Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmennus päihitti tietotekniikan

Teemu Pasanen teki uravalinnan, joka ei ollut ainakaan taloudellisesti kannattava

Urheilu
 
Jussi-Pekka Reponen HS
Teemu Pasanen on hiihtomaajoukkueen kummajainen, sillä joukkueessa ei ole totuttu näkemään pääkaupunkiseudulla asuvaa valmentajaa.
Teemu Pasanen on hiihtomaajoukkueen kummajainen, sillä joukkueessa ei ole totuttu näkemään pääkaupunkiseudulla asuvaa valmentajaa. Kuva: Jussi-Pekka Reponen HS

Espoolainen Teemu Pasanen on jonkinmoinen kummajainen Suomen hiihtomaajoukkueessa. Siellä ei ole tiettävästi koskaan ollut pääkaupunkiseudulla asuvaa valmentajaa, ei ainakaan muutamaan vuosikymmeneen.

Tavanomaista ei ole sekään, että Pasanen vaihtoi lupaavasti alkaneen uran tietotekniikka-alalla valmentamiseen.

"Olen ollut pienestä asti urheilumies. Into ja palo urheiluun veivät voiton. Taloudellisesti alanvaihto ei todellakaan ollut kannattava", 40-vuotias Pasanen sanoi Val Müstairissa Sveitsissä, jossa hiihdetään tänään tiistaina Tour de Skin kolmas osuus.

Pasanen on lähtöisin Viitasaarelta Keski-Suomesta. Siellä hän harrasti juniorina hiihdon lisäksi yleisurheilua ja suunnistusta.

"Olin keskinkertainen kansallisen tason hiihtäjä. Paras sijoitus SM-kisoissa taisi olla 42:s ja Finlandia-hiihdossa 12:s."

Espoolainen Pasasesta tuli parikymppisenä, jolloin hän tuli Otaniemeen opiskelemaan tietotekniikkaa Teknillisessä korkeakoulussa.

Diplomi-insinöörin tutkinto jäi lopputyötä vaille kesken, kun työelämä tempaisi mukaansa. Pasanen työskenteli ensin pari vuotta osa-aikaisesti Nokialla ja sen jälkeen lähes kymmenen vuotta matkapuhelinjärjestelmiä kehittävässä yrityksessä.

It-alan töitten ohella Pasanen urheili itse ja valmensi muita. "Ensimmäisen kerran valmensin 16-vuotiaana itseäni pari vuotta nuorempia suunnistajapoikia."

Viitisen vuotta sitten hän ryhtyi päätoimiseksi valmentajaksi, kun Espoon Hiihtoseura palkkasi hänet valmennuspäällikökseen. "Nyt olen talven virkavapaalla näitten maajoukkuereissujen takia, mutta teen joitakin keikkahommia."

Pasanen suoritti jo aikaisemman työelämänsä kaikki Hiihtoliiton valmentajakoulutukset sekä valmentajan erikoisammattitutkinnon. Pohjaa maajoukkuevalmennukseen hän rakensi Hiihtoliiton nuorisoryhmien valmentajana.

Pasanen on uransa parasta kautta hiihtävän Laura Monosen henkilökohtainen valmentaja. Yhteistyö alkoi 2007, kun Mononen kuului Pasasen vetämään Helsingin ja Uudenmaan piirien 23-vuotiaitten valmennusryhmään. "Vuoden jälkeen Laura kyseli minua valmentajakseen, ja siitä se lähti."

Maajoukkueen valmennustiimiin Pasanen liittyi kesällä. Päävalmentaja Reijo Jylhän apuna ei ole enää yhtä kakkosvalmentajaa, vaan tehtävää kierrätetään. Pasanen ei siis ole mukana kaikilla maailmancup-reissuilla.

Kilpailuissa Pasanen vastaa väliaika-analyyseistä, joissa hän voi hyödyntää tietotekniikan osaamistaan. Ladun varressa Pasasen hyppysissä on tablettitietokone.

Jussi-Pekka Reponen HS
Val Müstair

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!