Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoden urheilija valitaan tänään – riittääkö olympiakulta voittoon?

Vuoden urheilija valitaan tänään tiistaina. Urheiluvuosi toi tarjolle monta vahvaa nimeä.

Urheilu
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen voitti Sotšissa olympiakultaa.
Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen voitti Sotšissa olympiakultaa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Teemu Selänteen täydellinen jäähyväisottelu sai täydellisen sinettinsä, kun Sami Vatasen rannelaukaus sujahti maaliin ja ratkaisi juhlaottelun voiton Anaheimille maanantaiyönä.

Fakta

Vuoden urheilija ja Urheilugaala

 Urheilutoimittajien liitto on äänestyksessään valinnut vuoden parhaan suomalaisurheilijan vuodesta 1947. Vuodesta 2008 valinta on kerrottu Urheilugaalassa.

 Vuoteen 2007 saakka paras mies ja paras nainen valittiin erikseen.

 Vuoden 2013 valinta oli keihään MM-hopeamitalisti Tero Pitkämäki. 2008–2012 naiset veivät palkinnon joka vuosi: Satu Mäkelä-Nummela, Aino-Kaisa Saarinen, Minna Kauppi, Kaisa Mäkäräinen ja Tuuli Petäjä-Sirén.

Kaunis ja terävä oikean käden veto oli kuin loppusilaus jälleen yhdelle suomalaiselle sukupolvenvaihdokselle. Selänne jatkaa Hockey Hall of Fameen, Vatanen kukaties NHL:n puolustajaeliittiin. Kun Selänteen NHL-ura alkoi, Vatanen oli 1-vuotias.

Näihin tarinoihin suomalaiset urheilun kuluttajat saivat viime vuonna tottua. Jos jotakin, niin 2014 oli nimenomaan suuri eläkevuosi.

Selänteen lisäksi muun muassa sellaiset konkarit kuin Ville Peltonen, Saku Koivu, Jarkko Ruutu, Hanno Möttölä ja Tommi Evilä lopettivat aktiiviuransa.

Se on valtaisa määrä kokemusta ja suomalaisten urheilumuistojen parhaimmistoa – ja valtava määrä potentiaalia käytettäväksi suomalaisen urheilun kehittämiseen vaikkapa valmennuksessa.

Onneksi viime vuoden toinen kantava teema löytyy uusista nimistä, sellaisista kuin Sami Vatanen.

Iivo ja Kerttu Niskanen tuovat jatkuvuutta ja mitalimahdollisuuksia hiihtoon pitkäksi aikaa.

Uinti eli pitkään lamavuosia, mutta Ari-Pekka Liukkonen otti EM-altaassa yllätyspronssia. Yhdessä Matti Mattssonin kanssa hän pitää lajin menestystoiveita yllä.

Yleisurheilussa Oskari Mörö, Nooralotta Neziri ja Sandra Eriksson väläyttelivät keihäsmiesten taustalla.

Koripallossa Petteri Koponen on jo aikaisemmin ottanut johtajan kapulan Möttölältä. Ja niin edelleen. Lähteneiden tilalle löytyy myös tulijoita.

Kun katsoo viime vuotta ja listaa menestyjiä tai hyviä tarinoita, molempia tuntuu löytyvän poikkeuksellisen paljon. Se onkin viime vuoden kolmas teema: itsensä ylittäminen ja venyminen, hyvä taistelu ja uusien menestyslajien myötä tullut äänekäs ja riehakas fanikulttuuri.

Urheiluvuosi sai hyvän kipinän jo pikkuleijonien MM-kullasta ja heti jatkoa Sotšin mitaleista. Kaisa Mäkäräisen voitot, keihään EM-mitalit ja syksyllä tarjoiltu harvinaisempi herkku kahden palloilulajin MM-kisoissa tekivät koko vuodesta poikkeuksellisen komean ja kiinnostavan.

Kuka sitten pitäisi valita Vuoden urheilijaksi? Tällä aukeamalla esitellään äänestyksen vahvimmat suosikit sekä lyhyet perustelut, miksi heidät voitaisiin valita. Urheilun kannalta hyvä merkki – ja yksittäistä äänestystä tärkeämpi asia – on se, että Vuoden urheilijan valinnasta on säännöllisesti noussut kunnon kansallinen puheenaihe. Miksei valittu vammaisurheilijaa, miksei arvostettu suunnistajaa?

Jälkipyykki on välillä lapsekkaan raivokasta, mutta se kertoo, että urheilu kiinnostaa, herättää tunteita – ja kehittyy.

Konservatiivinen veikkaus: 1) Iivo Niskanen Sami Jauhojärvi, sillä olympiakultaa ei tällä kertaa voi ohittaa. 2) Kaisa Mäkäräinen. 3) Antti Ruuskanen. 4) Mikko Ilonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!