Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelaajat haluavat lyhyemmän Liigan

HS:n tietojen mukaan tapaninpäivästä voi tulla SM-liigan pelipäivä

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Liiga haluaa pitää kiinni nykyisestä ottelumäärästä, vaikka katsomoissa on usein tyhjää.
Liiga haluaa pitää kiinni nykyisestä ottelumäärästä, vaikka katsomoissa on usein tyhjää. Kuva: Vesa Koivunen

Jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistys haluaa lyhentää Liigan runkosarjaa. Pelaajat arvostelevat liian suurta ottelumäärää ja huonosti laadittua sarjaohjelmaa. Seuroista kahdeksan osallistuu tällä kaudella Liigan lisäksi Mestarien liigaan. Lisäksi pelaajia kuormittavat maaottelut.

Liigan ja pelaajien välinen yleissopimus päättyy huhtikuun lopussa. Ottelumäärä on yksi sopimusneuvotteluissa esillä olevista asioista.

"Olemme ehdottaneet, että Liiga harkitsisi vakavasti ottelumäärän pudottamista 60 ottelusta 56 otteluun", Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela sanoo.

Pelaajilla on jo valmis esitys uudesta sarjajärjestelmästä.

"Ensi kaudella Liigassa on mukana 15 joukkuetta, joten runkosarja voitaisiin pelata nelinkertaisena sarjana", Saarela esittää.

Näin muutaman vuoden käytössä ollut tammikuun tasaus -kierros jäisi pois. Pelaajayhdistys haluaa SM-liigan otteluohjelmasta myös nykyistä tasaisemman.

"Vaikka osa joukkueista pelaa Mestarien liigaa, ei voi olla niin, että SM-liigassa toiset joukkueet ovat pelanneet välillä viisi ottelua enemmän kuin toiset. Tämä on kuitenkin ykkössarjamme", Saarela sanoo.

SM-liigan toimitusjohtaja Kimmo Rannisto ei innostu runkosarjan lyhentämisestä. Hänen mukaansa 60 ottelun sarja on tällä hetkellä sopiva.

"Ihan ensiksi pitäisi miettiä, miksi nykyinen pelimäärä on ongelma. Maailmassa on liigoja, joissa pelimäärä on isompi. En usko, että pelaajien maksimi on käsillä", hän toteaa.

Rannisto myöntää, että Liigan peliohjelma voisi olla parempi. Erilaiset velvoitteet vievät kuitenkin pois hyviä pelipäiviä.

"Olemme esimerkiksi sitoutuneet olemaan pelaamatta maajoukkuetauon aikana. Samoin pelaajat ovat aiemmin neuvotelleet joulukuusta pelipäiviä pois muun muassa joulutauon takia. Jos pelejä pystyttäisiin sijoittelemaan näihin, ongelma helpottuisi."

SM-liiga siirtyi 60 ottelun runkosarjaan kaudeksi 2010–2011, kun sitä ennen pelattiin 58 ottelun runkosarja. Pelimäärän lisäämisen taustalla on seurojen tarve suurempiin lippu- ja ottelutuloihin. Ranniston mukaan raha on yhä painava syy pelata 60 ottelun runkosarjaa. Jo nyt seurat ovat taloudellisesti tiukoilla, eikä niillä ole varaa tulojen vähenemiseen.

"Jos pelejä vähennetään, se iskee pelaajiin. Silloin joku pelaaja pitää jättää hankkimatta tai palkkoja laskea."

"Kun asioista neuvotellaan, pelaajien pitäisi muistaa, että pelit ovat niitä tilaisuuksia, joissa palkkaa ansaitaan."

HS:n tietojen mukaan Liigan ja Pelaajayhdistyksen välisissä neuvotteluissa on ollut esillä pelipäivien lisääminen siten, että Liiga palaisi joulutauolta jo tapaninpäivänä jalkapallon Englannin Valioliigan tyyliin.

Vastineeksi yli 23-vuotiaat liigapelaajat saisivat harjoitella kesän omatoimisesti.

Joidenkin kriitikkojen mukaan runkosarjan iso pelimäärä vähentää myös katsojien kiinnostusta. Rannisto näkee runsaan ottelumäärän mahdollisuutena tulojen kasvuun.

"Tilastojen mukaan irtolippuja ostavista katsojista joka toinen katsoo kaudessa 1–2 ottelua. Näen tässä hyvän mahdollisuuden parantaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!