Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilugaala on vaikea tuote, mutta toimii sittenkin

Urheilu
 
Esa Lilja Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Parin tunnin mittainen puku- ja palkintogaala on tv-tuotteena sieltä vaikeimmasta päästä.

Pitäisi olla arvokas muttei jäykkä, hauska muttei nolo, sulava muttei sekava.

Jokainen gaaloja katsonut tietää, ettei oikeiden säätöjen löytäminen aina ole helppoa. Onnistunut paketti vaatii rahaa, tekijöitä, aikaa ja näkemystä. Esikuvat ja sitä kautta vaatimustaso tulevat maailmalta, halusi sitä tai ei. Näiden haasteiden kanssa on kaikkien gaalojen lailla paininut myös Urheilugaala.

Siksi on hienoa, että vuodesta 2008 järjestetty tapahtuma on onnistunut ottamaan paikkansa.

Urheilugaalan voima on siinä, että se nostaa kerran vuodessa urheilun sille kuuluvalle paikalle, paketoi urheiluvuoden ja jakaa kunniaa niille, joille se kuuluu. Linnan juhlien jälkeen siitä on tullut myös toinen vuotuinen näyttäytymispaikka, jossa paikalla ovat "kaikki".

Jos urheiluväki ei itse arvosta itseään, ei sitä tee kukaan muukaan. Suomessahan moukat pääsevät edelleen liian helposti ylpeilemään sillä, etteivät seuraa urheilua lainkaan.

Vuodesta 1947 jatkunut perinne, Urheilutoimittajien liiton valitsema Vuoden urheilija, on gaalassa oikealla paikallaan. Ilman sitä tapahtumalta tuntuisi puuttuvan historia, jatkuvuuden tunne ja pointti numero yksi.

Vuoden urheilijan valinta onkin täydellinen puheenaihe. Suoritusten vertailu toisiinsa on juuri sopivan älytöntä, että se kannattaa tehdä. Viihdettä, jonka suuri yleisökin ottaa hetken aikaa vakavasti, mutta unohtaa nopeasti. Urheilun sisäpiiriläiselle valinnat tai valitsematta jättämiset voivatkin sitten olla kipeämpiä paikkoja.

Ulkopuolelta on liian helppo neuvoa, mutta teen sen silti. 23 seremoniaa on paljon, siinä tuntuisi olevan muutama liikaa.

Esikuva, läpimurto, nuori urheilija, urheilu-ura, elämänura, lähettiläs, Hall of Fame – kategoriat menevät jo hieman päällekkäin tai ainakin sekaisin.

Joskus vähemmän on enemmän. Tiivistäminen voisi lisätä linjakkuutta ja valittavien arvoa, sekä vähentää sitä tunnetta, että eikös me tälle jo taputettu.

Mutta muuten – onnittelut kahdeksanvuotiaalle!

Esa Lilja
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!