Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikael Granlund on rehellinen itselleen: "Pitäisi olla enemmän tehopisteitä"

Tehoja kaivataan lisää, kun pelaa ykkös- tai kakkoskentässä

Urheilu
 
Brian Ekart AP
Mikael Granlund juhli 27. joulukuuta Winnipegiä vastaan tekemäänsä maalia.
Mikael Granlund juhli 27. joulukuuta Winnipegiä vastaan tekemäänsä maalia. Kuva: Brian Ekart AP

St. Paul. Minnesota Wildin jättimäisessä Exel Energy Centerissä kuuluu vain luistimien rouhinta jäähän. Kaukalossa on valmentaja, kahdeksan kiekkoa ja Mikael Granlund.

Granlundilla on kaikki kiekkovarusteet päällään, maila kädessä ja ote oikealla kädellä. Vasemmallaan hän koskee vain varovaisesti mailaan.

Menossa on luisteluharjoitus ja joukkueen ykkössentterin pitäminen kunnossa, kun takana on ranneleikkaus ja siitä toipuminen.

NHL-jääkiekkoilijan toipuminen ei todellakaan ole mitään kaukosäätimen heiluttamista kotisohvalla. Yhdessä harjoituksessa Granlund spurttaa takaa lähtevän kiekon perään, toisessa hän vetää spurtteja keilalta keilalle kuin kuka tahansa luistelua opetteleva pikkupoika.

Granlund on ainakin hyvässä luistelukunnossa, kun hän palaa kaukaloon vajaan kuukauden kuluttua. Syytä on ollakin, kun Minnesotan kausi on menossa metsään.

"Turha kieltää, että kun pelaa hyvien jätkien kanssa täällä, pitäisi olla enemmän tehopisteitä. Se on kylmä fakta", Granlund sanoo jääkylmässä St. Paulissa, jossa paukkuu harjoitusaamuna 23 asteen pakkanen.

Granlund pelaa kolmatta kauttaan Minnesotassa. Päävalmentaja Mike Yeo kaavaili Granlundia tälle talvelle ykkössentteriksi. Se näkyy ylivoimavastuussa, peliminuuteissa, mutta ei sittenkään tehoissa.

Hyökkääjistä vain ketjukaverit Zach Parise ja Jason Pominville ovat pelanneet enemmän kuin Granlund, samoin kapteeni Mikko Koivu.

"Kun joukkueella ei mene hyvin, yksilöilläkin on vaikeampaa, mutta en voi siitä tehdä tekosyytä. Paremmin olisi pitänyt pelata", Granlund sanoo kotihallissaan.

Menestyvän NHL-joukkueen ykkössentterin pitäisi päästä piste per peli -tahtiin tai lähelle sitä. Granlund on jäänyt kauaksi siitä.

Kausi ei ehtinyt puoliväliin, kun hän loukkaantui, mutta 32 otteluun hän ehti kasata vain 4+11 pistettä.

"Kun pelaa kahdessa ekassa kentässä, tulosta pitää tulla", Granlund sanoo ja lisää: "Meillä on ollut taas tällä kaudella ongelmia maalinteon kanssa."

Jääharjoituksessa näkee, että Granlund haluaa tulla huippukunnossa takaisin. Hän kiskoo vetonsa täysillä, puhaltaa syvään jokaisen spurtin jälkeen ja palautuu sen verran, kun valmentaja sallii.

Granlund haluaa olla ja pelityyliltään onkin ykkös- tai kakkoskentän keskushyökkääjä, mutta onko hänestä siihen.

Jossain toisessa seurassa hän ei olisi saanut näin pitkään kestävää näyttöpaikkaa.

"Kaiken kaikkiaan seuralta on tullut hyvää palautetta. Peli on siellä", Granlund viittaa taitoihinsa, "se ei ole mihinkään kadonnut."

Taitava Granlund ei ole ongelmansa kanssa yksin. Koko Minnesotan suomalaiskolmikko vetää tätä kautta jonkinlaisessa kohmeessa.

Koivulla on koossa vaatimattomat kuusi maalia ja Erik Haulalla kolme.

Granlundin kolmivuotinen tulokassopimus umpeutuu tähän kauteen. Jossain vaiheessa levisi tietoa, että jättisopimus odottaisi mustekynään tarttumista, mutta mitään sellaista ei ole kuulunut. Granlund pysyy asiasta kysyttäessä hyvin vaitonaisena.

"Katsotaan, miten käy", hän sanoo, "mutta jätetään se minun ja seuran väliseksi."

Minnesotassa Granlund on opittu tuntemaan.

Hänen pelipaitojaan roikkuu edelleen fanikaupan tangoilla, ja niitä näkee otteluissa. Kaupungin paukkupakkasissakin hän viihtyy.

"Kun on Oulusta kotoisin, ei tämä haittaa", hän sanoo, vaikka ulkona tuntuu hiljaiselta.

Loukkaantumisen jälkeen pitäisi saada hiljaisuus päättymään ainakin kaukalossa.

Heikki Miettinen HS
Minnesotan Mikael Granlund joutuu tällä hetkellä katsomaan seuransa ottelut siviilivaatteissa.
Minnesotan Mikael Granlund joutuu tällä hetkellä katsomaan seuransa ottelut siviilivaatteissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?