Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seivästalli tuo nostetta

Mestarihyppääjä Antti Kalliomäki uuden yhdistyksen vetomieheksi

Urheilu
 
lehtikuva
Seiväshyppy oli vahva laji Suomessa 1970-luvulla. Antti Kalliomäki hyppäsi olympiahopeaa Montrealissa 1976 tuloksella 550.
Seiväshyppy oli vahva laji Suomessa 1970-luvulla. Antti Kalliomäki hyppäsi olympiahopeaa Montrealissa 1976 tuloksella 550. Kuva: lehtikuva

Suomalaiset seiväshyppääjät ovat jatkossa kokeneissa käsissä. Entinen mestarihyppääjä ja olympiamitalisti Antti Kalliomäki alkaa vetää uutta seivästallia, jonka tehtävänä on auttaa, tukea ja kehittää lajia.

Seivästalli on rekisteröity yhdistys, joka toimii yhteistyössä Suomen Urheiluliiton kanssa.

Yksityisten henkilöiden tukemalla seivästallilla on tilausta, sillä nykyisistä hyppääjistä vain Minna Nikkanen nauttii liiton tukea. Muut saavat tulla toimeen omillaan. Esimerkiksi paluun tekevällä Matti Monosella ei ole tällä hetkellä yhtään tukijaa.

"Vielä emme voi tehdä mitään ihmeitä, mutta yritämme aidosti auttaa", sanoi Kalliomäki, joka oli 1970-luvulla maailman parhaita seiväshyppääjiä.

Tällä viikolla 68 vuotta täyttänyt Kalliomäki hyppäsi olympiahopeaa Montrealissa 1976. Hän ylitti rima vapisten 550. "Se oli huono hyppy. Seuraava hyppy 555:stä oli paljon parempi, mutten päässyt yli", muisteli Kalliomäki, joka valittiin eilen lauantaina kolmantena ihmisenä Suomen seiväshypyn kunniagalleriaan, Hall of Fameen.

Aiemmin galleriaan on valittu 1950-luvun ja 1960-luvun huippumiehet Eeles Landström (457) ja Pentti Nikula (510). Neljäntenä galleriaan valittiin eilen Aulis Kairento, joka oli Kalliomäen monivuotinen valmentaja. Kairento hyppäsi itse 502.

Kairennon mukaan Kalliomäki olisi hypännyt jopa 20 senttiä korkeammalta, jos hän ei olisi loukannut pahasti jalkaansa 1968. "Antti olisi kuulunut paralympialaisiin, kun polvilumpio oli sivussa", sanoi Kairento.

Seivästallilla on tilausta myös siksi, että lajin taso on romahtanut. Viime vuonna Suomen mestari ylitti Kalevan kisoissa 520. Kalliomäki teki saman voittotuloksen 40 vuotta sitten Jyväskylässä – vesisateessa.

Suomen parhaat mieshyppääjät Jere Bergius ja Eemeli Salomäki olivat tosin sivussa loukkaantumisten takia. Silti huono taso kummastuttaa. Vielä 1980- ja 1990-luvuilla viisi metriä ylitti 33 hyppääjää, mutta 2000-luvulla hyvän seiväsmiehen rajaan ylsi enää 20 hyppääjää.

Tällä vuosikymmenellä viisi metriä on hypännyt 15 miestä.

Miksei hyppy enää kulje?

"Se on puhdasta matematiikkaa. Seiväshyppy on vaikea, mutta yksinkertainen laji. Liike-energia on hyödynnettävä voimaksi, kun seiväs kolahtaa kuoppaan. Tässä me olemme jäljessä", sanoi Kalliomäki, jonka mielestä maailman kärki ei ole niin kaukana kuin luullaan. "Kuuden metrin ylittäjiä ei pidä kunnioittaa liikaa tai tulee tunne, ettei sinne pääse koskaan."

Parhaimmillaan Kalliomäki hyppäsi 566, ja hän paransi Suomen ennätystä yhdeksän kertaa. Suomen mestaruuden hän voitti kolmetoista kertaa.

Kalliomäki hyppää yhä seivästä. Hän on mukana veteraaniporukassa, joka käy hyppäämässä Helsingin Liikuntamyllyssä.

Perjantai-iltana Kalliomäki hyppäsi Pajulahdessa kolme metriä. "Voitin [ Kimmo] Pallosen. Hän jäi 280:een", nauroi Kalliomäki. Pallonen on hypännyt sentään 556.

Seiväshypyn jälkeen Kalliomäki teki pitkän uran politiikassa kansanedustajana ja ministerinä. Eläkepäivillään hän haluaa antaa jotain takaisin lajilleen.

Seivästallin puheenjohtajuuden lisäksi hän valmentaa nuoria naishyppääjiä kotipaikallaan Nurmijärvellä.

Kalliomäki kehuu valmennettaviaan pitkiksi ja lahjakkaiksi. "Mutta kroppa ei ole vielä kehittynyt."

Entä koska suomalainen on seuraavan kerran mitaleilla aikuisten arvokisoissa?

"Se on kymmenen vuoden sisällä mahdollista. Teknisesti se on pitkä harppaus."

Ari Pusa HS
Pajulahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!