Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sari Multala: Urheilijan sosiaaliturvassa parannettavaa

Urheilu
 
Iina Airio
Iina Airio
Sari Multalan Meri-tytär on yksivuotias.
Sari Multalan Meri-tytär on yksivuotias. Kuva: Iina Airio

Suomen purjehdusmaajoukkueen päävalmentaja ja 13 arvokisamitalia urallaan voittanut Sari Multala on yksivuotiaan Meri -tytön äiti. Multala poti lievää vauvakuumetta jo uransa loppuvuosina ystävien saadessa lapsia.

"Etukäteen oli mahdoton tietää, miten äitiys minuun vaikuttaa ja miten arki lapsen kanssa sujuu. Meri on ollut helppo lapsi, joten nyt ajattelen, että urheilun ja äitiyden yhdistäminen olisi voinut sittenkin onnistua", Multala pohtii.

"Olen kuitenkin iloinen, että tämä meni näin. Lastenhoito olisi ollut aika vaikea järjestää pitkille matkoilleni. En tiedä, olisiko minun ollut muutenkaan mahdollista jatkaa uraani selkävammani takia."

Multalaa mietitytti myös, miten hän olisi tullut äitiysloman aikana taloudellisesti toimeen.

"Urheilija-apuraha ei ole Suomessa palkkatuloa. Urheilijaäiti saa vain pienintä äitiyspäivärahaa, ellei hän ole ansainnut veronalaisia tuloja muista töistä tai urheilusta. Kaikkiaan huippu-urheilijan sosiaaliturvassa olisi parantamisen varaa", sanoo Multala, joka istuu Olympiakomitean urheilijavaliokunnassa, Urheilijayhdistyksen hallituksessa ja Vantaan kaupunginhallituksessa.

"Tätä on ministeriötasollakin työryhmässä pohdittu, mutta ratkaisua ei ole löytynyt. Yksi vaihtoehto olisi, että urheilijat maksaisivat itse eläkemaksuja, mutta suurella osalla kaikki tulot menevät urheilun kustannuksiin."

Multala on seurannut päävalmentajana läheltä Lontoon hopeamitalistin Tuuli Petäjä-Sirénin äitiyden ensimmäistä vuotta. Purjelautailija palasi kilpailemaan vain puoli vuotta synnytyksen jälkeen.

"Tuulin perhe on sitoutunut tiiviisti Rio de Janeiron olympiaprojektiin. Hänen miehensä jäi vanhempainvapaalle, jolloin Tuuli saattoi keskittyä täysillä harjoitteluun."

"On harmi, että monet naisurheilijat lopettavat urheilu-uransa lapsensaantiin, kun taas miesten uriin perheen kasvu ei vaikuta yhtä konkreettisesti. Onneksi naisissakin on toisenlaisia esimerkkejä yhä enemmän."

Tuuli Petäjä-Sirénin ja hiihtäjä Mona-Liisa Malvalehdon lisäksi muutama muukin naisurheilija on tullut äidiksi kesken uran ja tehnyt onnistuneen paluun huipulle. Heitä ovat esimerkiksi nyrkkeilijä Eva Wahlström, golfaaja Minea Blomqvist-Kakko ja hiihtäjä Riitta-Liisa Roponen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!