Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaiset peliyhtiöt iskevät suoraan urheilijoihin

Selvitysmies Syväsalmen raportti panee kuriin laitonta markkinointia

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Harri Syväsalmi ja ministeri Carl Haglund kuuntelivat 5. joulukuuta selostusta Olympiastadionin korjaussuunnitelmista.
Harri Syväsalmi ja ministeri Carl Haglund kuuntelivat 5. joulukuuta selostusta Olympiastadionin korjaussuunnitelmista. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Ulkomailla toimivat rahapeliyhtiöt käyvät kovaa kamppailua suomalaisista urheilijoista.

Yhtiöt tarjoavat urheilijalle suoraan omia sponsorisopimuksiaan, joiden arvo voi olla moninkertainen hänen muihin tuloihinsa verrattuna.

Tilanne on urheilijalle hankala ja yllättävä, koska arpajaislaki kieltää ulkomaisten peliyhtiöiden mainonnan Suomessa.

"Yhtiöt ovat lähestyneet paljon myös meidän urheilijoitamme, mutta sponsorointi ei ole mahdollista", sanoo Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

"Meillä ei ole yhtään varaa pelleillä niiden kanssa."

Sama käy ilmi opetus- ja kulttuuriministeriön selvitysmiehen Harri Syväsalmen rahapelien markkinoinnin laillisuutta koskevassa raportissa, jonka hän luovutti eilen perjantaina liikunta-asioista vastaavalle ministerille Carl Haglundille (r).

Selvitys sisältää monta suositusta, kuten sen, että liikuntajärjestö voi menettää valtionapuaan, jos se tekee yhteistyötä ulkomaisen peliyhtiön kanssa. Suomessa pelejään saavat markkinoida vain Veikkaus, RAY ja Fintoto.

Syväsalmi aloitti selvitystyönsä, kun Jokerit oli mainostanut Nordic Betiä alkukauden aikana omissa vieraspeleissään.

"En selvittänyt Jokerien ja Nordic Betin sopimusta, vaan rahapelien markkinoinin laillisuutta", painotti Syväsalmi, jonka mukaan kyse on myös moraalisesta ja eettisestä puolesta.

"Urheilu perustuu yhteisiin pelisääntöihin. Eettisyys ei ole urheilun valinnainen osa. Ei voi toimia eri tavalla kuin muut", sanoo Syväsalmi, joka kaipaa alalle lisää valvontaa ja keskustelua.

Syväsalmi vertaa rahapelien laitonta markkinointia urheilussa kiellettyihin aineisiin. Dopingaineita on saatavilla, mutta yhteisesti on sovittu, ettei niitä käytetä ja että niiden käyttöä valvotaan.

Jokerien sopimuksen laillisuuden ratkaisee Poliisihallitus, joka päättää asiasta alkuvuodesta. Poliisihallitus ei ole pitänyt uskottavana, että Jokerien vieraspeleissä käyttämissä pelipaidoissa esillä olleet Nordic Betin tunnukset olisi suunnattu ulkomaisille markkinoille.

Myös yhtiön käyttämä No Logo -tunnus on Poliisihallituksen mukaan laitonta markkinointia, jolla on vain kaupallinen tarkoitus ja sen kärki on suunnattu Suomeen.

Jokerien toimitusjohtaja Jukka Kohonen ei halunnut kommentoida HS:lle selvitystä.

Uusi ilmiö Suomessa on niin sanottu affiliaattitoiminta. Siinä peliyhtiöt värväävät yksittäisiä henkilöitä pitämään vedonlyöntisivustoja, joiden kautta on suorat linkit ulkomaille.

Markkinoinnin täkynä ovat bonukset ja ilmaispelit. Tätä toimintaa on hyvin vaikea valvoa. Syväsalmi ehdottaa asiasta muutosta arpajaislakiin.

"Yksityiset henkilöt eivät enää voisi ohjata netin kautta pelaajia laittomille pelinjärjestäjille."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?