Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toinen voitto oli hauskempi

Norjan Martin Johnsrud Sundby on pääkaupungin poika, joka hyödyntää mentaalivalmentajan palveluksia

Urheilu
 
alessandro garofalo afp
Martin Johnsrud Sundby tienasi toisesta Tour-voitostaan vaivanpalkkaa yhteensä 96 000 Sveitsin frangia eli noin 80 000 euroa.
Martin Johnsrud Sundby tienasi toisesta Tour-voitostaan vaivanpalkkaa yhteensä 96 000 Sveitsin frangia eli noin 80 000 euroa. Kuva: alessandro garofalo afp

Norjan Martin Johnsrud Sundbyn ei tarvinnut miettiä sunnuntaina, kumpi hänen kahdesta peräkkäisestä Tour de Ski -kiertueen kokonaisvoitostaan maistuu paremmalta.

"Kyllä tämä tuntuu paljon hauskemmalta. Nyt oli kova kilpailu eikä ollut varaa huonoihin suorituksiin. Olen todella onnellinen ja helpottunut. Mentaalisesti tämä oli ehkä urani paras suoritus", mukavana ja älykkäänä urheilijana pidetty Sundby sanoi voitonjuhlien hieman laannuttua.

Ennen Alpe Cermisin loppunousuun huipentuvaa päätösetappia Sundby oli paljon tiukemmassa paikassa kuin Marit Bjørgen myöhemmin iltapäivällä.

Bjørgenin etumatka oli niin suuri, että hulppean uran ainoan puutteen paikkaaminen oli varma tapaus.

Sen sijaan Sundby joutui kamppailemaan maanmiehensä Petter Northugin kanssa.

Vesisateessa Sundby jätti vaivattoman näköisesti Northugin, kun kuulu 3,7 kilometrin ja 420 metrin korkeuseron loppunousu oli puolimatkassa.

Maalissa etumatkaa Northugiin oli 34 sekuntia. Venäjän Jevgeni Belov yritti lujasti tavoittaa lopussa Northugia mutta jäi kolmanneksi 17 sekuntia perässä.

Vahvan alkukauden jälkeen Sundby oli Tourilla yksi suurimmista voittajasuosikeista. Hän on samanlainen monipuolinen hiihtäjä kuin Sveitsin Dario Cologna (tällä kertaa viides), joka on voittanut Tourin kolmesti. Heille sopivat molemmat hiihtotavat ja eri matkat.

Joulukuussa Sundby voitti kotimaassaan maailmancupin ensimmäisen minikiertueen Lillehammerin entisillä (1994) olympialaduilla. Mc-avauksessa Rukalla hän oli 15 km:n (p) kilpailussa toinen Iivo Niskasen ja Sami Jauhojärven välissä.

Pari viikkoa myöhemmin hän voitti saman matkan Sveitsin Davosissa.

Maailmancupin kokonaiskilpailussa Sundby on jo hyvällä etumatkalla kohti toista peräkkäistä voittoa.

Maailman tämän hetken parhaaksi hiihtäjäksi Sundby, 30, on edennyt eri reittiä kuin esimerkiksi Northug. Hän ei ollut samanlainen junioritähti kuin Northug aikoinaan, vaan kehittyi huipulle hitaammin. Nuorten MM-kisoissa hän ylsi parhaimmillaan kolmesti sijoille 6–9. Alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa paras sijoitus oli viides.

Maailmancupissa Sundby voitti ensimmäisen kisansa Kuusamon Rukalla joulukuussa 2008, 24-vuotiaana. Seuraavaa ykkössijaa hän joutui odottamaan neljä vuotta.

Arvokisoissa Sundbyllä on henkilökohtaisista kilpailuista olympiapronssia sekä MM-hopeaa ja -pronssia.

Uransa alkuvuosina Sundby menestyi vain perinteisen kisoissa, mutta hän kehitti sitkeästi myös vapaan tekniikkaansa. Nyt hän voittaa molemmilla.

Täksi kaudeksi Sundby lisäsi jo ennestäänkin rajua harjoitusmääräänsä peräti 15 prosentilla. Tunneissa mitattuna tuskin kukaan muu nykyistä huippuhiihtäjistä treenaa yhtä paljon.

Ennen kauden alkua hän myönsi, että lisäyksessä on riskinsä, mutta se näyttää toimivan.

Sundby, kaksivuotiaan pojan isä, on avoimesti kertonut käyttävänsä myös henkistä valmennusta. Tässä hän tekee tiivistä yhteistyötä tunnetun mentaalivalmentajan Erik Bertrand Larssenin kanssa.

"Hän on minulle tärkeä, ehkä jopa tärkeämpi kuin ennen. Ennen tätä kisaa sain häneltä 7–8 tekstiviestiä", Sundby kertoi.

Useimmat Norjan maajoukkuehiihtäjät ovat kotoisin Keski-Norjan maaseudulta, mutta Sundby on lähtöisin Oslosta, akateemisesta perheestä. Hän lähti 19-vuotiaana kuitenkin pariksi vuodeksi kouluun Meråkeriiin Keski-Norjaan.

Jostain syystä Sundby puhuu englantia paremmin kuin muut norjalaiset huippuhiihtäjät.

Jussi-Pekka Reponen HS
Val di Fiemme

Vincenzo Pinto AFP
Marit Bjørgen pääsi ensimmäistä kertaa urallaan juhlimaan Tour de Skin kokonaiskisan voittoa.
Marit Bjørgen pääsi ensimmäistä kertaa urallaan juhlimaan Tour de Skin kokonaiskisan voittoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!