Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehterä ja Komarov nousivat suoraan KHL:stä NHL:n huipulle

Urheilu
 
Aaron Doster USA Today Sports
Toronton Leo Komarov (vas.) juttutuokiossa Columbuksen Nick Folignon kanssa.
Toronton Leo Komarov (vas.) juttutuokiossa Columbuksen Nick Folignon kanssa. Kuva: Aaron Doster USA Today Sports

Jääkiekkoliiga NHL:n suomalaisten pistepörssin kärkikuusikossa on kaksi yllättävää nimeä. Hyökkääjät Jori Lehterä (8+17) ja Leo Komarov (4+12) ovat nousseet suoraan KHL:stä NHL:n kärkipelaajiksi. Samalla he ovat todistaneet, että huipulle voi kulkea toisenlaista reittiä.

Kun itäeurooppalainen kiekkoliiga KHL käynnistyi syksyllä 2008, venäläisjoukkueet hankkivat maajoukkuetason suomalaisia rahakkailla sopimuksilla SM-liigasta. Eurooppalaisen kiekkokartan voimasuhteet muuttuivat nopeasti, kun pelaajavirta kääntyi itään.

Kriitikot pelottelivat, että suomalaisten NHL-pelaajien määrä laskee, kun läpimurron kynnyksellä olevat kiekkoilijat valitsevat farmiliiga AHL:ssä reissaamisen sijasta rahakkaan KHL-sopimuksen. Venäläisjoukkueiden pehmeän pelityylin arveltiin valmistavan NHL-kaukaloihin huonommin kuin fyysistä kiekkoa tarjonneen SM-liigan.

St. Louis Bluesissa tällä kaudella loistanut Lehterä, 26, on todistanut epäilyt vääriksi. Hänelle KHL oli tarpeellinen välietappi ennen Pohjois-Amerikan valloitusta.

Lehterä voitti kaudella 2009–10 SM-liigan pistepörssin ylivoimaisesti, muttei kokenut itseään valmiiksi NHL:ään. Keväällä 2010 taiturimainen Lehterä oli naurava kulkuri, joka vasta opetteli harjoittelemaan ammattimaisesti. Seuraavien neljän KHL-vuoden aikana hän kasvoi olympiatason maajoukkuepelaajaksi.

Venäjällä menestyspaineet ovat kovemmat kuin missään muualla. Lehterä joutui kouluun, jossa tulosta oli tehtävä jokaisessa ottelussa pelipaikan säilyttämiseksi. KHL:ssä syntyi myös uraa varten hyödyllisiä kontakteja. Lehterän kanssa NHL-kaukaloita tällä kaudella dominoiva Vladimir Tarasenko pelasi keskushyökkääjän laidalla Sibir Novosibirskissä kaudella 2011–12.

Lehterä olisi voinut yrittää NHL:n huipulle myös perinteisellä tavalla. Tapparasta 22-vuotiaana maailmalle lähtiessään hänellä oli mahdollisuus siirtyä farmiliiga AHL:ään. Yksitoikkoisen farmikiekon lätkiminen olisi kuitenkin saattanut tuhota Lehterän suurimman vahvuuden – kiekollisen luovuuden.

Toronto Maple Leafsin Komarov, 27, kulki NHL:ään samanlaista tietä. Kun Komarov lähti Pelicansista keväällä 2009, harva uskoi hyökkääjän ikinä pelaavan NHL:ssä. Vuodet KHL:n kärkiseurassa Dinamo Moskovassa tekivät hänestä kansainvälisen tason huippupelaajan.

Komarov valloitti Toronto-fanien sydämet jo tynkäkaudella 2012–13, mutta lopullinen NHL-läpimurto tapahtui tänä syksynä. NHL:n hiipuessa kolmen päivän joulutauolle Komarov toipuu edelleen Aleksandr Ovetškinin taklauksesta. Ennen loukkaantumistaan hän teki 23 ottelussa 16 tehopistettä, joka on kova lukema puolustavan roolin hyökkääjälle.

Niin sanotuille välimallin pelaajille KHL on hyödyllinen porras matkalla NHL:n huipulle. Aleksander Barkovin ja Mikael Granlundin kaltaiset huippulahjakkuudet voivat hypätä parikymppisinä suoraan NHL:ään, mutta hieman vähemmän potentiaaliset pelaajat tarvitsevat parhaan mahdollisen ympäristön kehittyä Euroopassa. Kaiken lisäksi Barkovin ja Granlundin alkukausi NHL:ssä on sujunut huomattavasti heikommin kuin Lehterän tai Komarovin.

Joska Saarinen HS joska.saarinen@hs.fi
Urheilutoimitus pui jääkiekon ajankohtaisia ilmiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!