Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mies jolla on lehmän hermot

Mikko Ilonen kertoi 35-vuotispäivänään, miksi hän haluaa kilpailussa välillä ulos omasta kuplastaan

Urheilu
 
Markus Jokela HS
Mikko Ilonen palkittiin 35-vuotispäivänään Suomen PGA:n eli golfammattilaisten järjestön vuoden pelaajana.
Mikko Ilonen palkittiin 35-vuotispäivänään Suomen PGA:n eli golfammattilaisten järjestön vuoden pelaajana. Kuva: Markus Jokela HS

Uransa parhaan kauden jälkeen Suomen menestynein golfari Mikko Ilonen on tilanteessa, johon hän on jo pidempään pyrkinyt.

Nyt lahtelainen voi rakentaa ensi vuoden kilpailukalenterinsa haluamallaan tavalla, koska on noussut maailmanlistalla 50 parhaan joukkoon.

Artikkeliin liittyvät

Vuonna 2015 Ilonen pelaa näillä näkymin kymmenkunta kilpailua Yhdysvalloissa.

Osa Atlantin toisella puolella pelattavista kilpailuista lasketaan mukaan Euroopan-touriin, joka pysyy Ilosen kotikiertueena. Muihin hän toivoo pääsevänsä villillä kortilla.

Kauden ensimmäisessä major-kilpailussa Mastersissa Ilonen on esiintynyt aiemmin vain amatöörinä vuonna 2001. Huhtikuussa on edessä toinen visiitti legendaariselle Augusta National -kentälle.

Kauden muista arvoturnauksista Ilonen pääsee varmasti mukaan Britanniassa pelattavaan Open Championshipiin. Myös US Open ja PGA:n mestaruuskisa ovat ohjelmassa, jos sijoitus maailmanlistalla pysyy 50:n joukossa.

Eilen Ilonen vietti 35-synttäreitään Helsingissä ja urakoi läpi tuntien haastatteluruljanssin aamusta puoleen päivään.

Nyt oli vihdoin aika lunastaa lupaus ja vastata myös siihen kysymykseen, johon hän aiemmin ei ole halunnut vastata.

 

Sinulla on kiistatonta näyttöä siitä, että olet erittäin hyvä kilpailija ja mentaalisesti selvästi vahvin Suomen kärkipelaajista. Olet sanonut, että sinulla on lehmän hermot. Mistä se ominaisuus tulee?

"En oikein tiedä. Jos ajattelen veljeäni ja isääni, he ovat enemmän jännittäjiä. Äitini ei ehkä niinkään. Kyllä minäkin jännitän, mutta olen oppinut keinoja, joilla pystyn sitä hallitsemaan ja pääsemään takaisin vähän mukavammalle alueelle. Yritän rikkoa sitä tilannetta ja rauhoittaa itseäni tulemalla ulos siitä omasta kuplasta. Kun käyn kilpailussa ylikierroksilla, saatan hyräillä tai vihellellä tai tutustua yleisöön. Toimin paremmin alhaisilla kierroksilla kuin hirveällä hypellä. Olen kokenut sellaistakin, että jännitys on ottanut ylivallan."

 

Päinvastoin kuin monet kollegasi, et ole koskaan käyttänyt mentaalivalmentajan apua. Mistä saat tarvittavan itseluottamuksen?

"Kaikki minut tuntevat tietävät, että se on hyvin tervettä itseluottamusta. En ole kovinkaan uhmakas tyyppi. Se tulee siitä, mitä on tullut tehtyä viimeisen vuoden aikana. Tietää, mistä on tulossa ja minne on menossa. Tietty määrätietoisuus on olemassa."

 

Monet huippu-urheilijat ovat erittäin tarkkoja siitä, että heidän perheasiansa eivät ole millään tavalla julkisuudessa. Itse edustat toista ääripäätä ja kerrot oma-aloitteisesti esimerkiksi Twitterin välityksellä myös perhejuttuja. Miksi olet valinnut tällaisen avoimuuden?

"Se on kuitenkin nykypäivää. Tykkään siitä, että on omassa kontrollissa, mitä haluaa näyttää. Ja onhan meilläkin yksityisyys olemassa. Emme ole kutsuneet ketään kotiimme ottamaan valokuvia ja julkaisemaan niitä lehdessä. On ollut kyselyjä, että voisiko tulla kotiin tekemään juttuja. Vastaus on suoraan, että ei."

 

Mitkä olivat tärkeimmät tekijät, joitten ansiosta päättynyt kausi oli urasi paras?

"Yksi iso tekijä oli se, että lähdettiin vuoden alussa koko remmi reissuun. Sain pelattua neljä kisaa putkeen heti alussa. Pääsin kauteen mukaan pelaamalla. Ja ajankäyttö on ollut huomattavasti tehokkaampaa kuin aikaisemmin. Olen karsinut sellaista aikaa, joka on mennyt pyörimiseen. Se on ollut hyvää luopumista ja tapahtunut luonnollisesti. Ei siihen ole tarvinnut keskittyä millään lailla. Oma prioriteetti on siellä, että pyrin pitämään perheen onnellisena. Se tuo itselle rauhaa."

 

Sinulla on 3-vuotias poika ja 1-vuotias tytär. Onko ajankäyttösi ollut nyt vielä tehokkaampaa kuin yhden lapsen kanssa?

"Kyllä. Yhden lapsen kanssa on aika paljon helpompaa. Ainakin meidän kokemuksemme perusteella."

 

Kaiken tasoiset golfarit tietävät, että joskus tulos tuntuu huonommalta kuin pelisuoritus ja päinvastoin. Missä kilpailussa pelasit mielestäsi kauden parasta golfia?

"Parhaalta tuntui ehkä Ruotsissa. Siellä ihmettelin, että miten helkkarissa olin sijalla 32. Sen jälkeen voitin Irlannissa. Siellä tulos tuli vähän helpommin, vaikka en välttämättä pelannut parastani."

 

Mikä oli vuoden mieleenpainuvin yksittäinen lyöntisi?

"Mieleen tulee neljäs lyönti Irlannin kisan viimeisellä reiällä. Se oli lähestyminen jostain 70 metristä ja päätyi neljään metriin, juuri siihen mihin pitikin. Sitä ennen olin lyönyt kaseikkoon ja ottanut välilyönnin. Kun huomioi kaiken, se lyönti tuntui olevan täydellisesti hallussa."

 

Moneen otteeseen viime kauden aikana kerroit, että tavoitteena oli nousta tietylle sijalle maailmanlistalla. Lupasit paljastaa sen numeron vasta kauden jälkeen. Mikä se oli?
"Se ihan oma numeroni oli 13. Se tuli vain päästäni. Mutta tuollaisia pitää olla."

Markus Jokela HS
Mikko Ilonen rytmittää pelaamistaan niin, että on erossa perheestään enintään kaksi viikkoa kerrallaan. Joissakin kilpailuissa perhe on mukana.
Mikko Ilonen rytmittää pelaamistaan niin, että on erossa perheestään enintään kaksi viikkoa kerrallaan. Joissakin kilpailuissa perhe on mukana.
Ross Kinnaird Getty Images
Vuonna 2015 Mikko Ilonen pelaa kymmenkunta kilpailua Yhdysvalloissa, jos sijoitus maailmanlistalla säilyy 50 parhaan joukossa.
Vuonna 2015 Mikko Ilonen pelaa kymmenkunta kilpailua Yhdysvalloissa, jos sijoitus maailmanlistalla säilyy 50 parhaan joukossa.
Mikko Ilonen vietti tänä vuonna lentokoneessa yli 200 tuntia.
Mikko Ilonen vietti tänä vuonna lentokoneessa yli 200 tuntia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!