Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koripallo valtasi Pohjanmaan

Kauhajoesta kasvoi Korisliigan kärkipään seura talkootyön voimalla

Urheilu
 
Johannes Tervo
Tunnelma oli katossa, kun Kauhajoki ja Lapua kohtasivat paikallisottelussa.
Tunnelma oli katossa, kun Kauhajoki ja Lapua kohtasivat paikallisottelussa. Kuva: Johannes Tervo

Kauhajoki ei varsinaisesti häikäise eloisuudellaan vuoden viimeisenä sunnuntai-iltapäivänä.

Jäädytetyllä urheilukentällä luistelee äiti ja kolme lasta. Parkkipaikalla on neljä autoa. Lunta sataa hiljaa.

Tällaista on suomalaisessa alle 15 000 asukkaan pikkukaupungissa talvisin.

Hiljaisuus kuitenkin rikkoutuu pian viereisessä koulukeskuksessa. Siellä pelataan koripalloa.

Se ei ole ensimmäinen laji, joka Etelä-Pohjanmaasta tulee mieleen. Silti maakunnasta tulee tätä nykyä kaksi miesten Korisliigan joukkuetta, on tullut jo useamman kauden ajan.

Ne pelaavat pian toisiaan vastaan paikallispelissä, jota isännöi Kauhajoen Karhu. Vierasjoukkue Korikobrat tulee runsaan 80 kilometrin päästä Lapualta.

Ennen vuotta 2007 ja Kauhajoen liiganousua nykyisen Etelä-Pohjanmaan maakunnan alueelta ei ollut tullut yhtään koripallon miesten pääsarjajoukkuetta.

Seutu on perinteisesti tunnettu lähinnä painista ja pesäpallosta, ja alueen historian ehkä tunnetuin urheiluhahmo, hiihtäjä Juha Mieto on kotoisin naapurikaupungista Kurikasta.

Nyt, seitsemännellä pääsarjakaudellaan, Kauhajoki jäi kuitenkin joulutauolle Korisliigan piikkipaikalla.

Sunnuntain paikallispelin lipunmyyntijono jatkuu niin pitkälle koulukeskuksen oven ulkopuolelle, että on avattava toinen lipunmyyntitiski.

Karhun koripallojaoston toiminnanjohtaja Mika Perälä on tyytyväinen. Jonossa näkyy paljon vieraita kasvoja. Kauden yleisöennätys menee lopulta uusiksi. Yleisöä on 1 172.

Mutta mistä ihmeestä koripallo tänne saapui?

Perälän mukaan koripallolla on ollut paikkakunnalla vahva asema jo pidempään – toki muiden lajien ohella. Hän itse aloitti lajin harrastamisen Karhussa kahdeksanvuotiaana 1970-luvulla.

Edustusjoukkue kuitenkin pelasi pitkään alasarjoissa. Vasta vuosituhannen vaihteessa tullut nousu ykkösdivisioonaan sai seuran taustahenkilöt haaveilemaan suuremmasta.

"Ehkä siinä tuli se pohjalainen yrittäjyys mukaan. Huomattiin, ettei liigassakaan pelaaminen olisi mahdotonta", Perälä pohtii.

Toiminnan ytimessä on talkootyö. Koripallojaoston taustaryhmässä on 21 ihmistä. Palkkaa Karhun koripallojaostossa saavat vain pelaajat ja valmentajat.

Kauhajoki pelaa pelinsä sarjan uusimmassa hallissa, ja sillä on 560 000 euron budjetti, jonka Perälä arvioi olevan sarjan ylempää keskitasoa.

Kun Kauhajoki nousi liigaan, se pelasi vielä viereisessä vanhassa hallissa, jonka kelmeissä valoissa kohtasivat aiemmin sunnuntai-iltapäivänä Kauhajoen ja Lapuan kakkosjoukkueet. Siihenkin peliin myytiin toistasataa lippua.

Lipunmyyntiä hoiti talkoolainen Petri Hautaviita, syntyperäinen kauhajokinen hänkin.

"Jos 20 vuotta sitten olisi pitänyt arvata, eihän sitä olisi voinut uskoa, että täällä joskus pelattaisiin liigaa", hän sanoo.

Kauhajoen ja Lapuan paikallispeli päättyy lopulta yllättävään vierasvoittoon. Kauhajoki menettää kärkipaikkansa, mutta tilaisuus revanssiin tulee jo tiistaina. Silloin pohjalainen koripallohuuma jatkuu samojen joukkueiden kohtaamisella Lapualla.

Johannes Laitila
Kauhajoki

Johannes Tervo
Fanipaidat kävivät hyvin kaupaksi Kauhajoella.
Fanipaidat kävivät hyvin kaupaksi Kauhajoella.
Johannes Tervo
Kauhajoen Karhujen puuhamiehet Mika Rinne (vas.), Petterin Opas, Vesa Ojala, toiminnanjohtaja Mika Perälä ja Markku Rinne seurasivat kentän tapahtumia ovensuusta.
Kauhajoen Karhujen puuhamiehet Mika Rinne (vas.), Petterin Opas, Vesa Ojala, toiminnanjohtaja Mika Perälä ja Markku Rinne seurasivat kentän tapahtumia ovensuusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!