Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmentaja Ville Peltonen: "Tiedän niin paljon, etten todellakaan tiedä kaikkea"

IFK:n junioreiden valmennuspäällikkö Ville Peltonen rohkaisee nuoria pelaajia urheilijan elämään

Urheilu
 
Pekka Elomaa
Valmennuspäällikkö Ville Peltonen täyttää pelaajien kanssa viikkokalenteria.
Valmennuspäällikkö Ville Peltonen täyttää pelaajien kanssa viikkokalenteria. Kuva: Pekka Elomaa
Sarjassa haastatellaan entisiä huippu-urheilijoita, jotka jatkavat työtä urheilun parissa.

"Ennätykset tehdään harjoituksissa."

Tähän lauseeseen kiteytyy Ville Peltosen ajatus nuorten jääkiekkoilijoiden nykyistä laadukkaammasta arjesta.

Peltonen, 41, päätti pitkän pelaajauransa tänä vuonna ja aloitti huhtikuussa Helsingin IFK:n junioreiden valmennuspäällikkönä. Nyt Leijona-legenda puhuu arjen tasapainon merkityksestä laadukkaan harjoittelun tukena.

Artikkeliin liittyvät

Olennaista nuoren pelaajan arjen hallinnassa on seuran, koulun ja kodin yhteistyö. Peltonen muistuttaa, että vanhemmilla ja valmentajilla on runsaasti nuoren urheilijan elämään liittyvää osaamista ja ymmärrystä.

"Kokonaisuus on hirveän tärkeä", hän sanoo.

Koulujen ja jääkiekkoseurojen keskinäinen yhteistyö on Peltosen mukaan hyvällä alulla. Helsingissä ei kuitenkaan vielä toteudu yhden valmennuksen malli, kuten monilla muilla paikkakunnilla.

Yhden valmennuksen mallissa seurat huolehtivat nuorten pelaajien valmennuksesta sekä aamujäillä että illan harjoituksissa. Nyt toiminta aamujäällä jää Helsingissä koulujen huoleksi.

Jos seurat olisivat vetämässä aamuharjoituksia, valmentajat voisivat Peltosen mukaan paneutua enemmän pelaajien henkilökohtaiseen ohjaamiseen.

"Suomessa täytyy skarpata, että tekemistä pystytään parantamaan. Tässä ei ole kyse pelkästään urheiluseurojen toiminnasta vaan kokonaisuudesta", Peltonen toteaa.

IFK:ssa moni asia on Peltosen mukaan hyvin. Etenkin jääkiekkoharrastuksensa alussa olevien lasten kanssa tehdään hyvää työtä.

"Innostuksen säilyttäminen on tärkeää. Siitä on kaikki kiinni."

Palaute onkin sana, joka toistuu useasti valmennuspäällikkö Peltosen ja junioreiden taitovalmentajan Niklas Heden jakamassa noin kymmenen neliön kokoisessa toimistokopissa.

Peltosen mielestä valmentajilla on parannettavaa etenkin positiivisen palautteen antamisessa.

"Alussa lapset ovat rohkeita, joten pyritään antamaan palautetta ja ohjaamaan pelaajia niin, että rohkeus säilyy."

Valmentajien palaute jää Peltosen mukaan liian usein tarpeettoman pelkistetyksi "hyvä veto" -tyyppiseksi olalle taputteluksi.

"Positiivinen palaute pitäisi antaa aina niin, että samalla saataisiin heräteltyä kiinnostusta tai uteliaisuutta. Valmiita vastauksia ei saisi tarjota liikaa."

Palautteen antaminen liittyy Peltosen mukaan isompaan kokonaisuuteen eikä vain kaukalon tapahtumiin. Tärkeintä on ruokkia kasvuun ja kehitykseen tähtäävää asennetta.

"Siitä on hyötyä kaukalossa ja kaukalon ulkopuolella."

Peltosen vetämässä juniorivalmennuksessa kokonaisuuden hallintaan kuuluu muun muassa viikkokalenterin tekeminen yhdessä pelaajan kanssa. Viikkokalenterissa otetaan huomioon koulun ja harrastusten lisäksi lepo, jonka tärkeyttä ei voi Peltosen mielestä liikaa korostaa. Hän kertoo päätään pudistellen pelaajista, jotka tulevat pyytämään lisäharjoituksia, vaikka päivät ovat jo täynnä koulua ja urheilua.

"Kysyn monesti, voitaisiinko ajatella, että karsittaisiin jotain tai tehtäisiin vain kaikki asiat paremmin", tinkimättömyydestään ja työteliäisyydestään tunnettu Peltonen naurahtaa.

Peltosta on elämässä aina ajanut eteenpäin kehittymisen ja oppimisen halu. Aiemmin kehityskohteena oli jääkiekkoilija Peltonen, nyt nuoret suojatit kaukalossa. "Huomaan, että saan voimaa, kun pääsen tekemään kehitystyötä."

Ville Peltonen ei olisi kuitenkaan Ville Peltonen, jos itsekriittisyys tai vaatimustaso olisi laskenut peliuran päättymisen jälkeen.

"Koko ajan on sellainen mieli, voisinko olla vähän tehokkaampi", hän sanoo.

Pitkällä urallaan Peltonen ehti pelata SM-liigan lisäksi NHL:ssä, KHL:ssä, Sveitsissä ja Ruotsissa. Uudessa tehtävässään hän on tutustunut ulkomaisten seurojen juniorityöhön ja etsinyt ja löytänyt malleja, jotka soveltuisivat myös IFK:hon.

Peltosen mielestä olisi tärkeää, että IFK:ssa vallitsisi yhtenäinen toimintalinja, jonka vaikutus näkyisi seuran arjessa koko ajan.

Yhteisten seurakäytäntöjen pitäisi ulottua myös IFK:n yhteistyöseuroihin, jotka ovat Helsingin Jääkiekkoklubi, Helsingin Kiekko-Tiikerit, Grankulla IFK, Kirkkonummen Salamat ja Sipoon Wolf.

"Kaikille seuroille on hyödyksi olla alusta asti luomassa innostumista lajiin ja mahdollisuuksia harjoitteluun. Kiekkokoulut ja liikunnallisen elämäntyylin edistäminen ovat tärkeää kasvatuksellista toimintaa."

Jääkiekkovanhempia Peltonen muistuttaa heidän roolistaan nuoren urheilijan neuvonantajina ja tukijoina. Hän tietää, että lajin lieveilmiöihin kuuluvat intohimoiset vanhemmat, jotka saattavat ajaa lastaan kohti ammattilaisuraa keinoja kaihtamatta. Peltonen kertoo huomanneensa, että esimerkiksi vanhemmassa ikäluokassa pelaamisesta tulee välillä itseisarvo, jonka huumassa kokonaisuus unohtuu.

Pelaajan kehityksen kannalta monentasoiset pelit ovat kuitenkin paras yhdistelmä, koska sillä tavalla itseluottamusta kasvattavia onnistumisia tulee riittävästi. Vanhempien rooli mielipidevaikuttajina on nuorten elämässä kuitenkin merkittävä, ja se pitäisi Peltosen mukaan ottaa seurassakin huomioon.

"Nykyajan nuoret haluavat tehdä asioita perheen kanssa, ja perheet ovat aika kiinteitä yksiköitä. Luottamus rakentuu kodin tuella. Seurojen pitää huolehtia siitä, että toiminnassa on hyvät arvot, sillä ne houkuttelevat hyviä ihmisiä", Peltonen sanoo.

IFK:n arvoiksi hän linjaa vahvan yhteisöllisyyden, toistensa puolesta tekemisen, sisukkuuden, henkisen voiman sekä luonteenlujuuden.

"Arvot voi tiivistää hyvään ja kunnioittavaan, kasvua ja kehitystä hakevaan elämänasenteeseen", Peltonen toteaa.

Hänelle onnistuminen omassa työssään on muutakin kuin pelaajien kasvattamista juniorimaajoukkueeseen tai pelillistä menestystä. Tärkeää on hyvä seurayhteisö, laadukas tekeminen kaukalossa ja sen ulkopuolella ja jatkuva kehitystyö. Peltonen uskoo, että kun nämä asiat ovat kunnossa, myös perheet kokevat seuran toiminnan hyödylliseksi.

IFK-pestinsä ohella Peltonen kuuluu päävalmentaja Kari Jalosen johtaman miesten maajoukkueen valmennusryhmään. Hänellä ei ole peluutusvastuuta, mutta toimenkuvaan kuuluu pelaajien ohjaamista pelitavallisissa asioissa.

Peltonen aloitti keväällä Vierumäellä valmentajan ammattitutkinnon suorittamisen, ja vuoden päästä pitäisi olla paperit kourassa.

Harhakuvia valmiista valmentajasta on Peltosen puheesta turha etsiä.

"Tiedän niin paljon, etten todellakaan tiedä kaikkea", hän virnistää.

"Keskustelen ja haluan oppia kaikilta, joiden kanssa teen töitä."

Aikuistenkin valmentaminen siintää tulevaisuuden suunnitelmissa, vaikka Peltonen sanoo, ettei ole kovin pitkälle vielä pelivuosien jälkeistä toista uraansa suunnitellut. Sopimus IFK:n kanssa loppuu keväällä, mutta sitoutuminen ei.

"Olen sydämestäni täysillä mukana seuran kehittämisessä, ja sitä työtä haluan jatkaa."

Nuorille pelaajille Ville Peltosella on selkeä viesti. Huipulle ei ole oikotietä, jota kulkemalla tasapainoisen elämän, työnteon ja sitoutumisen voisi ohittaa.

"Säännöllinen urheilijan elämä ja laadukas harjoittelu tekevät menestymisestä mahdollista."

Peltonen sanoo tietävänsä, että monesti herätys urheilijan lailla elämiseen tulee vasta 25–30-vuotiaana. Parempi kuitenkin olisi, jos asenne löytyisi jo aikaisemmin.

"Sitä mietin itsekin, miten hemmetissä olen ollut niin tyhmä – missä olisinkaan voinut olla", neljä olympia- ja kahdeksan MM-mitalia saavuttanut mies huokaa.

"Yritetään tehdä duunia, ettei tämä porukka menisi enää samaan sudenkuoppaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!