Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallon kiistellyt pyhät

Urheilu
 
West Hamin manageri Sam Allardyce ei pidä joulun otteluruuhkasta.
West Hamin manageri Sam Allardyce ei pidä joulun otteluruuhkasta.

Joulu ja jalkapallo kuuluvat Englannissa tiiviisti yhteen, sen tietävät monet.

Englannissa pelaavat ammattilaisjalkapalloilijat saattavat pelipäivää edeltävänä iltana hotellihuoneen mitäänsanomattoman pöytälampun valossa vain haaveilla pyhistä  sellaisina kuin ympäröivä yhteiskunta ne käsittää.

Brittien joulunpyhien jalkapalloperinne on jatkunut lajin alkuhämäristä, 1800-luvulta asti. Nykyään perinne tiivistyy tapaninpäivään, jolloin pelattiin taas täysi kierros. Joulukuun peliruuhkasta se on silti vain pieni osa.

Otetaan esimerkiksi Chelsea.

Ennen jouluviikkoa se on pelannut joulukuussa jo viisi ottelua. Maanantaina se voitti lisäksi Stoken 0–2 ja tapaninpäivänä West Hamin 2–0. Tänään sunnuntaina vastassa on Southampton ja uudenvuodenpäivänä Tottenham.

Vielä 4. tammikuuta edessä on cup-ottelu Watfordia vastaan, ennen kuin tahti hieman hellittää.

Chelsean manageri José Mourinho ei kuitenkaan valita. Sen sijaan hän antaa kiitosta kaikille liigan pelaajille.

"Tällä hetkellä saksalaiset ovat rannalla, espanjalaiset ovat Malediiveilla ottamassa aurinkoa", Mourinho sanoi Sky Sportsille West Ham -ottelun jälkeen. "Täällä ei ole joulua, on vain jalkapalloa, ja pelaajat ansaitsevat kunnioitusta. Fanit kunnioittavat pelaajia, koska kaikki stadionit ovat myyty loppuun."

Jalkapallossa, Englannissakin, moinen pelitahti on äärimmäisen poikkeuksellinen. Tavanomaisesti kaikilla jalkapallon eurooppalaisilla pääsarjatasoilla joukkueille suotaisiin vähintään kaksi välipäivää otteluista.

Mutta brittijalkapallon joulukuu onkin kaukana tavanomaisesta.

"Tämä on maailman raain liiga. Kun kaikki muut lomailevat – ja voin sanoa, että se auttaa – täällä pelataan", Chelsean Cesc Fabregàs sanoi Fifan verkkosivuilla.

Otteluruuhkasta selviäminen vaatii laajaa materiaalia ja rotaatiota. Chelsea toki kykenee siihen, mutta kaikki valmentajat eivät ole kiitelleet joulukuun kiireisyyttä.

"En pidä siitä, että pelaamme kahdeksan peliä joulukuussa. Minusta se on väärin. Pelaajat ovat virkeitä alkukaudesta, eivät keskellä kautta", Sunderlandin manageri Gus Poyet sanoi Guardianissa ennen tapaninpäivän kierrosta.

Myös West Hamin Sam Allardyce ja Southamptonin Ronald Koeman ovat valittaneet otteluohjelmasta brittilehdissä, sillä pelaajien loukkaantumisriski kasvaa.

West Ham on yksi alkukauden komeetoista, mutta joulunpyhät voivat hyvin muuttaa koko kauden suunnan. Perjantain Chelsea-tappion jatkoksi joukkue pelaa jo tänään toisen Lontoon paikallisottelun, kun vastaan tulee Upton Parkilla Arsenal.

Joulupyhien otteluruuhkaan tuskin kajotaan aivan heti, sillä sen kaupallinen arvo on merkittävä. Stadionit täyttyvät, muut Euroopan huippuliigat eivät kilpaile huomiosta ja perinteetkin velvoittavat.

Jos johonkin silti kajottaisiin, tapaninpäivän peleihin ei kajottaisi koskaan.

Asiat eivät myöskään ole aivan niin hullusti kuin ennen vuotta 1959. Silloin jalkapalloa tavattiin pelata täysi kierros jo joulupäivänä ja heti uudestaan tapaninpäivänä. Se ei tulisi enää kuuloonkaan.

Johannes Laitila
Kirjoittaja on englantilaista jalkapalloa seuraava vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!