Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mypan loistelias liigataru uhattuna: Moka ja kuinka se paikataan

Urheilu
 
Tero Hakola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
Juha Metso
Antti Muurinen luotsasi Mypan viime kaudella Veikkausliigassa kahdeksanneksi.
Antti Muurinen luotsasi Mypan viime kaudella Veikkausliigassa kahdeksanneksi. Kuva: Juha Metso

Suomalaisessa jalkapalloilussa on tänään torstaina synkkä, mutta myös hieno päivä.

Veikkausliigan maratontaulukossa HJK:n jälkeen toisena oleva Mypa voi menettää liigalisenssinsä, jos sen hakemus ei täytä liigapaikkaan vaadittavia taloudellisia ehtoja.

Paikasta päättää Palloliiton asettama liigalisenssikomitea illalla. Ratkaisustaan se tiedottaa todennäköisesti huomenna perjantaina.

Mypan tilanne kertoo karusti suomalaisen jalkapallon ja laajemminkin urheilun ongelmista.

Mypa on maan merkittävämpiä jalkapalloseuroja. Se on voittanut 20 vuodessa kolmesti Suomen cupin, kerran Suomen mestaruuden ja tukun muita mitaleja. Mypalla on hieno stadion ja oma kerhotalo. Joukkueessa ovat pelanneet niin Sami Hyypiä kuin Jari Litmanen. Valmentajat ovat olleet suomalaista A-luokkaa Harri Kampmanista ja Juha Malisesta lähtien. Mypa tunnetaan joukkueena, joka hoitaa asiansa viimeisen päälle.

Nyt loisteliaan seuran liigataru on kuitenkin uhattuna. Mypan taloudellinen tila kävi tukalaksi metsäteollisuuden alasajon takia. Selkänoja katosi, kun UPM osti Mypan pääsponsorin Myllykoski Paperin ja sulki tehtaan. Anjalankosken kaupunkiakaan ei enää ole.

Mypa saa todennäköisesti jatkaa liigassa, sillä seurajohto on päättänyt rajusta säästökuurista. Budjetti pannaan kuntoon leikkaamalla kuluja 200 000 eurolla. Sen pitäisi riittää.

Lisenssikomitean kriittisyys Mypaa kohtaan on perusteltua, mutta taustalla on myös jalkapallohallinnon pakon edessä tekemä ryhtiliike.

Tolkun miehistä koostuva lisenssikomitea teki itsensä vuosi sitten naurunalaiseksi myöntämällä FC Hongalle lisenssin, vaikka seuran taloudellinen syöksykierre oli vain pahentunut edellisvuosista.

Espoolaisseuran viimeinen kausi liigassa olikin uskomaton show ja selviytymistarina. Vakavat ongelmat alkoivat jo ennen kauden alkua, ja syksyllä oli selvää, että seuran pyörittämisestä vastannut Pallohonka ei voinut enää lisenssiä saada.

Samanlaista sirkusta ei Veikkausliigaan enää haluta. Siksi myös säntillinen, mutta köyhä Mypa joutui tiukkaan syyniin. Espoolainen edustusjalkapallo hakee puolestaan vauhtia Kakkosesta.

Hienointa on, että lisenssikomitea tekee nyt oikeasti sitä, mitä sen pitääkin eli valvoo seurojen talouskuntoa. Se lupaa parempia liigakausia.

Tero Hakola Twitter:@TeroHakola

Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!