Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virpi Sarasvuo: Voisivatko lajit tuottaa yhdessä lapsille liikunnan riemua?

Urheilu
 
Virpi Sarasvuo

Tänäkin vuonna urheilumedian on täyttänyt pohdinta norjalaisten ylivoimasta maastohiihdossa. Aiheesta saisi pitkän ja monisyisen keskustelun. Helpot selitykset on jo kuultu. Harjoittelu, kulttuuri, resurssit eli raha.

Harjoittelusta selviämme, kulttuuri ja resurssit ovatkin sitten pitkässä puussa. Öljyvaroja on tuskin luvassa, kulttuuriin voimme kaikki vaikuttaa. Se muuttuu hitaasti ja vain jos haluamme.

Moni liikkuvan lapsen ja nuoren vanhempi törmää siihen, että lapsen täytyy varhaisessa vaiheessa valita lajinsa. Viikkoharjoituskertoja on lajia kohden niin monta, ettei ohjelmaan muita lajeja mahdu. Mikäli harjoituksiin ei osallistu, paikasta ryhmässä on luovuttava.

Laji nappaa lapsen omakseen ja rajaa muut lajikokeilut ulos. Parhaimmillaan itselleen oman lajinsa sattumalta löytänyt lapsi saa ikuisen liikuntakärpäsen pureman tai jopa kehittyy ammattilaiseksi. Pahimmillaan yhteen lajiin keskittyminen johtaa senkin loppumiseen, kun nuori ei enää pärjääkään ja putoaa pois ryhmästä.

Entä jos urheiluväki näkisi liikkumisesta kiinnostuneet lapset yhteisinä? Jospa kaikki lajit olisivat avoimia. Lapsi saisi kokeilla ja valita lajeista itselleen mieluisan.

Olisiko mahdoton ajatus, että lajit yhdessä tuottaisivat lapsille liikunnan riemua? Se olisi lapsen etu. Ja ennen pitkää se olisi myös lajiväen riemu, joka haluaa omaan lajiinsa menestyjiä.

Kun lapsi saa kehittää perustaitojaan monipuolisesti, hän löytää omat vahvuutensa ja intohimonsa. Lahjakkaat yksilöt erottuvat kaikkien lajiryhmien näkyville. Mikään laji ei pysty eristämään nuorta omakseen tai rajaamaan nuoren ulottuvilta muita lajeja pois.

Lajit joutuvat kehittämään omaa toimintaansa nuorta kiinnostavaan suuntaan. Terve kilpailutilanne lahjakkuuksista pakottaa urheilutoimijoita nostamaan tasoaan.

Lapselle on luontaista liikkua. Jokainen suomalainen lapsi käy koulua. Koulu tarjoaa lajeille puolueettoman maaperän auttaa pienet ihmiset kiinni terveeseen elämäntapaan. Kuten Harri Hakkaraisen ym. 2009 kirjoittamassa kirjassa, Lasten ja nuorten urheiluvalmennuksen perusteet, sanotaan: "Urheilumenestys ja terveystekijät ovat hyvin vahvasti riippuvaisia liikunnallisesta elämäntavasta, jonka pohja luodaan perheen, koulun ja urheiluorganisaatioiden toimesta."

Monien maiden tapaan on korkea aika kurkottaa mallia kohti, jossa koulupäivä tarjoaa lapselle mahdollisuuden jokapäiväiseen liikuntaan.

Virpi Sarasvuo Kirjoittaja on hiihdon moninkertainen arvokisamitalisti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!