Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huoltomies Jari Nieminen usutti Kazakstanin Aleksei Poltoraninia kohti historiallista temppua Tour de Skillä

Urheilu
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Kazakstanin Aleksei Poltoranin pumppasi tasatyöntöä maailmancupin osakilpailun voittoon ja käytti vapaan hiihtotavan suksia ja monoja.
Kazakstanin Aleksei Poltoranin pumppasi tasatyöntöä maailmancupin osakilpailun voittoon ja käytti vapaan hiihtotavan suksia ja monoja. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Toblach. Suomalaisella Jari Niemisellä oli keskiviikkona sormensa pelissä, kun Kazakstanin Aleksei Poltoranin teki historiaa hiihdon maailmancupissa.

Poltoranin voitti täpärästi Tour de Skin neljännen etapin Italian Toblachissa.

Erikoista oli se, että hän hiihti kympin perinteisen hiihtotavan kisassa vapaan suksilla ja ilman pitovoiteita. Ylämäet hän pumppasi tasatyönnöllä.

Sveitsin Dario Cologna oli hilkulla onnistua samassa tempussa joulukuussa Davosissa, mutta jäi kolmanneksi.

Aiemmin ilman pitoja oli voitettu mc-sprinteissä ja loivapiirteisillä laduilla maratonmatkoilla.

MM-mitalisti Poltoranin kertoi tehneensä lopullisen päätöksen vapaan suksilla ja monoilla kilpailemisesta vain kymmenen minuuttia ennen starttia.

Jussi-Pekka Reponen HS
Jari Nieminen toimii Kazakstanin huoltomiehenä.
Jari Nieminen toimii Kazakstanin huoltomiehenä.

Nieminen toimii vuoden sopimuksella yhtenä Kazakstanin ykköshiihtäjän huoltomiehistä.

Nieminen kertoi HS:lle, että huoltomiehet ehdottivat vapaan suksien käyttöä ensin Poltoraninin valmentajalle.

"Puhuttiin valmentajalle, että tätä kannattaisi miettiä, koska ei täällä ole niin hirvittäviä nousuja. Tehtiin luistelusukset ja perinteisen sukset ja katsottiin, mitä muut tekevät. Moni näytti testaavan vapaan suksia", Nieminen selosti.

Niemisen mukaan pohjat tempulle luotiin jo joulukuussa Davosin kisan jälkeen, kun hän kannusti Poltoraninia lähtemään tasatyönnöllä La Sgambeda -maraton kisaan.

"Hän työnsi erikoismiesten joukossa viidenneksi ja sai siitä hirveästi itseluottamusta", sanoi Nieminen, joka edelliset kaksi kautta toimi Suomen suksihuollon olympiaprojektissa.

Myös muutama muu mies lähti kisaan vapaan välineillä. Paras heistä oli kuudenneksi sijoittunut Ruotsin Daniel Richardsson.

Joittenkin hiihdon asiantuntijoitten mielestä Poltoraninin voitossa oli jopa enteitä perinteisen hiihtotavan kuolemasta.

Suomen päävalmentajan Reijo Jylhän mielestä tasatyönnössä liikutaan ajoittain vähän harmaalla alueella.

"Ei siinä mitään, että voitetaan tasatyönnöllä, mutta jollain tavalla pitäisi sääntöjen olla niin selkeitä, ettei se olisi puolittaista luistelua. Siellä jalkojen liike ei pysy koko ajan suorassa, vaan sinne tulee sivupotkua. Se pitää saada pois", Jylhä sanoi.

Iivo Niskaselle kisan 10. sija oli pettymys. Hän odotti itseltään enemmän.

Niskanen ei kuulemma edes harkinnut vapaan suksilla hiihtämistä. Hän vaikutti kisan jälkeen hämmentyneeltä Poltoraninin tempusta.

"Onhan se aika jännää. Muutamassa vuodessa on tullut kehitystä aika paljon. Ehkä ollaan napsu perässä, mutta yhden vuoden olen jo ainakin sitä työntämistä treenannu", sanoi Niskanen, joka nousi Tourin kokonaiskilpailussa yhdeksänneksi.

Niskasen mielestä vapaan suksien käytössä ei ole mitään pahaa.

"Ne saavat työntää tasuria, jotka ovat siinä vahvoja. Kukaan ei kiellä tekemästä sitä treenimuotoa muita enempää", sanoi Niskanen, jonka Urheilumuseoklubi valitsi eilen vuoden 2014 yllättäjäksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!