Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallon MM-pokaali on alennus­myynnissä

Urheilu
 
Tapio Keskitalo Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
Fadel Senna AFP
Real Madridin Cristiano Ronaldo (vas.) ja Pepe juhlivat seurajoukkueiden MM-titteliä lauantaina Marokossa.
Real Madridin Cristiano Ronaldo (vas.) ja Pepe juhlivat seurajoukkueiden MM-titteliä lauantaina Marokossa. Kuva: Fadel Senna AFP

Kuinka moni huomasi, että Marokossa taisteltiin lauantai-iltana seurajoukkueiden maailmanmestaruudesta? Oikea vastaus lienee, että etenkään Euroopassa ei kovin moni.

Jalkapallo on maailman suurin urheilulaji, ja kansainvälinen lajiliitto Fifa on yrittänyt arvovallallaan nostaa MM-tapahtuman arvoa. Siitä huolimatta turnaus ei ota kunnolla tuulta siipiensä alle.

Tällä kertaa entistä suurempaan näkyvyyteen olisi ollut mahdollisuuksia. Marrakechissa pelatussa loppuottelussa kohtasivat espanjalaisjätti Real Madrid ja argentiinalainen San Lorenzo. Buenos Airesista tulevan San Lorenzon kannattajiin kuuluvat muun muassa paavi Franciscus ja näyttelijätähti Viggo Mortensen.

Vuonna 1908 perustetun San Lorenzon historiaan mahtuu monia mielenkiintoisia yksityiskohtia seuran syntyhetkestä alkaen. Kotisivujensa mukaan San Lorenzon tarina alkoi, kun Lorenzo Massa -niminen pappi tarjosi liikenteen seassa palloa potkineille pojille mahdollisuuden pelata kirkon takapihalla.

Finaali näytti merkitsevän San Lorenzolle paljon. Noin 9 000 kannattajaa oli tehnyt pitkän ja kalliin matkan Buenos Airesista Marokkoon, mutta mikään ei auttanut. Real voitti loppuottelun Sergio Ramosin ja Gareth Balen maaleilla 2–0.

Espanjalaiset kuittasivat ykköstilastaan palkintorahaa viisi miljoonaa dollaria (runsaat neljä miljoonaa euroa), mutta voittohuuma painuu nopeasti taka-alalle.

Seurajoukkueiden MM-turnaus jää Euroopassa pienelle huomiolle useista syistä. Turnaukseen pääsee isäntämaan lisäksi kunkin maanosaliiton mestarijoukkue.

Marokossa pelasivat finaalikaksikon lisäksi australialainen WS Wanderers, algerialainen ES Sétif, meksikolainen Cruz Azul, uusiseelantilainen Auckland City ja marokkolainen Moghreb Tétouan.

Sanomattakin on selvää, ettei mukana ollut maailman seitsemää parasta seurajoukkuetta. Auckland City ei ole edes täysammattilaisjoukkue, ja kaikki muutkin mukana olleet voivat vain haaveilla Real Madridin pelaajista.

Kirjavan tason vuoksi MM-arvo on alelaarissa, ja loppuottelujoukkueet on helppo nimetä ennakkoon. Yleensä finaalissa on kohdannut eurooppalainen ja eteläamerikkalainen joukkue. Kahdeksassa viime turnauksessa ykköstila on mennyt seitsemästi eurooppalaisedustajalle.

Euroopassa painoarvoa syövät Mestarien liigan ja suurten kansallisten sarjojen vahvat asemat. Niiden jäljiltä muille seurajoukkueiden turnauksille jäävät pelkät mielenkiinnon rippeet.

Marokon MM-otteluiden arvoa kannattaakin etsiä muualta kuin uskottavuudesta tai arvostuksesta. Erilaisten cupien tavoin Marokossa nähtiin otteluita, joissa pienemmät yrittivät horjuttaa jättiä. Samalla pelaajat pääsivät kansainväliseen näyteikkunaan.

San Lorenzon maalivahti Sebastián Torrico sanoi ennen finaalia Reutersille, että Real-kohtaaminen on hänen elämänsä tärkein ottelu. Joukkueen kapteeni Juan Mercier puolestaan kuvaili, että "peli on kuin taivasta koskettaisi".

Realin pelaajat eivät koskettaneet taivasta. Heille kauden tärkeimmät kamppailut ovat vasta edessä, eikä niitä pelata Marokossa.

Tapio Keskitalo HS tapio.keskitalo@hs.fi
Urheilutoimitus pui kansainvälisen jalkapallon ajankohtaisia ilmiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!