Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mononen norjalaistähden vauhdissa

Espoolainen yllätti Tourin takaa-ajossa itsensäkin uransa parhaalla hiihdolla

Urheilu
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Laura Mononen (numero 17) todisti jälleen nousseensa kolmekymppisenä uudelle tasolle.
Laura Mononen (numero 17) todisti jälleen nousseensa kolmekymppisenä uudelle tasolle. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Vedonlyöntikerroin olisi ollut ennen Tour de Ski -kiertueen alkua muhkea sille vaihtoehdolle, että maajoukkueen tuntemattomin naishiihtäjä Laura Mononen olisi suomalaisista parhaissa asemissa, kun kaksi osuutta on kilpailematta.

Tällaiseen tilanteeseen kuitenkin päädyttiin torstaina, kun Mononen yltyi yllättävään menoon Tourin viidennellä osuudella.

Espoolainen Mononen oli osuusajoissa peräti kolmanneksi nopein 15 km:n takaa-ajossa (v) Italian Toblachissa.

Mononen nousi kokonaiskilpailussa 17. sijalta yhdeksänneksi. Maaliin hän tuli sijalla 10, mutta edellä ollut Ruotsin Anna Haag jätti Tourin kesken.

Viimeiset osuudet, 10 km:n yhteislähtö (p) ja loppunousu (v), hiihdetään viikonloppuna Italian Val di Fiemmessä.

Monosen henkilökohtainen valmentaja Teemu Pasanen uskoo, että Monosella on mahdollisuudet jopa parantaa kokonaissijoitustaan.

"Kyllä tuo oli varmasti Lauran uran paras hiihto. Jatko näyttää hyvältä. Lauran edellä erot jopa neljänteen sijaan eivät ole hirveän isot. Loppunousun pitäisi sopia hänelle ihan hyvin, kun on huippukunnossa", arvioi espoolainen Pasanen, joka toimii Tourilla Suomen joukkueen apuvalmentajana.

Osuusajoissa Monosta nopeampia olivat kaksi norjalaista kärkinaista, kokonaisvoittonsa jo käytännössä varmistanut Marit Bjørgen ja Heidi Weng.

Tourin voittoa puolustava Therese Johaug hävisi Monoselle sekunnin.

Norjalaiset tekivät matkaa yksin. Mononen sai apua ryhmässä hiihtämisestä, josta on aina etua. Silti kyseessä oli yksi kovimmista suomalaissuorituksista Tourilla tähän mennessä.

"Olen ihan ylpeä itsestäni, että pystyin tähän. Tästä kisasta odotin vain sijoituksen parantamista. Tuntui, että kroppa toimi tosi hyvin, vaikka on kisoja alla. Pystyin tosi rennosti ja hyvin hiihtämään koko ajan", sanoi 30-vuotias Mononen, joka oli maalissa yhtä hymyä.

Ryhmässään Mononen otti kirivoiton, jota hän alkoi pohjustella jo vajaa kilometri ennen maalia.

"Siinä olin vasta tosi tiukilla." Monosta jännitti ennen kisaa, koska hänellä oli keljuja muistoja Toblachin takaa-ajosta.

"Viime kerran hiihto täällä oli täysi katastrofi. Siitä tuli jopa pienet traumat. Jännitti tosissaan lähteä hiihtämään. Onneksi meni hyvin. Olen hiihtänyt täällä kerran myös hyvin, mutta viime kerta oli aika painajaismainen."

Mononen on kevytrakenteinen hiihtäjä, jolla on kaikki edellytykset elämänsä kunnossa pärjätä myös rankassa loppunousussa.

"Jos kaikki on hyvin, se on ihan sopiva", Mononen sanoi.

Jussi-Pekka Reponen HS
Toblach

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!