Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret Leijonat lähtee Ruotsin kaatoon – HS esittelee vastustajan vahvuudet ja Suomen kipukohdat

Urheilu
 
Claus Anderssen AFP
William Nylander kuuluu Ruotsin joukkueen suuriin tähtiin.
William Nylander kuuluu Ruotsin joukkueen suuriin tähtiin. Kuva: Claus Anderssen AFP

Toronto. Suomi varmisti paikkansa nuorten MM-turnauksen puolivälieriin, kun se voitti Saksan 2–0 Julius Hongan ja Mikko Rantasen maaleilla.

Suomi ja Ruotsi kohtaavat Toronton Air Canada Centerissä perjantaina kello 22 Suomen aikaa. Joukkueet lähtevät nuorten MM-turnauksen puolivälierään täysin erilaisista asetelmista.

HS kaivoi esille muutamat Ruotsin vahvuudet ja ne asiat, joissa nuorten Leijonien pitää parantaa.

Ruotsi

1) Tehokkuus

Ruotsi rallatteli Torontossa pelistä toiseen. Neljään otteluun Tre Kronor paukutti 18 maalia. Sillä lukemalla kelpaa jahdata voittoja ja kasvattaa itseluottamusta.

Vain Kanada hakkasi maaleja kovemmalla onnistumisprosentilla kuin Ruotsi. Joku voisi sanoa Ruotsin alkulohkoa helpoksi, mutta se voi olla vain väljästi ajatellen osatotuus.

Ota Ruotsia vastaan jäähy ja saat kohta kuunnella Air Canada Centerin kuulutuksia maalintekijöistä. Ruotsilla oli alkulohkossa 19 tilaisuutta pelata ylivoimaa ja joukkue teki melkein murhaavalla teholla maaleja. Yhdeksän yv-maalia antaa prosenttilukemaksi 47,37 eli lähes joka toinen ylivoimapeli päättyi tuuletukseen.

2) Tähdet

Nyt ei enää pitäisi muistella viime kevään 18-vuotiaiden MM-turnausta, mutta pakko se on. Ruotsi kaatoi Rauli Uraman valmentamat Pikkuleijonat 10–0 ja, William Nylander hääri tuon sirkuksen päällikkönä.

Nylanderille nuorten MM-turnaus Torontossa on tulevaan kotikenttään tutustumista. Hän on Maple Leafsin ensimmäisen kierroksen varaus.

Jacob de la Rosen keltaisessa paidassa on kapteenin C-kirjain. 190-senttinen de la Rose pelaa kolmatta kertaa MM-turnauksessa ja janoaa hyvitystä viime vuoden finaalitappiolle. Voimakas ja hyvin kahteen suuntaan pelaava hyökkääjä veti toissa vuonna täyden kauden Leksandissa, ja nyt hän pelaa Kanadassa AHL:ää Hamilton Bulldogsissa.

Puolustaja Gustav Forsling sai Vancouverin NHL-varauksen vasta viidennellä kierroksella, mutta MM-turnauksessa hän tekee kovaa tulosta. Neljään otteluun tehot 2+4 kelpaisivat kelle tahansa suomalaiselle.

3) Puolustaminen

Ruotsi osaa hyökätä, mutta osaa se totisesti myös puolustaa. Joukkue otti 12 jäähyä alkulohkossa, mutta ei päästänyt yhtään kiekkoa taakseen alivoimalla. Se kertoo karusti, mitä on luvassa puolivälierissä.

Suomi

1) Ylivoimapeli

Nuorten Leijonien päävalmentajan Hannu Jortikan työkalupakki alkaa kumista tyhjyyttään, kun hän miettii joukkueensa ylivoimapeliä. Kiekko pyöri alkusarjassa nätisti pelaajalta toiselle, mutta auttamattomasti pelin ulkopuolella.

Tätä tilastoa ei kehtaisi ääneen sanoa: 16 ylivoimatilaisuutta ja nolla maalia. Suomi oli Kanadan MM-turnauksen alkulohkoissa ainoa maa, joka ei tehnyt yhtään ylivoimamaalia. Ja sitten kaikki valmentajat huutavat kuorossa, että ottelut ratkotaan ylivoimalla. Suomi ei ole ratkonut.

2) Tähdet

Suomi ei ole mikään harmaan massan joukkue, vaikka peli on sitä ollutkin. Puolustaja Julius Hongan peliä on suorastaan nautinto katsoa. Harmi vain, että mielettömästä jääajastaan huolimatta Honka on liian tehoton. Hän yrittää liikaa itse ja hoitaa kaikkien muidenkin työt.

Kasperi Kapaselle turnaus on ollut pettymys. Hän haki vimmatusti maalia uudenvuodenaaton Saksa-ottelussa, mutta paha maaleja on tehdä, jos laukoo pääasiassa ohi. Yksinkertaisuutta kaivataan lisää, ja hyvä tulee. Kiikareista (0+0) olisi päästävä eroon.

Kapteeni Artturi Lehkonen pelasi samanlaisen suurennuslasin alla Montrealissa kuin William Nylander Torontossa. Tahtomaali Kanadaa vastaan kelpasi Canadiens-kannattajille, mutta silti kipparin yksi maali on liian vähän.

3) Puolustuksen virheet

Nuoret Leijonat päästi USA:ta vastaan yhden maalin, samoin Slovakia-ottelussa. Kanada löi neljä kiekkoa sisään, mutta siinä olivat päästetyt maalit. Lukema ei ole suuren suuri, mutta useimpiin maaleihin liittyy puolustajien sijoittumisvirheitä ja pelitilannekovuuden puutetta.

Kanada antoi tästä parhaan muistutuksen, ja Ruotsi haluaa varmasti näyttää oman versionsa maalinteosta.

MTV Sport 1 -kanava näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?