Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ralf Molander satsasi 100 000 euroa ja lähti maailman ehkä vaarallisimpaan kilpailuun

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Helikopterilentäjä Ralf Molander osaa hallita riskejä. Siitä on hyötyä Dakar-erämaarallissa, jossa on kuollut kymmeniä ihmisiä.
Helikopterilentäjä Ralf Molander osaa hallita riskejä. Siitä on hyötyä Dakar-erämaarallissa, jossa on kuollut kymmeniä ihmisiä. Kuva: Vesa Koivunen

On terveellistä unelmoida, mutta kaikki unelmat eivät ole terveellisiä.

Helsinkiläisen Ralf Molanderin, 39, unelma on Dakar-erämaaralli. Se on erittäin epäterveellinen unelma. Dakar on ehkä maailman vaarallisin laillinen urheilukilpailu.

Kuka

Moottoripyöräilevä helikopterilentäjä Ralf Molander

Ralf Molander

 Ikä: 39 vuotta.

 Lääkärihelikopterin lentäjä. Suoritti lentolupakirjan 1996–98 Helsingissä Malmilla. Elättänyt itsensä helikopterilentäjänä vuodesta 2007, jolloin sai moneen työpaikkaan vaadittavat 1 000 lentotuntia täyteen.

 Suorittanut myös ruokapalvelun perustutkinnon Turussa.

 Kotoisin Satakunnan Luvialta. Asuu Helsingin Lauttasaaressa. Työskentelee Oulussa.

 Harrastanut enduroa ja moottoripyöräilyä aktiivisesti vuodesta 2005.

 Moottoripyörä Dakar-rallissa: KTM 450 Rally Replica.

Molanderin unelma toteutuu 4. tammikuuta, kun hän starttaa moottoripyörällään Dakar-ralliin.

Molander lentää ammatikseen lääkärihelikopteria Oulussa. Hän on luotettava ja rauhallinen lentäjä, jonka tehtävä on kuljettaa auttajat turvallisesti autettavien luokse.

Molander on erikoistunut turvallisuuteen myös teoriassa. Hän on opiskellut riskienhallintaa Ruotsissa Lundin yliopistossa kaksi vuotta, inhimillisiä tekijöitä ja järjestelmäturvallisuutta.

Lundissa ei kuitenkaan opetettu yhtä riskienhallinnan perusasiaa: ÄLÄ LÄHDE DAKARIIN.

Paris–Dakar-aavikkoralli (nykyään vain Dakar) on järjestetty 35 kertaa. Kilpailuissa on kuollut yli 70 ihmistä: rallin perustaja, katsojia, journalisteja, sivullisia, autonkuljettajia, mutta ennen kaikkea moottoripyöräilijöitä. Sellaisia kuin Molander.

"Dakar on käytännön testi sille, miten pystyn hallitsemaan riskejä. Se on aika kaoottinen tapahtuma. Niin paljon on muuttujia, mutta sama pätee lentämiseen", Molander kertoo.

Dakarissa muuttujat ovat hieman vähentyneet sen jälkeen, kun ralli siirtyi 2009 Afrikasta Etelä-Amerikkaan, jossa on vähemmän terrorismia, sisällissotia ja miinoja.

Artikkeliin liittyvät

Silti kolmessa viime kisassa on kuollut moottoripyöräilijä.

Dakar-rallin lähtö on Argentiinan Buenos Airesista, sitten ajetaan Chilen ja Bolivian kautta takaisin Buenos Airesiin eli Etelä-Amerikan itärannikolta Andien yli etelärannikolle ja pohjoisen kautta koukaten takaisin. Moottoripyöräilijöiden reitin pituus on 9 295 kilometriä, aavikkoa ja vuoristoa. Kisa kestää 13 päivää, joista yksi on lepopäivä.

Kilpailun voitosta taistelevat ammattikuskit, mutta Dakariin on aina otettu amatöörejä. Halpa harrastus Dakar ei ole. Molanderin kisabudjetti on noin 100 000 euroa, pelkkä osallistumismaksu on 15 000 euroa.

Sadalla tonnilla luulisi saavan kahdessa viikossa ajamisen iloa ja riemua, iloisen seikkailun. Luksusreissun.

Vielä mitä.

Men's Journal -lehden toimittaja kilpaili Dakarin läpi 2005 kilpa-auton kartanlukijana. Hän kuvaili kokemusta happokylvyksi, sielulle ja ruumille. Jatkuva hengenvaara, vastoinkäymiset sekä unen ja kunnon ruuan puute ajoivat ensikertalaisen nopeasti aivan luovuttamisen partaalle. Sinä vuonna kisassa kuoli viisi ihmistä.

Dakarissa ei kilpailla, siinä selviydytään.

Molanderin tavoite onkin päästä maaliin. Se on kova tavoite.

"Yli 50 prosenttia keskeyttää."

Viime vuoden Dakarissa viiden ajopäivän jälkeen 50 pyörää oli pudonnut pelistä. Kuskeja vastassa ovat luonnon ja kilpakumppanien lisäksi myös Dakarin ranskalaiset järjestäjät, jotka haluavat, että huonot autot ja pyörät sekä heikoimmat kuskit keskeyttävät heti rankan kisan alussa.

Kerran Dakarin järjestäjät ohjasivat Molanderin tutun ja muutaman muun kilpailijan kiertotielle, joka vei jumalattoman syvään, jyrkkään ja hankalaan kanjoniin. Kuljettajat joutuivat repimään ja raahaamaan kimpassa pyöriä kanjonista ylös. He myöhästyivät seuraavalta siirtymätaipaleelta, ja lopulta heidät suljettiin pois kisasta.

Siinä saattaa mieleen juolahtaa melko anarkistisia ajatuksia, kun hirveä työ- ja rahakakku lässähtää virkailijan virheeseen.

"Se tuttu kaveri kertoi, että melkoisesti otti pattiin. Kaveri sanoi: 'Tämä on sellainen organisaatio, että se haluaa, että maksat niille törkeästi rahaa. Sen jälkeen ne haluavat, että sä lähdet kotiin. Että se on niiden tehtävä. Hänen tehtävänsä on, ettei hän lähde kotiin'. 'C'est la Dakar', se on vain Dakar, kohautetaan olkapäitä: Se on aika raakaa peliä."

Tähän raakaan peliin Molander on varautunut niin hyvin kuin on pystynyt. Hänellä on ollut apuna fyysinen ja henkinen valmentaja sekä ajovalmentaja. Suomesta on tosin mahdotonta löytää Dakar-rallia muistuttavia oloja.

Porin Yyterissä on pehmeää hiekkaa, samoin Vantaan Lavangossa. Lapissa on hyvä treenata navigointia.

Viimeksi Molander kävi aidossa aavikkorallissa 2012 Marokossa, jossa Molander eksyi ja lähti ajamaan hukattuja minuutteja kiinni liian lujaa taitoihin nähden. Hän kaatui aavikolla ja lensi voltin. Solisluu putosi paikaltaan.

Onnettomuuspaikalle pysähtyi kanssakilpailija, eteläafrikkalaismies, joka kysyi ensin Molanderin vointia ja löi sitten suomalaista avokämmenellä lujaa kasvoihin.

"Se pelästyi, että minä kuolin. Meille ehti varikolla tulla sellainen isä-poika-suhde. Hän oli minua huomattavasti vanhempi. Hän huusi suoraa kurkkua, että älä ikinä enää tee noin."

Molander yritti vielä jatkaa, mutta pyörä hajosi lopullisesti. Lääkärihelikopterilentäjän 11 000 euroa maksanut Dakariin valmistanut kisareissu päättyi lääkärihelikopterin kyytiin.

"Suuria riskejä siellä erämaassa on, mutta juuri ne osittain siinä touhussa viehättävät. Off road -moottoripyöräilyssä viehättää se, että se on näennäistä kaaoksen hallintaa. Kuvittelet hallitsevasi tilannetta, vaikka et välttämättä hallitsekaan. Siitä tulee sellainen voimaannuttava tunne."

Molander on hyvä minimoimaan riskejä ja navigoimaan. Amatöörinä hänen suurin puutteensa on se kaikkein tärkein: ajotaito ja -kokemus.

Luvialta kotoisin oleva Molander sai ensimmäisen moponsa jo pikkupoikana, mutta ajaminen oli pelkkää harrastepäristelyä.

"14-vuotiaaksi olin aika lailla sohvaperuna."

Äiti olisi varmasti toivonut, että poika olisi pysynyt sohvaperunana.

Molander innostui isoveljensä imussa vesijeteistä 1990-luvun alussa. Hänelle mainostettiin, että uusi laji on turvallinen. Että mitään ei ole sattunut. Ei ehkä ollutkaan ennen Ralf Molanderia.

Kesällä 1990 Molander tuli vesijetillään oikealle kääntyvään mutkaan Savonlinnan SM-osakisassa. Molander kaatui. Kun hän pulpahti pintaan, takaa tullut isoveli ajoi vesijetillään suoraan pikkuveljen päähän.

"Velipoika sanoi, ettei mitään ehtinyt tehdä, kun vauhtia oli 32 solmua ja minä metrin päässä."

Molander jäi kellumaan tajuttomana kasvot veden alla. Isoveli käänsi pikkuveljen ja pelasti tämän hukkumasta.

"Siitä tuli aivoruhje. Niskan nikama vääntyi, luiskahti sivuun. Olin teholla reilun viikon. Puoli vuotta näin kaiken kahtena. Alussa näin kaiken viitenä."

Molander toipui ja palasi vesijettikisoihin.

Kesällä 1992 Yyterissä ajettiin SM-kisat. Ne olivat alun perin luvialaiselle Molanderille kuin kotikisat. Molanderin jetti nousi pystyyn terävässä aallokossa ja tuli alas perä edellä. Jetti ja Molander upposivat syvälle mereen. Kun Molander nousi pintaan, kilpakumppani ajoi häntä kylkeen.

"Tietysti taas niin paljon kuin pelit laulaa. Tähän maksan kohdalle, muutaman sekunnin pysyin tajuissani. Ehdin sanoa, että en saa henkeä, sitten iski pimeys. Seuraava muistikuva on, kun minua kiskottiin pelastusveneeseen", Molander muistelee.

"Äiti oli passelisti katsomassa. Se oli varmaan ainoa kisa, jota äiti oli katsomassa. Se kysyi kavereilta, missä Ralf on. Tossa sitä kannetaan paareilla, ne vastasivat."

Sairaalassa todettiin, että Molanderin maksa oli monessa osassa. Se tiesi leikkausta ja tehohoitoa.

Molanderin vesijettiura hiipui siihen. Hän innostui retkeilemään moottoripyörällä ja ajoi Lapissa jopa 5 000 kilometriä viikossa 2000-luvun alussa. Lapissa hän alkoi miettiä osallistumista aavikkoralliin, ehkä jopa legendaariseen Dakariin, jota hän oli lapsesta lähtien seurannut.

Nyt rahat on kerätty, harjoittelut harjoiteltu ja ohjeet kysytty. Pyöräkin on noudettu Buenos Airesin satamasta. Dakarin lähtö on sunnuntaina.

Molanderin kilpailunumero on 163. Lisäksi kypärässä ja pyörässä pitää olla merkittynä nimi, kansallisuus ja veriryhmä.

Jos Molander selviää vaikeasta alusta, hän pääsee erikoiskokeelle, jota odottaa eniten.

"Iquiquen kaupunki Chilessä. Sinne lasketaan monta kilometriä pitkää, jyrkkää alamäkeä. Sitten tulee vastaan Tyynimeri."

Ehkä Molander voi silloin merta katsellessaan todeta, että eihän tämä Dakarissa moottoripyöräily ole yhtään vaarallista vesijetteihin verrattuna.

 

Dakar-rallia voi seurata sivustoilta dakar.com ja ralfmolander.com

Philippe Desmazes Reuters
Espanjan Marc Coma ajoi moottoripyöräluokan ykköseksi Dakar-rallissa vuonna 2014.
Espanjan Marc Coma ajoi moottoripyöräluokan ykköseksi Dakar-rallissa vuonna 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!