Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkittua triathlonistia kiinnostaa Riossa myös maraton

Pääkaupunkiseudun parhaaksi urheilijaksi valitun Kaisa Lehtosen suuri tavoite on Havaijin Ironman-kisa vuonna 2018

Urheilu
 
Markku Ulander Lehtikuva
Himourheilijaksi itseään luonnehtiva Kaisa Lehtonen on ensimmäinen triathlonisti, joka valittiin pääkaupunkiseudun parhaaksi urheilijaksi.
Himourheilijaksi itseään luonnehtiva Kaisa Lehtonen on ensimmäinen triathlonisti, joka valittiin pääkaupunkiseudun parhaaksi urheilijaksi. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Alkuun 3,8 kilometriä uintia, heti perään 180 kilometriä pyöräilyä ja lopuksi maratonin verran juoksua.

Kaikki tämä noin yhdeksässä tunnissa.

Kuka

Kaisa Lehtonen

 33-vuotias

 Pituus 161 cm

 Kotipaikka: Helsinki

 Elintarviketieteiden maisteri Helsingin yliopistosta

 Aloitti triathlonin 17-vuotiaana, kilpaili aiemmin uinnissa

 Valmentaja: Paul Sjöholm

 Parhaita saavutuksia:

Pitkän matkan MM-hopeaa 2014, puolimatkan EM-kisojen 5:s 2013 ja 2014, duathlonin EM-pronssia 2009, useita Suomen mestaruuksia, maantiejuoksun SM-pronssia 2013

Jos urakka sujuu tuossa aikaraamissa vuonna 2018 Havaijilla, Suomen tämän kauden menestynein triathlonisti Kaisa Lehtonen on lähellä saavuttaa uransa suuren tavoitteen.

"Tavoite on olla Havaijilla podiumilla neljän vuoden päästä", sanoo 33-vuotias Lehtonen, jonka Helsingin Urheilutoimittajat palkitsi eilen pääkaupunkiseudun parhaana urheilijana.

Syyskuussa pitkän matkan MM-hopeaa saavuttanut Lehtonen on urallaan tienhaarassa.

Vaihtoehtoina oli tähtääminen Rion vuoden 2016 olympialaisiin tai Havaijin täysmatkan kilpailuihin ja ylipäätään pidemmille matkoille.

Lehtonen päätyi pitkäaikaisen valmentajansa Paul Sjöholmin kanssa eräänlaisen kompromissiin, joka sisältää mielenkiintoisen kokeilun yli lajirajojen.

Rion kisoihin Lehtonen ei yritä hankkia paikkaa taloudellisesti ja fyysisesti raskaan karsintaruljanssin kautta. Kyse olisi yli kymmenestä kilpailusta.

"Panostan muutamiin isompiin kilpailuihin, lähinnä arvokisoihin ja maailmancupiin. Sitäkin kautta voi päästä Rioon, mutta silloin pitää menestyä todella hyvin, käytännössä päästä kolmen parhaan joukkoon", Lehtonen arvioi.

Lehtonen tietää, että sellaiseen menestykseen tarvitaan tason nostoa. "Lähinnä se on kiinni uinnista. Sitä pitää parantaa."

Juoksu on Lehtosen vahvuus. Tähän liittyy mainittu kokeilu yli lajirajojen.

"Ensi syksynä yritän saavuttaa maratonilla Rioon vaadittavan tulosrajan."

Täyttä maratonia Lehtonen ei ole vielä juossut. Puolikkaalla hänen ennätyksensä on "huonolla juoksulla" 1.16.30, ja sillä heltisi SM-pronssia.

"Kolmekymppiä menee jo hyvin, joten eiköhän se maratonkin suju."

Hän arvelee, että Rioon voisi riittää tulos 2.37–2.39. Ensi kesänä Pekingin MM-kisojen virallinen tulosraja on 2.44.

Maailman tunnetuimpaan täyden matkan triathloniin, Havaijin Ironman-kilpailuun Lehtonen aikoo osallistua ensimmäisen kerran viimeistään syksyllä 2016.

Ensi kesän päätavoitteita on Kansainvälisen triathlonliiton ITU:n pitkän matkan (4+120+30 km) MM-kisa, joka käydään kesäkuun lopulla Ruotsin Motalassa.

Päättynyttä kilpailukautta MM-hopeineen Lehtonen pitää ehdottomasti uransa parhaana.

"Ensimmäisen kerran yli kymmeneen vuoteen oli täysipainoinen harjoituskausi."

Määrällisesti se piti sisällään noin 1 100 tuntia varsinaista treeniä sekä noin 400 tuntia huoltavaa jumppaa ja venyttelyä.

"Tuo määrä on kansainvälistä tasoa. Jatkossa harjoittelua yritetään vielä rytmittää enemmän. Haluan tehdä kuormittavampia jaksoja."

Menestyksen sekaan mahtui myös puhdasta epäonnea, jota Lehtosen uralle riittänyt enemmän kuin kohtuullisesti.

Nyt kilpailukausi päättyi lokakuussa puolimatkan EM-kisassa keskeytykseen pyörän renkaan tyhjenemisen takia.

Aiemmin Lehtonen oli kaatunut kilpakumppanin ajettua hänen päälleen. Rytäkässä hän loukkasi selkänsä, ja tällistä toipuminen vei muutaman viikon.

Hiljattain Lehtonen ja Sjöholm olivat viikon etelänleirillä Teneriffalta. Seuraava, kahden viikon leiri on tammikuussa Gran Canarialla. Samassa paikassa Lehtonen treenaa kolme viikkoa huhtikuussa.

Kotimaisemissa Helsingissä hän ryydittää peruskuntoharjoittelua mielellään hiihdolla.

"Se on aina kuulunut ohjelmaan. Yleensä hiihdän kerran tai kaksi viikossa, mutta vuodenvaihteessa oli tarkoitus hiihtää 4–5 kertaa viikossa. Nyt ei tosin näytä hyvältä siinä mielessä."

Laura Oja HS
Kaisa Lehtonen valmentaa oman harjoittelunsa lomassa harrastajatriathlonisteja. Tiistai-illan treenejä hän veti Helsingin Malmilla.
Kaisa Lehtonen valmentaa oman harjoittelunsa lomassa harrastajatriathlonisteja. Tiistai-illan treenejä hän veti Helsingin Malmilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!