Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin FC Honka syöksyi pimeään

FC Hongan kapteeni Jussi Vasara ja päävalmentaja Shefki Kuqi kertovat putoamistaistelusta, jossa rahat loppuivat, mutta periksi ei annettu koskaan

Urheilu
 
Sami Kilpiö HS
FC Hongan viime kauden kapteeni Jussi Vasara ei tiedä, missä hän jatkaa uraansa. Hän ei kuitenkaan jää nostamaan espoolaisjoukkuetta ylös Kakkosesta.
FC Hongan viime kauden kapteeni Jussi Vasara ei tiedä, missä hän jatkaa uraansa. Hän ei kuitenkaan jää nostamaan espoolaisjoukkuetta ylös Kakkosesta. Kuva: Sami Kilpiö HS

FC Hongan kausi jalkapallon Veikkausliigassa oli alusta loppuun selviytymistaistelua. Taistelu alkoi päävalmentaja Mika Lehkosuon potkuista helmikuun alussa ja päättyi siihen, että Honka hakee uutta vauhtia kakkosdivisioonasta.

Samaan aikaan, kun liigajoukkueen taustayhtiön lasku- ja haastepino kasvoi, yritti joukkue pelastaa kauden urheilullisesti. Loppukaudesta tuli putoamista vastaan taistelleen joukkueen pudotuspelit.

"Lähdimme jokaiseen peliin asenteella, että tämä on meidän mahdollisuutemme – se luki pukukopissa taululla. Joukkueeseen löytyi runko loppukaudella, ilman sitä olisi ollut vaikea taistella. Muutoinhan tuolla lauseella ei olisi tehnyt mitään", FC Hongan kapteeni Jussi Vasara kertoo.

Pelaajien kertomusten perusteella joukkue oli elänyt koko kauden stressitilanteessa. Taakka putosi harteilta vasta kolmanneksi viimeisellä kierroksella vierasottelussa HJK:ta vastaan, kun 1–1-tasapeli käytännössä varmisti säilymisen liigassa.

Pelaajat eivät tienneet vielä siinä vaiheessa FC Honka ry:n ja liigajoukkueen taustayhtiön Pallohonka Oy:n kiistasta, joka romuttaisi liigapaikan. Joukkue juhli säilymistä samana iltana Helsingin keskustan yökerhossa, johon osuivat myös edellisenä iltana liiganousun varmistanut HIFK ja edellisellä kierroksella Suomen mestaruuden varmistanut HJK.

"Kaikille pystyi toivottamaan onnea. 60 onnellista jalkapalloilijaa, se oli hyvä ilta", Vasara sanoo.

Onnellinen ilta oli vuoristoratamaisen kauden viimeinen hidas liuku mäen päällä ennen kuin syöksy pimeään alkoi. FC Honka ry purki marraskuun alussa sopimuksensa Pallohonka Oy:n kanssa ja valmisteli taustalla uutta yhteistyösopimusta espoolaisen liikuntapalveluyrityksen Esportin kanssa.

"Kuulin kiistasta vasta, kun siitä uutisoitiin. Se pani ajatukset liikkeelle, että miten tässä käy. Tunnen ihmisiä kummaltakin puolelta, yhdistyksestä ja Pallohongasta. Otin selvää tilanteesta ja soitin jätkille kertoakseni, että otetaan rauhallisesti", Vasara kertoo.

Vasaran mukaan asiat muuttuivat moneen otteeseen viimeisten viikkojen aikana.

Esportille pelaajien kartoitusta tehnyt Hongan ex-kapteeni Sampo Koskinen otti yhteyttä Vasaraan ja muihin pelaajiin vähän ennen kuin Esportin nimi tuli julkisuuteen. Esport laskeskeli, että avainpelaajat jatkaisivat joukkueessa.

"Olin huolestunut. Tilanne oli jakomielinen. Olen yrittänyt pitää hyvät välit kaikkiin, enkä ole valinnut puolta. Suurin toivomus oli sarjapaikan säilyminen, mikä ei sitten toteutunut. Ei mennyt ihan nappiin keneltäkään", Vasara kertoo.

Kun Esport ei hyväksynyt Pallohonka Oy:n kaikkia siirtyviä velkoja vastattavakseen, raukesi sarjapaikan palauttaminen takaisin yhdistykselle. Se esti FC Honka ry:n ja Esportin liigalisenssin. Tilanne jätti pelaajat ja valmennusryhmän tyhjän päälle.

"Ei tästä voi yksittäistä tahoa syyttää", Vasara sanoo.

Päävalmentaja Shefki Kuqi on ylpeä kauden urheilullisesta tuloksesta.

"Ensimmäiseksi haluan sanoa, että olen mielestäni hoitanut tehtäväni aika mallikkaasti. Ihmiset kysyvät, miten voin sanoa näin, kun he katsovat sarjataulukkoa, tilannettamme kaudella ja miten olemme pelanneet putoamista vastaan. He eivät ole nähneet, mitä on tapahtunut seurassa. Onhan ollut aikamoinen kausi."

Kuqi tuli organisaatioon, jonka henkilöstöä ja kuluja oli karsittu rajusti. Hänellä ei ollut valmennusryhmässään fysioterapeuttia tai kuntovalmentajaa.

Kotiotteluiden jälkeiset ruokailut poistuivat. Vieraspelireissuille joukkue lähti aikaisin aamulla ja palasi yömyöhään takaisin Espooseen. Säästökuuri iski välillä yllättävästikin, ja Kuqi joutui kaivamaan lompakkonsa esiin pelireissuilla, kun ruokailuja ei ollut maksettu etukäteen.

"Kauden aikana tapahtui asioita, joita en uskonut voivan tapahtua pääsarjatasolla. Maalivahtivalmentaja Antti Niemi kysyi minulta, onko terveyteni kannalta oikea ratkaisu viedä tämä loppuun asti? Hänen mukaansa en tarvinnut tällaista sontaa", Kuqi kertoo.

Vasaran mukaan valmentajanuransa aloittanut Kuqi tuli joukkueeseen äärimmäisen vaikeaan aikaan. Joukkue oli hädin tuskin toipunut Lehkosuon lähdöstä, ja paketti oli sekaisin.

"Olihan se mahdoton tehtävä Shefkille, joka joutui tekemään joukkueenjohtajankin hommia. Hänen vertaamisensa Lehkosuohon oli absurdia. Shefki laittoi kuitenkin itsensä likoon. Hänellä oli vain liikaa asioita hoidettavana, ja tilanne purkautui otteluissa huutamisena", Vasara kertoo.

Kuqi ei halunnut heittää hanskoja tiskiin.

"Mietin, kuka sotkun ottaisi haltuun ja miten pelaajille kävisi. Pelillisesti pärjäsimme hyvin. Hävisimme liigan kärkikolmikolle vain kaksi peliä yhdeksästä. Muut asiat olivat sitten kaukana siitä, miten olisi pitänyt olla", Kuqi sanoo.

Loppukesästä alkoi hillitön pelaajaruletti, mikä sekoitti joukkueen peliä. Urheilullisella puolella espanjalaisvalmentaja José Riveiron liittyminen valmennusryhmään rauhoitti tilannetta.

"Shefki oli sen jälkeen paljon rauhallisempi ja pystyi käyttämään vahvuuksiaan. Shefki on poikkeuksellisen hyvä toimimaan ihmisten kanssa. Sarjapaikan säilyttäminen oli kova suoritus joukkueelta ja valmennusryhmältä", Vasara sanoo.

Kuqi uskoo, että Pallohongan uusi hallitus olisi pystynyt vakauttamaan organisaation.

"Uudet omistajat [ Antti Peltoniemi ja Rauno Nurmi ] olivat valmiita panemaan asiat kuntoon. He maksoivat velkoja aika hyvin pois. Istuimme kauden jälkeen aika monta kertaa alas juttelemaan tulevasta kaudesta", Kuqi kertoo.

Kapteeni Vasara ei jää Espooseen nostamaan FC Honka Akatemia -nimellä toimivaa joukkuetta ylös Kakkosesta.

"Missä vaiheessa tajusin, että liigajoukkue on vaakalaudalla? Liigalisenssin saaminen on jo monen vuoden ajan tuntunut epävarmalta. Nyt tiedämme, miten kävi."

Osa pelaajista odottaa epätietoisena jo tehtyjen sopimusten purkautumista. Vasara sanoo nyt lepäävänsä ja miettivänsä uransa uutta alkua. Useita tarjouksia on jo pöydällä.

Juha Tamminen
FC Hongan päävalmentajalla Shefki Kuqilla ei ollut apunaan fysioterapeuttia tai kuntovalmentajaa.
FC Hongan päävalmentajalla Shefki Kuqilla ei ollut apunaan fysioterapeuttia tai kuntovalmentajaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!