Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äitikin voi olla huippu

Ylirasitustila rohkaisi Mona-Liisa Malvalehdon hankkimaan lapsen kesken uran

Urheilu
 
Iina Airio
Lauri Rotko
Mona-Liisa Malvalehto on Suomen ykköshiihtäjiä erityisesti perinteisen sprinteissä. Hän aikoo hiihtäjämiehensä Ville Nousiaisen tavoin kilpailla ainakin vuoden 2018 olympialaisiin asti.
Mona-Liisa Malvalehto on Suomen ykköshiihtäjiä erityisesti perinteisen sprinteissä. Hän aikoo hiihtäjämiehensä Ville Nousiaisen tavoin kilpailla ainakin vuoden 2018 olympialaisiin asti. Kuva: Lauri Rotko

Mona-Liisa Malvalehto on palannut yöllä kisamatkalta kotiin Kouvolan Valkealaan. Puoliso Ville Nousiainen jatkoi hiihtomaajoukkueen matkassa suoraan seuraavaan maailmancupiin. On äidin vuoro viettää yhteistä aikaa nelivuotiaan Isabellan kanssa.

Äiti ja tytär ovat jo nukkuneet yhdessä päiväunet ja ehtivät askarrella tovin ennen Malvalehdon päivän toista harjoitusta.

"Kyllä lapsi on tuonut todella paljon sisältöä ja iloa elämäämme. Tiukkaa kalenterityötähän arjen pyörittäminen kahden huippu-urheilijan perheessä vaatii, mutta siihen olimme tottuneet jo ennen vanhemmuutta. Ruokailujen ja päiväunien puolesta elimme itsekin kuin lapset", Malvalehto naurahtaa.

Mutta jos parikymppiseltä Mona-Liisa Malvalehdolta olisi kysynyt, haaveileeko hän äitiydestä kesken hiihtouran, olisi vastaus ollut selkeä ei.

"Olin ajatellut, että ensin hiihdetään ja sitten mietitään perhettä. Elämä vain kulkee monesti eri latuja kuin on suunnitellut. Minulla risteyskohta oli ylirasitustila, johon ei auttanut muu kuin lepo. Silloin mietimme Villen kanssa, että katsotaan, mitä muuta elämä voisi meille tarjota."

Pariskunta laski selviävänsä hetken aikaa Villen tuloilla, sillä äitiyspäiväraha oli urheilijalle automaattisesti pienin mahdollinen.

"Se on vähän hassua, että urheilua ei lasketa ammatiksi, vaikka mekin ammatiksemme urheilemme. Myös omat tukijat on yleensä haettava äitiysloman jälkeen uudelleen – ja se tarkoittaa tuloksen tekemistä ensin", Malvalehto sanoo.

"Onneksi päätukijani uskoi minun palaavan vielä huipulle ja pysyi mukanani äitiysloman aikana. Se on todellista kannustamista."

Malvalehto voi koko raskausaikansa hyvin ja harrasti sauvakävelyä aina synnytyspäivään asti. Kevyt liikunta oli balsamia uupuneelle keholle.

"Raskaus pelasti meikäläisen kropan. Sen myötä elimistöni sai levätä riittävän pitkään, kun ei ollut kiire kuntoutua kilpailuihin. Jo parin viikon päästä synnytyksestä olinkin taas suksilla", Malvalehto kertoo.

Ikävä kilpailemaan antoi voimaa silloin kun tuntui, ettei sitä löydy mistään.

"En muista ensimmäisestä puolesta vuodesta juuri mitään. Imetin Isabellan ja säntäsin hänen nukahdettuaan lenkille, vaikka juuri silloin olisin voinut itsekin ottaa päikkärit. Olin samaan aikaan mukana Maestro-ohjelmassa, jonka kuvauksiin lähdin ajamaan vauvan kanssa joskus jo viideltä aamulla", Malvalehto muistelee.

"En ole silti kokenut missään vaiheessa, että tämä olisi rankkaa. Päinvastoin, olen voinut yhdistää äitiyden ja urheilun onnistuneesti."

Malvalehto voitti tammikuussa 2013 Liberecin perinteisen sprintin, ja saman vuoden helmikuussa hän nousi Sotšin maailmancupissa sprinttiviestissä korkeimmalle korokkeelle.

Hiihtäjäpari suunnittelee keväisin leiri- ja kisamatkansa mahdollisimman pitkälle syksyyn. Samalla he kartoittavat, mille matkalle joku isovanhemmista pääsisi mukaan tai ketkä hoitavat tyttöä kotimaassa.

"Osallistumme Villen kanssa lapsenhoitoon ja kotihommiin tasapuolisesti. Olemme sitoutuneet täysillä siihen, että kumpikin voi hiihtää ammattimaisesti – toki lapsen tarpeet huomioiden."

Isovanhemmat ovat olleet urheilijatalouden pelastus. Malvalehdon Rovaniemellä asuvat vanhemmat hoitivat Isabellaa syksyllä kuukauden mittaisella Lapin-leirillä, ja Nousiaisen vanhemmat ovat Kouvolassa arjen apuna.

"Osasimme luottaa saavamme isovanhemmilta apua, sillä he ovat tukeneet meitä aina ennenkin. Ilman vanhempiamme tämä ei onnistuisi, koska kilpailujen kiireeseen ei ole järkevä ottaa tyttöä mukaan."

Kun äiti ja isä kilpailevat, tarkkailee Isabella telkkarista, saako hän vanhemmiltaan vilkutuksia. Hiihto ja tulokset eivät nelivuotiasta kiinnosta.

"Leikkiminen vie hiihdosta voiton, ja hyvä niin!"

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Mona-Liisa Malvalehto avasi maailmancupkautensa Rukalla marraskuussa.
Mona-Liisa Malvalehto avasi maailmancupkautensa Rukalla marraskuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!