Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen hiihtomaajoukkue hupenee – lääkäristä täydennysmies?

"Enhän minä viimeiseksi jäisi", Markus Pörsti sanoi ajatusleikistä kilpailla Tourilla

Urheilu
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Markus Pörsti kilpaili opiskeluvuosinaan kahdesti maailmancupissa ja ylsi SM-kisoissa hopealle.
Markus Pörsti kilpaili opiskeluvuosinaan kahdesti maailmancupissa ja ylsi SM-kisoissa hopealle. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Suomen hiihtomaajoukkueessa on Tour de Ski -kiertueen aikana heitetty läppää, jollaista ei olisi koskaan aiemmin tullut kenellekään edes mieleen.

Kun sairastelut verottivat mieshiihtäjien vahvuutta kahdella jo ennen Tourin alkua, syntyi ajatusleikki, että joukkueen lääkäri Markus Pörsti voisi lähteä täydennysmiehenä ladulle.

Artikkeliin liittyvät

"No joo. Periaatteessa minun FIS-pisteeni ja muut riittäisivät hiihtää kilpaa, joten sikäli olisi ollut osallistumisoikeus. Mutta alustavat ilmoittautumiset piti tehdä jo ajat sitten, siis se potentiaalinen lista. Silloin ei vielä ollut Kuhmon katsastusten tuloksia tiedossa", Pörsti naurahti.

Pörsti on hyvä kansallisen tason hiihtäjä, joka on kilpaillut satunnaisesti myös maailmancupissa ja ollut parhaimmillaan SM-hopealla.

"Enhän minä näissä kisoissa viimeiseksi jäisi, mutta en tiedä, olisiko minulla ollut hirveää hinkua tuohon lähteä. Vähän statistin roolissahan siellä olisi."

Ne Kuhmon kansalliset kisat joulun jälkeen eivät olleet mitkään viralliset katsastukset, mutta Pörsti oli siellä kympin (v) kilpailussa ykkönen ja kukisti myös maajoukkuemies Juho Mikkosen, joka tosin ei ollut parhaimmillaan.

"Olin ollut syksyllä itsekin sairaana, mutta Kuhmossa näytti, että kilpailukuntoa alkaa löytyä".

Pörsti määrittelee itsensä nykyään aktiiviharrastajaksi. Hän työskentelee 75 prosentin virassa Siilinjärven kunnan työterveyshuollossa.

"Mitä nyt työn ohessa pystyy. Ei harjoittelu sellaista ole kuin ammattilaisilla muttei ihan pelkkää ulkoiluakaan. Voisiko sanoa, että treenaan puolitosissaan."

Lääkäriopintojensa ohella Pörsti treenasi hiihtoa tosissaan, noin 600 tuntia vuodessa.

Kun opintoihin kuului kahden viikon tutustumisjakso terveyskeskuksessa, Pörsti järjesti itsensä Muonion terveyskeskukseen voidakseen samalla reissulla harjoitella Lapin lumilla.

Lääkäriksi hän valmistui 2010.

"Kyllä tämä hiihtäminen jatkuu jollain tasolla ja jossain muodossa", sanoo 31-vuotias perheellinen Pörsti, joka 2008 hiihti SM-hopeaa 50 km:llä.

Samalla kaudella hän kilpaili kansallisessa ryhmässä kotimaan maailmancupeissa Rukalla ja Lahdessa.

SM-kisoissa hän on ollut useita kertoja kymmenen parhaan joukossa.

Maajoukkuelääkärin reppua Pörsti kantoi ensimmäisen kerran nuorten MM-kisoissa viime talvena.

"Keväällä Reijo [päävalmentaja Jylhä ] kysyi, haluanko lähteä mukaan tähän maajoukkueen lääkäririnkiin."

Jussi-Pekka Reponen HS
Val di Fiemme

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!