Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helikopteri­lentäjän 100 000 euron panostus päättyi sormen murtumiseen

Ralf Molander kaatui ja joutui jättämään Dakar-rallin kesken

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Vesa Koivunen
Ralf Molanderilta murtui sormi, kun hän kaatui Dakar-erämaarallin toisena päivänä.
Ralf Molanderilta murtui sormi, kun hän kaatui Dakar-erämaarallin toisena päivänä. Kuva: Vesa Koivunen

Helsinkiläinen 39-vuotias lääkärihelikopterin kuljettaja Ralf Molander lähti toteuttamaan pitkäaikaista haavettaan ja osallistui Dakar-erämaaralliin. Panostus oli suuri, sillä pelkästään osallistumismaksua varten piti kaivaa kuvetta 15 000 euron verran. Molanderin kokonaisbudjetti Argentiinan Buenos Airesista startanneeseen kilpailuun oli 100 000 euroa.

Molanderin tavoitteena oli saada kaksi viikkoa laatuaikaa moottoripyöränsä kanssa mitä haastavimmissa oloissa ja lopulta saavuttaa maali 9 295 kilometrin ajamisen jälkeen. Tämä suunnitelma meni täydellisen pieleen.

Molander starttasi kilpailuun, mutta matka päättyi ennen kuin se oikein ehti edes alkaa. Molander menetti moottoripyöränsä hallinnan ja kaatui kilpailun toisena päivänä fesh feshiksi kutsutulla maaperällä, jossa todella upottava ja syvä pölypinta näyttää kovalta ja pitävältä.

Kaatumisen yhteydessä Molanderilta murtui sormi, ja hän joutui jättämään leikin kesken.

Yhden päivän ajoretki Etelä-Amerikkaan tuli todella kalliiksi, mutta huonomminkin olisi voinut käydä. Molanderin kollega, 39-vuotias puolalainen Michal Hernik, löydettiin kuolleena kolmannelta etapilta San Juanin ja Chileciton väliltä. Hernik oli Molanderin tapaan ensikertalainen Dakar-rallissa.

Toinen vakava moottoripyöräonnettomuus kävi rallin ensimmäisellä etapilla, kun hollantilainen Humphrey Senn Van Basel kaatui ja sai aivovamman.

Dakar-aavikkoralli (entinen Paris–Dakar) on todella vaarallinen kilpailu. Kilpailussa on vuosien saatossa kuollut yli 70 ihmistä. Joukkoon kuuluu myös yksi suomalainen, Kaj Salminen, joka kuoli 1990. Salminen oli ranskalaisen Pierre Devauxin kartanlukijana ja tekemässä kirjaa rallikuljettaja Ari Vatasesta.

Tänä vuonna on myös autojen parissa rytissyt. Entinen mäkihyppääjä, Puolan Adam Malysz, joutui keskeyttämään, kun hänen autonsa räjähti.

"Auto paloi täysin käyttökelvottomaksi, ja nyt meidän on vain odotettava unelmamme täyttymistä vielä vuoden ajan", mäkihypyn MM-kultamitalisti kirjoitti Facebook-sivullaan.

Rallilegenda, vuoden 2010 Dakar-rallin voittaja Carlos Sainz, kuuluu törmäilijöiden joukkoon. Espanjalainen osui ranskalaiseen moottoripyöräilijään Laurent Mouliniin, jolta murtui kolarissa jalka. Kaksinkertainen rallin maailmanmestari pystyi kuitenkin jatkamaan matkaansa.

Kahden viikon mittainen ralli päättyy 17. tammikuuta Buenos Airesiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?