Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilialla on jalkapallo hukassa

Jalkapallon MM-rökäletappio johti Brasiliassa hetkelliseen itsetutkiskeluun, mutta ongelmat istuvat monen mielestä syvällä

Urheilu
 
Rafael Fabrés
Botafogon juniorijoukkueen maalivahti antaa maalipotkun Bom Sucessoa vastaan pelatussa ottelussa Caio Martinsin stadionilla Rio de Janeirossa.
Botafogon juniorijoukkueen maalivahti antaa maalipotkun Bom Sucessoa vastaan pelatussa ottelussa Caio Martinsin stadionilla Rio de Janeirossa.

Sateisen sunnuntai-illan ottelu Maracanã-stadionilla muuttuu kostealla nurmella liukasteluksi. Vastakkain ovat Rion perinteikkäät jalkapallojoukkueet Flamengo ja Botafogo.

Flamengo voittaa 1–0, mutta suoritus ei ilahduta edes omia kannattajia.

"Surkea peli, kaikki luovuus puuttui. Brasilialainen jalkapallo on hidasta. Me olemme jääneet jälkeen Euroopasta", seuralaiseni valittaa.

Mikä on mennyt pieleen?

Sitä Brasiliassa jouduttiin puimaan jalkapallon MM-lopputurnauksessa koetun häkellyttävän 1–7-rökäletappion jälkeen.

Seleçãon eli maajoukkueen heikkoudet kentällä olivat kesän MM-kisoissa ilmeisiä. Mutta Brasilian ongelmat ovat useimpien mielestä paljon syvemmällä. Brasilialaisten tavaramerkki, jogo bonito eli kaunis peli, on jo pitkän aikaa ollut vain nostalginen muisto.

"Brasilialla on kolme keskeistä ongelmaa: rakenteellinen eli taloudellinen ja kulttuurinen. Kolmas on valmentajien koulutus", sanoo Felipe Conceição. Hän on entinen jalkapalloilija, joka valmentaa Botafogon alle 17-vuotiaiden poikien joukkuetta.

Ensimmäinen ongelma on helppo huomata: laasti lohkeilee joukkueen käyttämän Caio Martins- stadionin seinistä. Brasilian jalkapalloseurat ovat pahasti velkaantuneita: 20 suurimman seuran yhteenlaskettu velka on yli 1,6 miljardia euroa.

Brasilia on yhä ainoa maa, joka on voittanut maailmanmestaruuden viidesti. Kentällä arki on silti harvoin hohdokasta. Noin 80 prosenttia ammattilaistason pelaajista ansaitsee alle 500 euroa kuussa. Lahjakkaat lähtevät varhain maasta. Otteluita pelataan usein onnettoman tyhjille stadioneille.

Vaikeudet eivät kuitenkaan johdu vain rahasta, Conceição sanoo. Hän itse pelasi urallaan Espanjassa sekä Portugalissa, ja näkee ison eron ajattelutavoissa.

"Teknisesti brasilialaiset pelaajat ovat perustasolta alkaen yhä muita parempia. Mutta jalkapallomme on hyvin individualistista, ja se on iso ongelma", Conceição sanoo.

"Brasiliassa kulttuuri on ollut sellainen, että on hyvä puolustus ja kärjessä lahjakkuudet, jotka ratkaisevat pelin. Sillä ei pärjää. Nykyään jalkapallon täytyy olla kollektiivista. Minun täytyy tehdä paljon töitä saadakseni pojat pelaamaan joukkueena."

Brasiliassa valmentajien koulutus on lisäksi vähäistä, mikä heijastuu Conceiçãon mukaan taktisen ymmärryksen puutteena. Maailman suurseuroissa ei näy brasilialaisia valmentajia.

Hänen mielestään Brasiliassa on erehdytty ajattelemaan, että eurooppalainen jalkapallo on nopeampaa siksi, että pelaajat ovat isoja ja voimakkaita.

"Me tuotamme nykyään sellaisia pelaajia kuin Paulinho. Missä on Falcão? Missä on Sócrates?", hän kysyy viitaten vuoden 1982 joukkueen keskikentän tähtiin.

Legendaarinen vuoden 1982 joukkue on monien brasilialaisten mielestä yhä kaikkien aikojen paras. Niille, joille vain voitto merkitsee, se oli myös osoitus jogo boniton heikkoudesta – joukkue kun hävisi Italiaa vastaan.

Tutkija Édison Gastaldo puistelee päätään. Jalkapalloiluun perehtynyt antropologi ei usko suureen muutokseen.

"Brasilian jalkapalloilun järjestelmä perustuu klientelismiin, henkilökohtaisiin suhteisiin ja vastapalveluksiin", Gastaldo sanoo.

"Jalkapalloilu on myös vahvasti sidoksissa tiettyihin perheisiin. He hallinnoivat sitä kuin yksityisasiaa."

Vyyhdissä sekoittuvat tehokkaasti henkilökohtaiset ja bisnesintressit. Jälkimmäisten mahtia kuvaa hyvin se, että arkipäivänä pelit alkavat Brasiliassa usein vasta kello 22, kello yhdeksän telenovelan jälkeen. Se palvelee mediajätti Globon etuja, vaikka pelin jälkeen stadioneilta ei välttämättä edes pääse pois julkisilla kulkuvälineillä.

Viime vuonna joukko brasilialaisia jalkapalloilijoita perusti liikkeen nimeltä FC Bom Senso, joka vaatii parempia työoloja ja muutoksia maan jalkapalloiluun.

Muutoshaluiset saivat pettyä välittömästi MM-kisojen jälkeen. Brasilian jalkapalloliitto vastasi uudistusvaateisiin nimittämällä uudeksi päävalmentajaksi miehen menneisyydestä, ex-päävalmentaja Dungan. Hänen johdollaan Brasilia on voittanut syksyllä kuusi viimeistä otteluaan, mikä ei lohduta kriitikoita.

Sen sijaan, että 1–7-tappiosta olisi otettu opiksi, monet Brasiliassa näyttävät mieluummin unohtaneen sen. Entisen jalkapallotähti, nykyinen kolumnisti Tostão kirjoitti, että 1–7-häviön vuoksi olisi pitänyt julistaa suruaika. Se painettiin hänestä unholaan liian nopeasti.

Brasilian jalkapalloliiton tuleva puheenjohtaja Marco Polo Del Nero sanoo, ettei Brasilian jalkapallo voi muuttua, koska "se on parasta maailmassa".

Valmentaja Conceição on silti optimistinen.

"Brasilialaiset valmentajat näkivät MM-kisoissa, mihin muut joukkueet pystyvät. Aivan taatusti he miettivät, miten ne tekevät tuon. On eri asia nähdä, miten Barcelona lyö Santosin kuin nähdä Brasilian häviävän kotikisoissa Saksalle 1–7", hän sanoo.

Maria Manner HS
Rio de Janeiro

Botafogon teini-ikäisiä poikia valmentava Felipe Conceição sanoo, että hänen täytyy tehdä paljon työtä saadakseen nämä pelaamaan kollektiviisesti.
Botafogon teini-ikäisiä poikia valmentava Felipe Conceição sanoo, että hänen täytyy tehdä paljon työtä saadakseen nämä pelaamaan kollektiviisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!