Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ässien kalamies Juuso Riksman nappaa kiekot

Porilaistunut uistintentekijä Juuso Riksman, 37, on jälleen hyvässä kunnossa

Urheilu
 
Jussi Partanen
Juuso Riksman torjui viime perjantaina Bluesia vastaan 32 laukausta.
Juuso Riksman torjui viime perjantaina Bluesia vastaan 32 laukausta. Kuva: Jussi Partanen

Ässien maalivahti Juuso Riksman on Helsingin Sanomien valinta jääkiekkoliigan kuukauden pelaajaksi. Miltä se kuulostaa?

"Mukavaltahan se kuulostaa. Kertoo siitä, että olemme pelanneet joukkueena hyvin ja että yksilöitäkin on noussut esille", sanoo Riksman vapaapäivänään.

Perheen kuusi- ja kahdeksanvuotiaille tyttärille isän vapaapäivä on mukavaa ja osin harvinaista herkkua. Nyt siitä otetaan kaikki irti: isä saa lähteä heidän kanssaan pulkkamäkeen.

Kuka

Juuso Riksman

 Syntynyt: 1. huhtikuuta 1977 Helsingissä.

 Jääkiekkomaalivahti.

 186 cm / 86 kg.

 Lempinimi: Riksi.

 Asuinpaikka: Pori.

 Nykyinen seura: Porin Ässät.

 Kasvattajaseura: Espoon Palloseura.

 Suomen mestaruus HIFK:ssa 2011.

 SM-liigan paras pelaaja 2008–09.

 SM-liigan paras maalivahti vuosina 2006, 2009 ja 2011.

 SM-hopeaa 2006 (Ässät) ja 2007 (Jokerit).

 Lisäksi pelannut Ruotsissa, Venäjällä ja Italiassa sekä Suomessa Mestistä.

 Naimisissa, 6- ja 8-vuotiaat tyttäret.

Riksman on peräkkäin toinen maalivahti, jonka HS valitsee kuukauden pelaajaksi. Viime kuussa valinta osui TPS:n Teemu Lassilaan, joka pelasi marraskuussa 230 minuuttia ja 15 sekuntia päästämättä maaliakaan.

Lassila sanoi tuolloin HS:n haastattelussa (2. 12.), että maalivahteja on helppo valita parhaiksi, kun he ovat fiksumpia kuin muut pelaajat.

Onko niin, että maalivahdit osaavat kertotaulun paremmin kuin muut pelaajat?

"Joo, kyllä. Maalivahdit ovat monipuolisia", komppaa Riksman nauraen Lassilaa, joka on pelannut urallaan 35 nollapeliä.

Myös Riksman on nollapelimiehiä. Hän torjui 29. lokakuuta 2013 Ässien paidassa 39. nollapelinsä. Siinä on muille maalivahdeille vielä kurottavaa.

Tuon lokakuisen illan jälkeen nollapelejä ei ole tullut ainoatakaan. "Nollapelit ovat kiertäneet minut kaukaa", sanoo Riksman.

Ennen joulutaukoa 40:s nollapeli oli lähellä. Viidestä ottelusta Ässät voitti neljä, ja kolmessa ottelussa Riksman päästi taakseen vain yhden maalin.

Nämä pelit ratkaisivat myös Riksmanin valinnan kuukauden pelaajaksi.

Riksman on jääkiekon sekatyöläinen. Sekatyöläinen siinä mielessä, ettei hän ole ollut kovin seurauskollinen. Ässät on hänen viidestoista seuransa sen jälkeen, kun pelaajaura alkoi vuonna 1997.

Vaikka takana on kunniakas ura ja paljon pelejä, Riksman ei ole pelannut yhtään ottelua MM-kisoissa. Hän oli mukana vuoden 2009 joukkueessa Sveitsissä mutta jäi silloin varamaalivahdiksi Pekka Rinteen ja Karri Rämön taakse. "Olin niissä kisoissa kamera kaulassa."

Uran huippuvuosi on toistaiseksi ollut 2011, jolloin Riksman torjui HIFK:n Suomen mestariksi.

Riksmanin eleettömät torjunnat olivat myrkkyä vastustajille välierissä ja finaaleissa, joissa HIFK kaatoi Espoon Bluesin puhtaasti otteluvoitoin 4–0.

Riksman valittiin kauden parhaaksi maalivahdiksi. Seuraavalla kaudella Riksman loukkaantui.

Kauden 2012–2013 hän oli Espoossa, jossa hänellä on talo.

Ässissä Riksman torjuu kiekkoja toista kautta. Sen jälkeen jatko on vielä auki, mutta pelit jatkuvat, jos paikat pysyvät ehjinä ja kunnossa.

"Jatkosta ei ole vielä puhuttu. Sen aika tulee myöhemmin. Intressin pitää olla molemminpuolinen. Katsotaan kaikki vaihtoehdot", sanoo Riksman. "Hyvin olemme Porissa viihtyneet. Olemme porilaistuneet."

Mutta niistä loukkaantumisista. Maalivahti joutuu töissään koville. Varsinkin jalat ovat lujilla.

Riksmaninkin lonkat on leikattu kaksi kertaa.

"On siitä jo aikaa. Omasta mielestäni en ole loukkaantunut niin usein, mutta ehkä niistä on uutisoitu eniten. Nykyinen perhostyyli kuluttaa. Vammat kuuluvat lätkään, mutta nyt olen ollut hyvässä kondiksessa."

Niin sanottu perhostyyli on isojen maalivahtien suosima torjuntatapa. Se on todettu tehokkaaksi, mutta haittana on sen rasittavuus maalivahdin fysiikalle.

"Polvet ovat jäässä, ja jalkoja levitetään niin pitkälle kuin mahdollista", selventää Riksman, jonka kollegoista ainakin Pekka Rinne ja Niko Hovinen ovat kärsineet lonkkavaivoista.

Omanlaistaan perhostelua on myös Riksmanin rakas harrastus, kalastus. Perhokalastuksen kanssa hän ei ole päässyt sinuiksi, mutta hän käy mielellään narraamassa kalaa perinteisin välinein.

Lohta hän on pyytänyt muutaman kerran Tenojella. Isoin kala on ollut noin viisikiloinen lohi. "En ole päässyt vielä kymppikerhoon."

Yhteen aikaan Riksman värkkäsi itse omat uistimensa.

"Se oli täytettä vapaa-aikaan ja vastapainoa jääkiekolle. En minä niillä tainnut koskaan mitään saada, enkä ole tehnyt niitä enää pitkään aikaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!