Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huono saippuaooppera

Urheilu
 
Jani Mesikämmen

TPS on SM-liigan historian menestynein seura. Turkulaisseura voisi olla Liigan johtotähti nytkin, mutta TPS rypee tänäkin vuonna pohjamudissa.

Valmentajaa jo marraskuussa vaihtanut TPS hävisi joulukuussa kaikki ottelunsa. Akuutteja ongelmia Turussa ratkottiin toimitusjohtajan vaihdoksella. Niklas Österlund siirrettiin sisäsiististi FC TPS:n johtoon ja tilalle nimitettiin oudolla kiireellä Mika Eskola.

Uusi toimitusjohtaja linjasi ensitöikseen, että toiminnan on parannuttava organisaation kaikilla tasoilla. Ajatus on kaunis, mutta tyhjä, samaa ovat toistelleet aiemmatkin TPS-johtajat. Todellisuudessa eväät ja ideat ovat olleet vähissä.

Nyt HC TPS:n johtoportaassa ja taustajoukoissa tuntuu vaihteeksi olevan intoa ja halua muuttaa asioita. Kokonaan toinen asia on, riittääkö myös kykyä ylittää riitaisan ja sekavasti toimivan organisaation luomat esteet.

Kaikki TPS:n viime vuosien ongelmat palautuvat tavallaan historiaan ja yhteen henkilöön. Hannu Ansas hallitsi seuraa rautaisesti pitkään ja nosti Palloseuran kotimaisen jääkiekon kärkinimeksi. Särmikkään puheenjohtajan varjossa ei jäänyt tilaa muille kuin kuuliaisille juoksupojille. Sopivaa seuraajaa hän ei saanut koulittua, mutta sen sijaan varjoissa versoi runsaasti vallanhalua.

Nyt jo edesmenneen Ansaksen vetäydyttyä syrjään TPS-organisaatioon jäi valtatyhjiö, jota kukaan ei ole onnistunut kevään 2006 jälkeen täyttämään. Halua on ollut monilla. Seuraukset ovat nähtävissä niin kabineteissa kuin kaukalossa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana seura on ajautunut toistuvasti urheilullisiin, taloudellisiin ja hallinnollisiin kriiseihin.

Seuran johdossa on käynnissä valtataistelu. Ansaksen johtaman seuran kurssi oli heikoinakin aikoina selvä. Nyt seura pyörii vailla suuntaa. Vahvan johtajan näkemyksen puutetta paikataan vuodesta toiseen hyvää tarkoittavilla strategioilla. Näihin myös toimitusjohtaja Eskola turvautui välittömästi.

HC TPS:n vaiheet ovat pitkään olleet omalaatuista kuppikuntien välistä miekkailua. Maineikkaimmassa "klaanissa" yhdistyvät Koivun perhekunnan urheilulliset maineteot ja Ketosten mediasuvun taloudellinen mahti. KK-klaani on johtanut jääkiekko-osakeyhtiötä kovalla halulla, mutta rajallisilla näytöillä. Jaakko Ketosesta ei odotuksista huolimatta kasvanut väkevää keulakuvaa. Seuran talous on saatu pelastettua konkurssin partaalta, mutta aiemmin vakavasti puhuttu "menestymisen kulttuuri" on muuttunut kyyniseksi vitsiksi.

Myös yhteisöllisyys on jäänyt unholaan, TPS on moniongelmainen perhe, jossa ailahtelevalle valtakeskittymälle riittää aina vastavoimia.

Tuorein on Supercell-klaani. Pelimiljonäärit Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja haluavat panostaa kiekkobisnekseen. He ovat nopeasti kasvattaneet omistusosuuksiaan HC TPS:n osakkaina, ja Paananen on istunut vajaan vuoden taustayhtiön hallituksessa.

Juuri nyt turkulaisen saippuaoopperan kiinnostavin jännittämisen aihe on se, mihin leiriin äkkinousun tehnyt toimitusjohtaja Eskola kallistuu. Muutosten äkillisyys kielii myös siitä, että Österlund ei välttämättä jää ainoaksi vuodenvaihteen klaanisotien uhriksi.

Jääkiekkoseuran tuoreimman strategian kärjeksi nostettiin viime keväänä se, että "urheilu" pitäisi saada merkittävämpään rooliin toiminnassa. Tälle olisi kysyntää, sillä urheilullisesti kevään 2010 mestaruus on jäänyt sattuman oikuksi.

TPS oli pitkään ainoa seura, joka ei ollut vaihtanut päävalmentajaa kesken liigakauden. Hannu Virran saatua potkut syksyllä 2008 TPS-luotsin tontilla on käynyt seitsemän eri miestä, heistä Kai Suikkanen kahdesti.

Jani Mesikämmen Urheilutoimitus pui jääkiekon ajankohtaisia ilmiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!