Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikka kutsuu brittifutiksen tähtiä

Urheilu
 
Johannes Laitila
Kirjoittaja on Lontoossa asuva vapaa toimittaja.
Steven Gerrard jättää Liverpoolin.
Steven Gerrard jättää Liverpoolin.

Kahdeksan vuotta sitten englantilainen jalkapalloilija, silloin Real Madridia edustanut David Beckham kertoi, että hän jatkaa uraansa Amerikassa.

Lehdistötilaisuus pidettiin Major League Soccer -liigan varaustilaisuuden yhteydessä Indianapolisissa.

Los Angeles Galaxysta tuli Beckhamin ansiosta erittäin tunnettu. Sponsorisopimusten arvo räjähti. Kausikorttikauppa oli ennätyksellistä. Aitiot myytiin täyteen.

Beckham ei ollut pelkkä jalkapallotähti. Hän oli – ja on – tähti ylipäätään, seurapiirijulkkis, jonka vaimo Victoria oli yksi viidestä Spice Girls -popyhtyeen jäsenestä.

Beckham oli 31-vuotias, kun hänen siirrostaan MLS:ään uutisoitiin. Ura oli vielä täydessä käynnissä, mutta jo lähenemässä loppuaan.

Beckhamin jälkeen MLS on ollut todellinen vaihtoehto monelle Valioliigassa pelanneelle yli kolmekymppiselle. Vuoden ensimmäisinä päivinä asiaa on sivuttu Britanniassa kahden esimerkkitapauksen – Liverpoolin Steven Gerrardin ja Manchester Cityn Frank Lampardin – voimin. Gerrard ilmoitti perjantaina lehdistötilaisuudessaan, ettei hän jatka uraansa tämän kauden jälkeen Liverpoolissa – eikä missään sellaisessa joukkueessa, joka voisi pelata Liverpoolia vastaan.

Ura kuitenkin jatkuu, mutta ilmeisesti Euroopan ulkopuolella. Siirrosta MLS:ään on huhuttu, ja Guardianin mukaan Galaxyn tiedetään olevan kiinnostunut.

Gerrardin lehdistötilaisuus oli Britanniassa perjantain urheilu-uutisista ylivoimaisesti suurin. Gerrard kutsui lähtöpäätöstä "elämänsä vaikeimmaksi". Liverpoolin manageri Brendan Rodgers taas sanoi, että Gerrardin kutsuminen legendaksi olisi vähättelyä.

Lampard puolestaan on Chelsea-ikoni, joka teki sopimuksen Manchester Cityn sisarseuran New York Cityn kanssa, mutta on pelannut lainalla Manchesterissä. Matkan piti jatkua New Yorkiin vuoden alussa. Näin ei tapahtunut – ainakaan vielä, eikä välttämättä edes ensi kaudella.

MLS-seura New York Cityn faniyhdistys Third Rail julkaisi tällä viikolla asiaa koskevan ärtyneen lausunnon.

"Monet fanit, myös meidän jäsenemme, ovat päättäneet kannattaa joukkuetta ja ostaneet kausikortteja ja fanituotteita siinä uskossa, että Lampard pelaa New York Cityssä eikä Manchester Cityssä", luki faniryhmän lausunnossa.

Yhdistyksen lausunto kertoo Yhdysvaltain ja Britannian jalkapallokulttuurien eroista – Englannissa ei tulisi kuulonkaan, että seuroja nyt noin vain päätettäisiin yksittäisten pelaajien vuoksi ryhtyä kannattamaan. Lähinnä lapset voivat tehdä niin.

Nyt puhutaan kuitenkin Amerikasta. Meritoituneiden ja ikonisten jalkapallomaista saapuvien pelaajien arvo on MLS:lle niin suuri, että siirtojen peruuntuminen on kova isku.

Entä jos Lampard olisi lähtenyt alkuperäisen suunnitelman mukaan Amerikkaan vuodenvaihteessa? Isku olisi ollut kova Manchester Citylle. Lampard ei esimerkiksi olisi tehnyt uudenvuodenpäivänä voittomaalia Sunderlandin verkkoon.

Lampard on ollut Citylle niin tärkeä pelaaja, että jos häntä kerran ei ole pakko päästää Cityn pohjoisamerikkalaiseen sisarseuraan, ei kannatakaan.

Johannes Laitila
johannes.laitila@gmail.com
Kirjoittaja on brittiläistä jalkapalloa seuraava vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?