Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ralliässä Mikko Hirvonen haluaa olla hyvä isä

Urheilu
 
Petteri Kivimäki
Mikko Hirvonen sanoo nauttivansa yhä ajamisesta, mutta etusijalla ovat nyt muut asiat.
Mikko Hirvonen sanoo nauttivansa yhä ajamisesta, mutta etusijalla ovat nyt muut asiat. Kuva: Petteri Kivimäki

Reissussa rähjääntyy. Ralliautoilija Mikko Hirvonen, 34, on tästä hyvä esimerkki.

Hirvonen nukkui kymmenen viime vuoden ajan noin 230 yötä vuodessa hotellissa. Päivät kuluivat auton testaamisessa, ajonäytöksissä ja kilpailuissa.

Artikkeliin liittyvät

Lopulta Hirvonen väsyi tähän kaikkeen, ja se alkoi näkyä ajosuorituksessa.

"Nautin edelleen ajamisesta, mutta ajatukset olivat muissa asioissa. Ikävöin poikiani enkä ollut enää niin sitoutunut ajamiseen. Aloin jäädä aina muutaman kymmenyksen muiden ajoista", sanoo Hirvonen, jonka pitkä taival ralliautoilun huipulla päättyi tähän kauteen.

Hirvonen ei päässyt koskaan aivan korkeimmalle huipulle. Sitä kaivattua maailmanmestaruutta ei tullut. Se ei kuitenkaan harmita.

Hirvosella on palkintokaapissaan kotipaikallaan Kannonkoskella neljä MM-hopeaa, kaksi MM-pronssia ja viisitoista MM-osakilpailun voittopokaalia.

Neljä hopeaa olisi voinut kirkastua kullaksi ilman yhtä miestä, Sébastien Loebia. Ranskalainen voitti mestaruudet aina, kun Hirvonen oli toisena: 2008, 2009, 2011 ja 2012.

Tiukimmillaan kisa mestaruudesta oli 2009. Hirvonen johti ennen viimeistä kisaa Walesin MM-rallia yhdellä pisteellä, mutta hävisi mestaruuden Loebille yhdellä pisteellä. "Reilu peli, olkoonkin että minulta nousi konepelti tuulilasiin", muistaa Hirvonen.

Kaikkiaan Loeb on voittanut yhdeksän kertaa maailmanmestaruuden.

Loeb ja Hirvonen ovat kavereita, vaikka he ajoivat vuosikaudet toisiaan vastaan.

Sen sijaan toinen ranskalainen ja tämän vuoden maailmanmestari Sébastien Ogier ei kuulu Hirvosen ylimpiin ystäviin. "Ogier vetäytyi mielellään syrjään."

Loebin ja muiden kuskien kanssa Hirvonen pelasi jalkapalloa, tennistä ja korttia.

Miksi useimmat ralliajajat viihtyvät keskenään, kun taas F1:ssä kuskit ovat usein tukkanuottasilla?

"Rallissa ajetaan kelloa vastaan, formuloissa toisia vastaan. Tietysti siinä menee hermo, jos joutuu ajamaan muiden pölyssä. Silti kuskit kunnioittavat toisiaan ihmisenä ja kilpailijana."

Reuters
Fordin tallipäällikkö Martin Wilson onnittelee Mikko Hirvosta uran ensimmäisestä MM-rallin voitosta Australiassa 2006.
Fordin tallipäällikkö Martin Wilson onnittelee Mikko Hirvosta uran ensimmäisestä MM-rallin voitosta Australiassa 2006.

Yllättäen Hirvonen paljastaa, että hän joutui tallimääräyksen takia antamaan Loebin voittaa kolme rallia, kun he ajoivat samassa Citroënin tallissa kauden 2012.

"Loeb oli kuningas tallissa. Meksikon, Uuden-Seelannin ja Argentiinan ralleissa talli määräsi Loebin voittajaksi. En halunnut pilata suhteita enkä hätääntynyt. Ajattelin, että minun aikani tulee sitten, kun Loeb lopettaa", sanoo Hirvonen.

Virallisesti tallimääräykset kiellettiin ralleissa 1980-luvun loppupuolella, kun niistä nousi valtava julkinen häly. Muun muassa Markku Alén pysäytti kerran näyttävästi autonsa vain vähän ennen erikoiskokeen maalia.

Vuoden 2012 jälkeen Hirvonen ei kuitenkaan voittanut enää yhtään rallia, vaikka Loeb vetäytyi osittain eläkkeelle.

Hirvosen viimeiseksi voitoksi jäi Italian MM-rallin ykköstila. "Vuosi 2012 oli yksi parhaistani. Olin yksitoista kertaa palkintopallilla, ja tiimi voitti kaikki kolmetoista kisaa."

Kausina 2013 ja 2014 Hirvonen oli MM-sarjassa neljäs. Ura päättyi hienon kisan jälkeen kakkossijaan Walesissa marraskuussa.

Eikö jatkaminen sittenkään poltellut yhtään näpeissä kauden jälkeen?

"Ei. Nyt voin sanoa, että tein oikean päätöksen. Minulla ei ollut enää motivaatiota."

Hirvonen ei myöskään lyö vetoa edes kahvikupista, että hän palaisi vielä rallin MM-sarjaan. Lopettamispäätöksensä jälkeen hän olisi todennäköisesti saanut paikan jostain tallista.

"Sanoin jo Jyväskylän rallin aikana kesällä [ Timo] Jouhkille, ettei hänen tarvitse etsiä minulla tallia. En lähde mihinkään sarjaan enää. Otan löysemmin."

Timo Jouhki on Hirvosen pitkäaikainen manageri.

Kokonaan Hirvonen ei jätä ajohommia. Hän on juuri palannut rallikilpailusta Italiasta, jossa hän ajoi reittiä avaavaa ns. nolla-autoa. "Ajoin samalla N-ryhmän Subarulla, samalla kypärällä ja samoissa haalareissa kuin siellä 2002."

Yhtenä haaveena on Pan-American-ralli, joka ajetaan Meksikon läpi.

"Muutenkin riippuu, millaista keikkaa on tarjolla. Jos jotain kisaa tulee, niin se pitää ottaa nautinnon kannalta. Haluan nähdä, kun pojat kasvavat. Haluan olla hyvä isä. Ensi vuosi on sapattivuosi."

Giuseppe Cacace AFP
Citroënille siirtyneen Mikko Hirvosen viimeinen MM-voitto tuli Sardiniassa 2012 yhdessä Jarmo Lehtisen kanssa.
Citroënille siirtyneen Mikko Hirvosen viimeinen MM-voitto tuli Sardiniassa 2012 yhdessä Jarmo Lehtisen kanssa.

Yhdeksän- ja seitsemänvuotiaat pojat ovat Hirvoselle tärkeitä. Tapaamispäivän aamuna hän on vienyt pojat kouluun Jyväskylässä.

Edellisenä iltana hän oli pelaamassa poikien kanssa jääkiekkoa, jota hän on harrastanut pienestä pitäen.

Myös joulu kuluu poikien ja ranskalaisen tyttöystävän kanssa isän luona Kannonkoskella.

"Meitä on koolla isompi porukka, kun tulee muitakin sukulaisia. Meillä on isän kanssa perinne, että menemme etsimään joulukuusta varhain aattoaamuna. Kuusivarkaisiin", nauraa Hirvonen.

Ari Pusa
Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?