Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niskanen ja Jauhojärvi ylsivät Vuoden urheilijoiksi

Sotšin parisprintin olympiakultamitalistit veivät voiton Urheilugaalassa tiistaina

Urheilu
 
Laura Oja HS
Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen tuulettivat Urheilugaalassa Vuoden urheilijoina tiistaina.
Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen tuulettivat Urheilugaalassa Vuoden urheilijoina tiistaina. Kuva: Laura Oja HS

Se meni niin kuin oli odotettu. Sotšin parisprintin kultamitalistit Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen voittivat Vuoden urheilijan tittelin 2014. Kaksikko oli kiinnostavin pari ennen Urheilugaalan alkua – ja etenkin sen jälkeen.

"Tämä puhutti etukäteen ja varmasti mietitytti myös meitä, että voiko parivaljakko tällaisen tittelin ansaita. Mutta yhdessä vedettiin Sotšissa ja yhdessä ollaan täällä nyt. Että tästä vaan!" Niskanen sanoi heti valinnan jälkeen ja sai raikuvat aplodit.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kaksi urheilijaa valitaan Vuoden urheilijaksi. Kaksikko valittiin myös yleisöäänestyksessä vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi. Jauhojärvi sanoi, että voitto tuli kokemuksen ja nuoruuden uhman sopivalla yhdistelmällä.

"Ja ette te minusta vielä pääse. Toivottavasti sykähdyttäviä hetkiä tulee keväällä MM-hiihdoissa ja parin vuoden päästä Lahden kotikisoissa."

Jauhojärven mukaan Niskanen on kuin maajoukkueen Lionel Messi, jonka lahjat puhkesivat kukkaan olympialaisissa. "Uhmaa" on sopivasti.

"Se ilmenee itseluottamuksena. Muistan, kuinka Sotšin 15 kilometrin kisan aamuna menin Iivon huoneeseen ja ihmettelin, että mitä teet? Iivo vastasi, että hän harjoittelee palkintopallilla oloa. Nauratti silloin, mutta ei enää kolme tuntia myöhemmin, kun se hävisi pronssin 0,2 sekunnilla."

Niskasen mukaan hän saa Jauhojärveltä paljon ohjeita.

"Ei niitä kaikkia osaa luetellakaan."

Ensimmäinen mieshiihdon olympiakulta sitten vuoden 1998 tuli dramaattisella tavalla. Jauhojärvi ja Saksan ankkuri Tim Tscharnke kolaroivat ankkuriosuudella, saksalainen kaatui ja jäi paikalleen, Jauhojärvi tyylitteli voittoon.

Välit Tscharnkeen ovat nykyään kuulemma "puhevälit".

Kultamitali oli kuin kruunu Jauhojärven pitkälle uralle. Niskanen, joka 22-vuotiaana on vasta huippu-uransa alussa, sai olympiakullasta, nuorten MM-kullasta ja loppuvuodesta tulleesta Rukan maailmancupin osakilpailuvoitosta tuhdin potkun uralleen.

Hiihtokaksikko sai Urheilutoimittajien liiton äänestyksessä 4 633 pistettä ja 269 ykkössijaa.

Keihäänheiton EM-kultamitalisti Antti Ruuskanen oli toinen (4 075 pistettä, 67 ykkössijaa). Kolmas oli ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen (3 891 ja 86). Golfari Mikko Ilonen jäi neljänneksi mutta keräsi toiseksi eniten ykköstiloja, 119.

Ruuskanen itse muikisteli savolaiseen tyyliinsä ennen valintaa. "Voip olla, voip olla olematta", Ruuskanen naureskeli.

Laura Oja HS
Uimari Ari-Pekka Liukkonen palkittiin vuoden esikuva -palkinnolla.
Uimari Ari-Pekka Liukkonen palkittiin vuoden esikuva -palkinnolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?