Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taitoluisteleva lääkäri lentää jäällä

Valtter Virtanen opiskelee Saksassa lääketiedettä ja haluaa luistella kerran olympialaisissa. Viikonloppuna hän näyttää hyppyjään ja taitojaan SM-kisoissa Tikkurilassa.

Urheilu
 
Tapio Vanhatalo
Valtter Virtanen käy Suomessa kaksi kolme kertaa vuodessa. Ennen SM-kisoja hän viimeisteli kuntoaan kotikaupunkinsa Keravan jäähallissa.
Valtter Virtanen käy Suomessa kaksi kolme kertaa vuodessa. Ennen SM-kisoja hän viimeisteli kuntoaan kotikaupunkinsa Keravan jäähallissa.

Oletko liian fiksu urheilijaksi?

Kysymys ei saa Valtter Virtasta hämilleen, koska sitä on kysytty häneltä ennenkin.

"Onhan siitä osittain haittaakin. Valmentajani sanoo, että olen liian analyyttinen. Se blokkaa rentoutta", nauraa Virtanen.

"Täysi tyhjäpää saattaa olla jäällä aika hyvä", jatkaa Virtanen hyväntahtoisesti.

Virtanen on juuri nyt Suomen paras miestaitoluistelija. Hän valmistuu vuoden päästä lääkäriksi ja tekee väitöskirjaa Saksassa lastenkirurgiasta.

Kuka?

Valtter Virtanen

 Syntynyt 4. kesäkuuta 1987 Keravalla.

 Asuinpaikka Oberstdorf.

 Seura: Keravan Luistinseura (KeLS).

 Aloitti luistelun vuonna 1992 Jade Club Tuusula -seurassa.

 Edustanut kolme kertaa MM-kisoissa (2004–2006) ja kolme kertaa EM-kisoissa (2011, 2013 ja 2014).

 Suomen mestari 2013 ja viisi SM-hopeaa.

 Valmentaja: Karel Fajfr.

 Koreografi: Frank Dehne.

 Opiskelee lääketiedettä Münchenissä. Valmistuu vuoden kuluttua.

 Muut harrastukset: tennis ja jalkapallo.

 Parasta taitoluistelussa: itsensä haastaminen.

Virtanen osallistuu viikonloppuna Tikkurilassa pidettäviin SM-kisoihin, joissa panoksena on paikka vielä isompiin kisoihin. Taitoluistelun EM-kisat käydään tammikuun lopulla Tukholmassa.

Virtanen on ollut EM-kisoissa kolme kertaa aiemmin, mutta on pudonnut joka kerta jatkosta lyhytohjelman jälkeen. Tukholmassa neljäs kerta sanoisi toden. "Ovi olisi auki hyvälle sijoitukselle, koska aika moni miesluistelija lopetti uransa viime talven olympialaisiin."

Suomella on EM-kisojen yksilöluisteluissa vain yksi miesten ja yksi naisten paikka.

Virtasen ei tarvitse välttämättä edes voittaa Suomen mestaruutta, sillä EM-kisoihin valitaan parhaat pisteet tällä kaudella saanut luistelija.

Virtanen luisteli marraskuun lopulla Dortmundissa 176,79 pistettä. Rankingjärjestyksessä toisena olevalla Tomi Pulkkisella on 175,71 pistettä, ja hänestä seuraavat ovat jo yli kymmenen pistettä kaksikkoa jäljessä.

Muiden pitäisi tehdä ennätyksensä, jotta he ohittaisivat Virtasen.

Mikäli ihmeitä ei tapahdu, Virtasen seurana Tukholmassa kilpailee Kiira Korpi, joka palasi yli vuoden tauon jälkeen jäille kaksi viikkoa sitten Zagrebissa.

Korpi valmistautui paluukisaansa kuukauden Oberstdorfissa, joka on Virtasellekin tuttu paikka.

Hän muutti saksalaiseen pikkukaupunkiin ennen viime helmikuun Sotšin talvikisoja. Tavoitteena oli päästä kilpailemaan olympialaisissa, mutta matka tyssäsi karsintoihin.

Virtanen jäi olympiarajasta viisitoista pistettä. "Selvällä erolla", myöntää Virtanen, joka on asettanut uudeksi tavoitteeksi 2018 kisat. "Sitten ura loppuu."

Virtanen asuu yhdessä saksalaisen kihlattunsa kanssa. Avopuoliso opiskelee psykologiksi ja kuuluu Saksan naisten kansalliseen kärkikaartiin taitoluistelussa. "Tänä vuonna hän on myös valmentanut minua kaikissa kisoissa. Tyttöystävä tulee myös SM-kisoihin."

Virtasen varsinainen valmentaja on Karel Fajfr. 71-vuotias tšekki valmentaa myös kolmea muuta luistelijaa.

Oberstdorf on taitoluistelijoiden mekka. Siellä asuu ja harjoittelee paljon taitoluistelijoita.

Syy on selvä. Jääkiekkoilijat eivät valtaa hallia, kuten Suomessa on tapana kello 18:n jälkeen.

Se sopii täydellisesti Virtaselle, joka matkustaa kahdesta neljään kertaa viikossa lääketieteen opintoihin Müncheniin. Edestakainen matka kestää viitisen tuntia. Matkapäivinä ensimmäinen harjoitus on aikaisin aamulla ja toinen iltamyöhällä.

"Ei ole vapaa-ajan ongelmia."

Oberstdorf oli pitkään myös Suomen tunnetuimman taitoluisteluparin Susanna Rahkamon ja Petri Kokon kotina. Pari muistetaan yhä Oberstdorfissa. "Jäähallin seinällä on heistä iso kuva. He avasivat kansainvälisen yhteyden Suomen taitoluistelulle", sanoo Virtanen.

Virtanen olisi voinut nousta kansalliselle huipulle myös muissa lajeissa kuin taitoluistelussa. Hän on harrastanut hiihtoa, karatea ja maastojuoksua. Taitoluistelun hän aloitti viisivuotiaana, ja päälajiksi se valikoitui 16-vuotiaana.

Yhdeksän vanhana hän joutui pitämään puolentoista vuoden tauon kaikesta liikkumisesta, kun häneltä murtui sääriluu ja selkään tuli rasitusvamma.

"Kun toivuin, kestävyyslajit eivät enää olleet mielekkäitä."

Loukkaantumiset ovat vaivanneet 27-vuotiasta urheilijaa myös aikuisiällä. Tänä syksynä hän joutui sairauslomalle sääri- ja pohjeluuta yhdistävän nivelsiteen repeämän vuoksi.

"Tiesin parissa sekunnissa, mihin sattui ja mistä vammasta oli kyse", sanoo tuleva lääkäri. "Harjoittelin kolmoisakselia, ja hyppyyn tuli ylikierto."

Jalka ei ole täysin kunnossa vieläkään. "En pysty ponnistamaan kunnolla kaikissa hypyissä. Onneksi hyppyjen merkitys taitoluistelussa on vähentynyt. Muutenkin laji on paljon muuttunut, kun piruetit ja askelsarjat nousevat esiin."

 

Taitoluistelun SM-kisat ovat lauantaina ja sunnuntaina Tikkurilan jäähallissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?