Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tehottomuus vaivasi loppuun asti

Nuorten Leijonien Kanadan-seikkailusta jäi käteen kovin vähän

Urheilu
 
Darren Calabrese AP
Suomen nuoret joutuivat katsomaan Ruotsin voitonjuhlia videotaululta.
Suomen nuoret joutuivat katsomaan Ruotsin voitonjuhlia videotaululta. Kuva: Darren Calabrese AP

Maailmanmestaruuden uusiminen on vaikeaa, oli sitten kyse miesten jääkiekosta tai parikymppisistä nuorukaisista. Nuoret Leijonat voitti Malmössä viime vuonna MM-kullan mutta kopsahti Torontossa puolivälierätappioon Ruotsille.

Nuoret Leijonat oli läpi turnauksen vaisu, tehoton ja neuvoton. Osasyy kuuluu tietysti pelaajille mutta ison lohkareen kokoinen viipale valmennukselle.

Ruotsi oli ennen Suomen kohtaamista turnauksen toiseksi paras maa ylivoimapelissä. Samaa klinikkaa ruotsalaiset tarjosivat nuorille Leijonille Air Canada Centerissä myöhään perjantaina Suomen aikaa.

Kolme ylivoimamaalia 6–3-voitossa kelpasi antamaan pohjan mitalipeleihin pääsylle.

Suomalaiset hukkasivat kaikki ylivoimansa, ja yhden neljäminuuttisen jakson he puhalsivat ilmoille tuloksetta.

Suomen MM-matka Kanadaan lähti alusta alkaen väärille raiteille. Koko syksy vatkattiin, tuleeko puolustaja Julius Honka mukaan vai ei. Lopulta tuli. Honka pelasi hyvin muttei ratkonut näitä otteluita.

Joukkueella ei juuri ollut yhteisiä harjoittelupäiviä. Paljon oli keskeneräistä kisoihin lähettäessä ja kisojen aikana.

Ylivoimapeli ei koskaan hioutunut kohdilleen, eikä Suomi tehnyt koko turnauksessa yhtään maalia ylivoimalla. Päävalmentaja Hannu Jortikka otti sen omaan piikkiinsä. Näin valmentajan pitääkin tehdä, mutta eivät pelaajatkaan kovin luovia olleet.

Tähtiäkin Suomella piti olla, mutta taidot eivät jalostuneet kaukaloon asti. Viimeistään Montrealissa ja Torontossa aukesivat Kasperi Kapasen, Artturi Lehkosen, Hongan, Joonas Lyytisen, Aleksi Mustosen, Alex Lintuniemen ja monen muun silmät, miten paljon pitää parantaa, että pääsee uudestaan Bell Centreen tai Air Canada Centeriin ilman ostettua pääsylippua.

Maalivahti Juuse Saros pelasi vuosi sitten Suomelle MM-kultaa. Hän ja toinen vahti, Ville Husso, eivät päässeet sille tasolle, jolla voitetaan isoja otteluita.

Tavallaan julmaa punnita 19-vuotiaita nuorukaisia, mutta jääkiekkomaailma on niin raaka, että siihen on pakko tottua.

Lehkonen on Montreal Canadiensin varaama pelaaja. Kapanen sai nimensä Pittsburgh Penguinsin listoille viime kesänä.

"Täytyy pitää huoli, että ne eivät jääneet viimeisiksi peleiksi Bell Centressä", Lehkonen sanoi Ruotsi-pelin jälkeen pettyneenä.

Sopimus Canadiensiin on mahdollinen, mutta siihen vaadittavan työmäärän suuruutta on vain arvailtava.

Maalivahti Husso palkittiin Ruotsi-ottelun jälkeen yhtenä Suomen kolmesta parhaasta pelaajasta. Silti Husso olisi voinut torjua muutaman ruotsalaisten laukoman kiekon. Huono hän ei ollut, mutta mestaruuksiin ja suuriin saavutuksiin vaaditaan enemmän.

Kaikki eivät sentään pettäneet, mutta kukaan ei pystynyt nostamaan Suomen peliä ylös, ja mitalipeleihin.

Edes pientä askelta ylemmäs.

Turussa Mikko Rantanen tunnetaan, mutta viimeistään nyt jääkiekkoa seuraavat tietävät kookkaan laitahyökkääjän vähän laajemminkin. Ne maalit, joita Kapaselta, Lehkoselta ja Mustoselta odotettiin, menivät Rantasen piikkiin. Neljä maalia nopeassa turnauksessa nostaa hänen osakkeitaan ennen ensi kesän NHL:n varaustilaisuutta.

Ikäluokkien MM-turnauksissa joukkueet vaihtelevat rajusti vuodesta toiseen. Onneksi Suomen ryhmään mahtuu paljon positiivistakin.

Oululaiskolmikko Sebastian Aho Antti Kalapudas –Jesse Puljujärvi ei ratkonut otteluita eikä tehnyt maaleja, mutta jokainen heistä näytti, että he pystyvät pelaamaan tällä tasolla.

Kun Oulun pojat lyödään yhteen ja siihen heitetään Turun lupaus Rantanen päälle, alkaa ensi vuoden MM-turnauksen hyökkäys näyttää hyvältä.

Yleensä vuosi tekee ihmeitä tämänikäisten poikien kiekkokäyrään.

Ruotsi kohtaa MM-välierissä Venäjän, joka voitti aavistuksen yllättäen USA:n 3–2.

Slovakia näytti Tšekille poistumisovea maalein 3–0 ja kohtaa välierässä Kanadan.

Isäntämaa ei antanut armoa Tanskalle: 7–0.

Heikki Miettinen HS
Toronto

Julius Honka
Julius Honka
Mikko Rantanen
Mikko Rantanen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?