Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harppaus kohti huippuvirettä

Aino-Kaisa Saarinen haluaa ottaa kuntoutumisessaan mallia olympiavoittaja Dario Colognalta

Urheilu
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Aino-Kaisa Saarinen tuuletti kauden toistaiseksi parhaan kilpailunsa kunniaksi Tourin kuudennella etapilla Italian Val di Fiemmessä.
Aino-Kaisa Saarinen tuuletti kauden toistaiseksi parhaan kilpailunsa kunniaksi Tourin kuudennella etapilla Italian Val di Fiemmessä. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Konkari Aino-Kaisa Saarinen oli lauantaina Tour de Ski -kiertueella toinen niistä kahdesta suomalaisurheilijasta, jotka vielä olivat terveitten kirjoissa.

Sairastumissurkeuden keskellä Saarinen yltyi kauden parhaaseen hiihtoonsa Tourin kuudennella etapilla Italian Val di Fiemmessä.

Artikkeliin liittyvät

Hän jaksoi 10 km:n (p) yhteislähtökilpailussa neljänneksi ja tuuletti maaliviivalla.

Yli minuutin ennen Saarista maaliin oli saapunut norjalaiskolmikko hieman yllättävässä järjestyksessä.

Kirivoiton vei paremmin luistavilla suksillaan Therese Johaug ennen Marit Bjørgen, joka sunnuntaina sinetöi uransa ensimmäisen Tourin kokonaisvoiton.

Haastattelualueella Saarinen puhkui hyvää mieltä ja helpotusta. Hän myös kertoi vauhdikkaasti, kuinka epidemia liippasi läheltä.

"Kun Laura sanoi yöllä puoli kolmen aikaan, että Aikku, minulla on 38 kuumetta, niin ajattelin, että mihin pakenen. En pääse tästä mihinkään. Sanoin itselleni, että ajattele positiivisesti, se ei tartu, peitto korviin ja nuku", Saarinen kuvasi tunnelmia, kun kämppäkaveri Laura Mononen huomasi sairastuneensa.

Mistä lähtien olet tuulettanut neljättä sijaa?

"Tästä päivästä lähtien. Se oli hyvä veto. Oli käsittämätön kapula. Tuntui välillä, että olen alppihiihtäjä. Oli ilo hiihtää. Pyrin saamaan aikaan tasaisen vedon ja onnistuin", Saarinen sanoi.

Hän kertoi käyttäneensä samaa suksiparia Sotšin olympialaisten kympillä, jolla hän oli hilkulla saada pronssia.

"Tämä ei ollut enää askel vaan harppaus eteenpäin. Olen saanut Tourilta sen, mitä lähdin hakemaan. Kyllä tällä kelpaa jatkaa kautta ja alkaa tosissaan miettiä sitä Falunin tuloksentekoa ihan kunnolla."

Jalkaterän rasitusmurtuman pakottaman toipilasjakson ja puuduttavan tylsän korvaavan harjoittelun aikana Saarinen kertoi kannustaneensa itseään muistelemalla, mitä Sveitsin Dario Cologna teki viime kaudella.

Cologna palasi nilkkavamman jälkeen maailmancupiin vasta olympialaisten alla ja voitti sen jälkeen kaksi olympiakultaa.

"Kun istuin kotisalilla ja vedin sitä hemmetin vetolaitetta, mietin siinä, että kisko kisko. Sekin auttoi, kun tiesi, mitä Dariolle kävi viime vuonna. Ajattelin, että en voi olla heikompi. Ja Oslon vuonnakin ehdin kuntoon, vaikka oli työn ja tuskan takana se homma", Saarinen viittasi vuoden 2011 MM-kisoihin, joissa hän sai yhden henkilökohtaisen ja kaksi viestimitalia.

Syksyn aikana Saarisella oli vaikeita hetkiä.

"Olen käynyt todella syvällä. Olen peruspositiivinen luonne, ja minulla on jäätävä sinni Tiedän, että jos sinne synkkyyteen jää, sinne uppoaa. Jos käy reunalla, siitä pitää päästä äkkiä pois. Jonkun puoli päivää on tuntunut, ettei tästä tule yhtään mitään. Sitten olen aina saanut jonkun hyvän jutun, josta olen tiennyt, että kyllä minusta on tähän hommaan. Jostakin harjoituksen onnistumisesta saa pienen kimmokkeen."

Sunnuntaina Saarinen starttaa 15. sijalta Tourin päätösosuudelle. Lauantaina 12:nneksi hiihtänyt ja myös terveenä pysynyt Anne Kyllönen lähtee 19 sekuntia aikaisemmin sijalta 12.

Jussi-Pekka Reponen HS
Val di Fiemme

Vincenzo Pinto afp
Marit Bjørgen (vas.), Therese Johaug ja Heidi Weng ottivat Norjalle kolmoisvoiton.
Marit Bjørgen (vas.), Therese Johaug ja Heidi Weng ottivat Norjalle kolmoisvoiton.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!