Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenen vuoden jahti päättyi – Moor voitti viimein Ballmasterin

Urheilu
 
Trond H. Trosdahl Lehtikuva
Englantilainen Paul Moor voitti Ballmaster Open –turnauksen finaalissa varkautelaisen Joonas Jehkisen.
Englantilainen Paul Moor voitti Ballmaster Open –turnauksen finaalissa varkautelaisen Joonas Jehkisen. Kuva: Trond H. Trosdahl Lehtikuva

Ballmaster Open -turnauksen voittaminen on yksi vaikeimmista tehtävistä keilailussa Euroopassa. Vaikeudessaan lähes mahdoton tehtävä.

Tämänvuotinen voittaja, englantilainen Paul Moor, 36, on yrittänyt voittaa turnausta vuodesta 2005 lähtien.

"Turnauksen muoto on armoton. Tässä ei menesty onnella", Moor sanoi valmistautuessaan Helsingin Talin keilahallissa Ballmasterin kautta aikain 45. loppuotteluun.

Neljän keilaajan tv-finaalia edelsi 16 finalistin 23 sarjaa, joissa Moor heitti 5 653 pistettä eli keskiarvo sarjaa kohden oli 232,7 pistettä. Nelinkertainen voittaja Mika Koivuniemi oli jäänyt 23 sarjan aikana Moorista 628 pisteen verran, ja hän sijoittui 14:nneksi.

Ensimmäistä Ballmaster-voittoaan yhä jahtaava Osku Palermaa jäi yhden kaadon päähän tv-finaalista ja sijoittui viidenneksi.

Moor oli ollut kaksi kertaa aiemmin kolmas eli jäänyt juuri rannalle viimeisestä parista. Tänä vuonna hän pääsi viimeisten 16 keilaajan joukosta parhaana suoraan tv-finaaliin viimeiseen sarjaan, jossa vastaan tuli varkautelainen Joonas Jehkinen, 28.

Jehkinen sijoittui kaksi vuotta sitten viidenneksi ja vuosi sitten kolmanneksi. Finaaliin pääsivät myös kaksinkertainen Ballmaster-voittaja Kimmo Lehtonen, 46, ja ruotsalainen Martin Larsen, 35, joka on vuosikausia halunnut voittaa nimenomaan Ballmasterin. Larsenilla on paljon ystäviä Suomessa, ja moni olisi suonut voiton hänelle.

"Nyt tulee iso kala", Larsen sanoi ennen finaalia.

Neljän keilaajan finaalit alkoivat Jehkisen ja kaksinkertaisen Ballmaster-voittajan Lehtosen yhden sarjan pudotuspelillä. Jehkinen voitti Lehtosen 238–233, ja samalla selvisi, että Ballmaster saa uuden voittajan.

Seuraavassa pudotuspelissä Jehkistä vastaan asettui isoa kalaa jahdannut Larsen. Ruotsalainen hukkasi osumansa viidennen ruudun jälkeen, eikä saanut enää kaatoa aikaiseksi kuin vasta viimeisellä heitollaan. Jehkinen teki sarjaan kahdeksan kaatoa ja voitti Larsenin 243–183.

Finaalissa oli Jehkisen vuoro yllättyä muuttuneiden ratojen takia. Siniseen paitaan Everton-faniutensa takia pukeutunut Paul Moor oli viidennessä ruudussa jo 35 pisteen johdossa, ja se etumatka riitti.

Hänellä oli pientä onneakin matkassa, sillä viidennen ruudun kaato olisi voinut päättyä hänen mukaansa aukkoon. Jehkiseltä hävisi kaatoreaktio, ja hän sai vasta viidennessä ruudussa kaadon aikaiseksi.

Moor katsoi penkiltä, kun hänen voittonsa varmistui lukemin 225–204. Voitto oli tunteellinen, ja Moor hautasi kasvonsa käsiinsä.

"Tämä on iso asia. Olen aina halunnut voittaa tämän turnauksen", Moor sanoi odottaessaan kutsua palkintojenjakoon, jossa hänelle ojennettiin 13 000 euron pääpalkinto.

"Palkintorahat tulevat tarpeeseen, kun olen juuri ostanut talon Nuneatonista Birmighamin läheltä tyttöystäväni kanssa. Uusi autokin olisi hankittava", Moor kertoi.

Oli jo aikakin, että Moor voitti Ballmasterin, sillä hän on kolminkertainen Euroopan kiertueen voittaja ja 15 kiertuevoitollaan kautta aikain menestynein keilaaja Euroopan kiertueella.

Moor aloitti keilailun 10-vuotiaana Hullissa liigatason keilaajavanhempiensa ansiosta. Moor eteni junioriliigoista ensin kansallisen tason huipuksi ja teki lopulta läpimurtonsa Euroopassa kymmenen vuotta sitten.

Ballmaster on Euroopan, maailman ja ammattilaisten PBA-kiertueen osakilpailu. Ballmasterin voitto oli Moorille ensimmäinen ammattilaisten PBA-kiertueen osakilpailuvoitto, ja se takasi hänelle pääsyn mestarien turnaukseen Indianapolisiin Yhdysvaltoihin.

"Saan tämänkin voiton jälkeen kävellä rauhassa kotikaupungissani. Tätä voittoa tuskin löytyy lehtien sivuilta Englannissa", Moor sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?