaan, joo. Näin jälkeenpäin on helppo sanoa. Kun jotakin saa, jotakin menettää", Leino sanoo, kun maajoukkue valmistautuu Sotšissa pelattavaan Euro Hockey Tourin tapahtumaan.

Tavallaan Leinon koko NHL-ura kaatui tuohon sopimukseen ja sikäläiseen pelaajapolitiikkaan.

Yli 20-miljoonaisen sopimuksen tehneen pelaajan pitää takoa pisteitä väsymättä, ratkoa otteluita ja johtaa kärkiketjuja. Jos näin ei ole, pelaaja muuttuu ongelmaksi.

Artikkeliin liittyvät

"Jos on iso sopimus, joka vaikuttaa palkkakattoon, se vaikuttaa myös seurajohtoon. Ja jos joukkue ei menesty, alkaa osoittelu", Leino sanoo.

Leinon tienaama rahasumma on niin suuri, että tenniksenpelaaja Jarkko Niemisen pitäisi jatkaa uraansa nykytahdilla yli 70-vuotiaaksi, jotta hän pääsisi samaan.

Buffalossa toteutui näistä painajaisista kaikki mahdollinen. Leino kuittasi roopeankkamaisia rahoja. Pisteitä ei tullut, ja palkkakatto puski vastaan.

"Muutoksia tehtiin, mutta nekin menivät väärään suuntaan", Leino muistelee viime kausia. Hän kärsi yhtä paljon loukkaantumisista kuin tehottomuudesta.

"Buffalossa en ollut missään vaiheessa kotonani. En päässyt pelaamaan omalla tasollani", Leino sanoo.

Detroitiin Leino lähti rohkeasti yrittämään NHL-uraa. Philadelphiassa hän nautti pelaamisesta. Vasta Buffalossa kaikki meni pieleen.

"Ne olivat hienoja hetkiä, kun pääsin pelaamaan Detroitin kulta-aikoina, ja Philadelphiassa oli Stanley Cup -rani", Leino sanoo.

"Meillä oli Daniel Brieren ja Scott Hartnellin kanssa yksi NHL:n parhaista ketjuista. Se oli sellaista aikaa, että tiesi joka kerta saavansa pisteitä tai maalipaikkoja", Leino sanoo.

Kesällä Leino oli rikas ja vapaa. Hänellä ei ollut seuraa, mutta pelihaluja sitäkin enemmän.

Leino treenasi koko kesän Salmisaaren jäällä. Yksi toisensa jälkeen suuntasi NHL:ään tai jonnekin muualle. Leinokin löysi odottelun jälkeen kiekkokodin Zagrebista, KHL-joukkue Medveščakista.

Nyt Leino yrittää hankkia paikan kevään MM-joukkueeseen tai ainakin antaa siihen vahvoja näyttöjä Sotšin turnauksessa.

"Olen sen ikäinen, etten lähde huvikseni pelaamaan muutamia otteluita", Leino sanoo. Viimeksi hän pelasi Leijonissa kuusi vuotta sitten.

Sekin olisi jo paljon, jos Leino saisi pisteitä Sotšissa, sillä Leijonissa hänen saldonsa näyttää ikävästi nollaa.

Heikki Miettinen HS
Sotši

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!