Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teemu Selänteen juhlahetki lähestyy – aikoo puhua 20 000 kuulijalle ilman muistilappuja

Teemu Selänne pitää puheen paidanjäädytyksessä ilman lappuja ja papereita

Urheilu
 
Videografiikka näyttää, mitä Selänteen pitkän NHL-uran aikana tapahtui
Videografiikka näyttää, mitä Selänteen pitkän NHL-uran aikana tapahtui
Teemu Selänne aloitti pitkän NHL-uransa syksyllä 1992 Winnipeg Jetsissä ja iski uransa aikana 684 maalia runkosarjassa ja 44 pudotuspeleissä. HS:n videografiikka näyttää, mitä Suomessa ja maailmalla ehti tapahtua niiden lähes 22 vuoden aikana, jotka Selänne takoi tehoja Winnipegissä, San Josessa, Coloradossa ja Anaheimissa.

Teemu Selännettä jännittää. Hän odottaa malttamattomana sunnuntaista pelipaitansa nostamista Anaheimin jäähallin kattoon, mutta tilaisuudesta hän ei tiedä mitään.

Tai sen verran hän tietää, että hänen täytyy pitää puhe. Perhe tulee jäälle, muutamia pelitovereita ja siinä kaikki.

Huippuhetket omin silmin

Teemu Selänne saavutti mielettömällä urallaan lähes kaiken mahdollisen, teki maaleja, rikkoi ennätyksiä ja sai jakaa nimikirjoituksia fanien keskellä.

Hän nostaa kolme tapahtumaa uraltaan muiden edelle eikä edes joudu miettimään pitkään.

1. "Ykkönen on ilman muuta Stanley Cupin voittaminen. Se on kaikkein vaikein voittaa. Pitää olla tähdet kohdallaan. Uran kruunu, kun se tuli 15 vuoden odottelun jälkeen. Se oli suuri juttu."

2. "Suomen mestaruus Jokereissa oli alku tähän kaikkeen. Samalla rungolla voitimme A-nuorten Suomen mestaruuden ja päätimme jäädä Jokereihin divariin [nykyisin Mestis]. Sitten noustiin Liigaan. Se matka palkittiin Suomen mestaruudella."

3. "Sotši oli minulle henkilökohtaisesti spesiaali. Sain vaikean kauden keskellä vielä kerran loistaa. Se oli mulle tärkeää. Koko rooli oli erilainen kuin ennen. Osa pelaajista oli sanomassa good bye, ja osa toivotettiin tervetulleeksi."

Selänne valittiin Sotšissa turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Kukaan ei tunnu kertovan tarkempaa ohjelmaa, varsinkaan Selänteelle.

"En ole miettinyt yhtään", Selänne sanoo Newport Beachissa Los Angelesin eteläpuolella, kun puhe kääntyy hänen omaan puheeseensa.

"Kyllä mä jotain keksin. On paljon ihmisiä, joita ajattelin kiittää, mutta aion vetää aika lonkalta. Menen tilanteen mukaan, mutta vuorenvarmasti en lue mistään."

Honda Center on sunnuntaina viimeistä paikkaa myöten loppuunmyyty, kun kaikki alkaa. Ihan jokaiselta ei onnistuisi mennä puhumaan vajaalle 20 000 ihmiselle ilman paperilappusta taskun pohjalla. Selänne osaa esiintyä ja ottaa yleisönsä, faninsa.

Pieneen jännitykseen ja sen kanssa elämiseen hän tottui pelaajana.

"Pelaaminen oli paljon helpompaa kuin tämä", Selänne sanoo Muldoonsin irlantilaispubissa, jossa Anaheimin edustajat ja monet paikkakunnan tutut ovat viettämässä aikaa ennen JP Siilin ohjaaman Selänne-dokumentin esitystä.

Anaheim Ducks on valmistellut puoli vuotta sunnuntai-iltaa. Seuralle tapaus on iso, sillä näillä nurkilla ei ole koskaan jäädytetty kiekkoilijan pelipaitaa.

"Tämä on omassa kategoriassaan. Tämä on Hockey Hall of Famen jälkeen seuraavaksi suurin kunnianosoitus, jonka pelaaja voi saada", Selänne sanoo.

Toronton kiekkomuseoonkin kutsu tulee, kunhan sen aika on.

Selänne puhui vuosia, että ura päättyy siihen ja siihen kauteen. Lopulta hän pelasi 43-vuotiaaksi, ja innokkaimmat pitivät ovea raollaan paluusta Jokereihin.

"Onneksi sain pelata tarpeeksi. Tämä oli täydellinen paikka heittää hanskat tiskiin", Selänne sanoo.

Hän hyppäsi niin kivuttomasti NHL:stä ulos ettei kaipaa oikeastaan ollenkaan näihin peleihin.

Hallilla Selänne ei pyöri eikä jaa neuvojaan entisille pelitovereilleen. Hän keskittyy nykyään vähän toisen tason jääkiekkoon. Selänne seuraa poikiensa otteluita. Yhteenkin viikonloppuun kertyi 16 peliä, kun viime kaudella hän ehti vain viiteen.

"Nyt ollaan niin paljon läsnä, kuin vain voi olla", Selänne sanoo ja kiertää jopa vieraspeleissä San Josessa, Sacramentossa ja muilla lähialueilla.

"Lentämään en ole lähtenyt."

Miikka Pirinen
Teemu Selänne omalla paikallaan Anaheimin pukuhuoneessa 2013.
Teemu Selänne omalla paikallaan Anaheimin pukuhuoneessa 2013.

Nyt 44-vuotiaana Selänne ei kuitenkaan ole tarpeeksi "iso poika" tietääkseen, mitä elämältään haluaa. Tennistä, golfia ja lasten harrastuksia hän haluaa, mutta katse ei tunnu kantavan yhtään sen pitemmälle.

Silti Selänne sanoo nauttivansa elämästään melkeinpä enemmän kuin koskaan.

Hän kävi alkukauden aikana kolmessa Anaheimin pelissä, mutta minkäänlaista sisäistä paloa ei syttynyt. Tämä ura on tässä, paita kohta hallin katossa ja jättiannos jääkiekkoa eletty ja koettu.

"Ei ole sellaista fiilistä, että olisi jotain jäänyt tekemättä. Halliin ei ole mikään hinku. Hyvä, ettei tarvitse mennä."

Selänne puhui niin usein lopettamisesta, että alitajunta työsti kaiken valmiiksi, kun päivä vihdoin tuli. Uran jälkeistä tuskaa ei ole, päinvastoin.

Vain yksi asia Selännettä harmittaa. Numero yhdeksän, Paul Kariya, ei pääse paikalle. Hän on jossain matkoilla.

Kaksikko pelasi loistavia kausia yhdessä Anaheimissa silloin, kun kalifornialaisille opetettiin, että hat trick, hattutemppu, on paljon kovempi juttu jääkiekossa kuin tappelu.

"Paul saa kuulla tästä vielä", Selänne lupaa.

Heikki Miettinen HS
Anaheim

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!