Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vatasella ala-asteuhon lunastamisen aika – pitäisi ostaa opettajalle Mersu

Seuraavaksi pitäisi lunastaa lupaus ja ostaa opettajalle Mersu

Urheilu
 
Harry How AFP
"Olen vähän yllättynyt, miten olen jaksanut näin isoja minuutteja pelata", sanoo Anaheim Ducksin puolustaja Sami Vatanen.
"Olen vähän yllättynyt, miten olen jaksanut näin isoja minuutteja pelata", sanoo Anaheim Ducksin puolustaja Sami Vatanen. Kuva: Harry How AFP

Anaheim Ducksin puolustajalla Sami Vatasella on pienoinen ongelma. Pitäisi ostaa yksi Mersu ja antaa se lahjaksi.

Vatanen ilmoitti ala-asteella opettajalleen, että aikoo pelata isona Anaheimissa. Ja sitten, kun hän pelaa siellä, hän ostaa opettajalle Mersun.

Kuka

Sami Vatanen

 Syntynyt Jyväskylässä 3. 6. 1991, 23-vuotias.

 Pituus 179 senttiä, paino 80 kiloa.

 Seura: Anaheim Ducks, puolustaja, laukoo oikealta. Menossa kolmas kausi Ducksissa.

 Lähti JYPistä maailmalle.

 Pelannut NHL:ssä 98 ottelua tehoin 17+32=49 (tilanne ennen viime yön kierrosta).

 Anaheimin varaus 4. kierroksella numerolla 106.

 Pelasi Leijonissa Saksan MM-turnauksessa 2010.

 Kuului alle 20-vuotiaiden MM-joukkueeseen 2010 ja 2011.

 Asuu Anaheimin lähistöllä tyttöystävänsä kanssa.

"Pikkusiskoni on käynyt samaa koulua, ja opettaja on välillä kysellyt, milloin Mersu mahtaa tulla. Saa nähdä, onko minusta pitämään lupaustani", Vatanen sanoo hymyillen Ducksin pukuhuoneessa.

Sen verran Vatasella on kokemuksia Mersuista, että Teemu Selänne antoi hänelle saksalaisauton alle ensimmäisellä Anaheimin kaudella.

Vatanen oli silloin parikymppinen ujo jyväskyläläispoika, joka ei tahtonut uskaltaa ajaa omalla autolla Kalifornian täysillä moottoriteillä, joilla pahimmillaan matelee autoja seitsemällä kaistalla samaan suuntaan. Selänne raotti vähän suuren autotallinsa ovea, ja Vataselle järjestyi menopeli.

Anaheimiin tullessaan Vatanen sanoi puhuneensa seiskan arvoista rallienglantia, mutta nyt hän suorastaan nauttii, kun saa vastailla paikallisten toimittajien kysymyksiin otteluiden jälkeen.

Pari kautta Vatasella meni opetellessa NHL:n pelirytmiin ja koviin vaatimuksiin. Liigassa ja 20-vuotiaiden maajoukkueessa hänet opittiin tuntemaan loistavana luistelijana, hyvänä laukojana ja kiekon ylöstuojana.

Jäätanssi ei enää sujunutkaan, kun vastaan tuli isompia ja nopeampia vastustajia. Nyt on toisin.

"Kyllä tuli aika rankka kesä vedettyä. Joka vuosi oppii jotain uutta, miten paljon tämä sarja vaatii", Vatanen sanoo.

Vatanen pelaa Ducksin alakerrassa illasta toiseen isoimpia minuutteja, oli sitten kyse tasaviisikoin pelaamisesta tai ylivoimasta.

Keskeneräisestä lahjakkuudesta on hyvää vauhtia kasvamassa yksi liigan tähtipuolustajista. Pisteitä Vatanen tekee siihen malliin, että hän pysyy mukavasti kovien nimien kyydissä.

"On ollut vähän hiljaisempi jakso, mutta niitä tulee välillä. Nyt ei voi sanoa, kuten Suomessa, että on pimeää ja loskaa", Vatanen heittää, kun aurinko paistaa mukavan lämmittävästi Honda Centerin ulkopuolella.

Vähän ennen NHL:n runkosarjan puoliväliä Vatanen on puolustajien pistepörssissä kahdestoista. Montrealin P. K. Subban, joka tykkää Vatasen tapaan hyökätä paljon, on tehnyt vain pisteen enemmän, vaikka sopimuksen viimeisellä rivillä lukee melkein seitsemän kertaa suurempi summa kuin Vatasella.

"Luistelutesti meni paremmin kuin koskaan aikaisemmin", Vatanen sanoo. "Olen silti vähän yllättynyt, miten olen jaksanut näin isoja minuutteja pelata."

Vatanen pelasi Chicagoa vastaan marraskuussa 27 minuuttia. Se on hänen kovin vetonsa yhdessä ottelussa. Alimmillaankin minuuttimäärä on pysynyt yli 18:ssa.

Ala-asteen Anaheim-unelmointien ja seurassa pelaamisen väliin mahtuu valtavasti tuuria.

Vatanen tykkäsi katsoa Mighty Ducks -leffoja, mistä alkoi seuran kannattaminen, pelasihan siellä yksi Selännekin. NHL:n varaustilaisuudessa Vatanen kelpasi vasta neljännellä kierroksella, hänen onnekseen Anaheimille.

Usein neljännen kierroksen varauksesta on tavoittamattoman pitkä matka NHL:ään, mutta siinäkin Vatasen tähdet osuivat kohdilleen.

"Aika harvinainen juttu, että tällainen mahdollisuus on tullut", Vatanen sanoo.

Jos Vatanen jatkaa Anaheimissa nykyisellä tyylillään, vaihtuu reilun miljoonan dollarin sopimus sen verran suureen summaan, että uusi Mersu saattaa seisoa jonain päivänä keskisuomalaisen talon pihalla.

 

Teemu Selänteen paita numero 8 nostettiin viime yönä Anaheimin Honda Centerin kattoon. Lue tilaisuudesta osoitteessa hs.fi.

Heikki Miettinen HS
Anaheim

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!