Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtapeli Jääkiekkoliiton puheenjohtajan paikasta alkoi – kenestä uusi Kummola?

Urheilu
 
Roni Rekomaa
Kalervo Kummola on toiminut Jääkiekkoliiton puheenjohtajana vuodesta 1997.
Kalervo Kummola on toiminut Jääkiekkoliiton puheenjohtajana vuodesta 1997. Kuva: Roni Rekomaa

Suomen Jääkiekkoliitolla on vuoden päästä uusi puheenjohtaja, mutta kuka?

Kalervo Kummola ilmoitti viime syksynä, että hän jatkaa liiton johdossa vain yhden vuoden. Kulisseissa seuraajaa haetaan jo innokkaasti, mutta käytännössä mitään ratkaisuja ei tapahdu ilman Kummolan tahtoa.

Yksi tärkeä ruutu puheenjohtajapelissä on se, kuka alkaa vetää työryhmää, jonka tehtäväksi jää seuraajan valinta. Jääkiekkoliitto valitsee ensi maanantaina varapuheenjohtajan, mutta tuskin vielä varsinaista nimityskomiteaa.

Viimeistään kevään aikana asetettava nimityskomitea haluaa esitellä ehdokkaat kesäkuussa, jotta heistä voidaan keskustella ensi syksynä ja heitä voidaan tentata myös julkisesti.

Kummolan seuraajalla pitää olla myös niin sanotusti pussi kunnossa – puheenjohtaja ei voi käyttää omaa asemaansa taloudellisen tilansa pönkittämiseen. Hän ei myöskään saa tuoda liikaa esille lobbareiden ja muiden taustavaikuttajien etua.

Se on urheilupolitiikan kannalta vaativa haaste.

HS käy läpi Kummolan mahdollisia seuraajia. Ehdokkaat löytyvät todennäköisesti neljästä ryhmästä, ja lisäksi esille voi nousta vielä musta hevonen.

1. Kummolan aikalaiset

Kummola aloitti Jääkiekkoliiton puheenjohtajana vuonna 1997. Hän ollut 40 vuotta jääkiekon johtotehtävissä. Kummola on istunut liiton hallituksessa vuodesta 1975 alkaen, ja hän oli vuonna 1975 käynnistyneen SM-liigan ensimmäinen toimitusjohtaja.

Se on kunniallisen pitkä aika, eikä Kummolan ansioita kiistetä. Valta vie kuitenkin mukanaan – Kummola ei ole halunnut tai osannut luopua valtikastaan.

Kummola on saanut paljon tukea omilta aikalaisiltaan, joihin voidaan laskea helsinkiläinen Harry Bogomoloff, hämeenlinnalainen kiekkopomo Harri Lintumäki ja Rauman Lukon johtohahmo Rauno Mokka.

Kaikilla kolmella tulee ikä vastaan. Bogomoloff on täyttänyt 70 vuotta, eikä häntä voi sen takia valita Kummolan seuraajaksi. Mokka täyttää 70 ensi vuonna ja Lintumäki vuonna 2018.

2. Tunnetut pelaajat

Valintakomitea esittää oman ehdokkaansa tai ehdokkaat liittovaltuustolle, joka valitsee liittohallituksen.

Liittovaltuustossa on 29 jäsentä, joista suurin osa edustaa jääkiekkoseuroja. Seurat taas vaativat ja odottavat, että uudella puheenjohtajalla on kokemusta seuratyöstä, muutenkin kuin pelkkänä pelaajana.

Tämä voi mutkistaa niin sanottujen julkkisehdokkaiden, kuten pitkän peliuran NHL:ssä tehneen Saku Koivun ja entisen maalivahdin, nykyisen kansanedustajan Sinuhe Wallinheimon valintaa. Monet tosin veikkaavat Koivua, joka voi olla myös Kummolan oma suosikki.

3. Kestoprinssit

Päteviä puheenjohtajia voi löytyä myös muista jääkiekkovaikuttajista tai lajissa työskennelleistä henkilöistä.

Yksi vahva ehdokas voi olla Mika Sulin, joka luopui viime vuonna paikastaan Suomen olympiakomitean pääsihteerinä. Se oli liian hidasliikkeinen työ nopeisiin päätöksiin liikemaailmassa tottuneelle miehelle.

Sulin toimi vuosien 2012 ja 2013 jääkiekon MM-kisojen Suomen kisaorganisaation pääsihteerinä. Jääkiekkoa hän pelasi 1980-luvun alussa Jokereissa.

Jääkiekkoliiton pitkäaikainen toimitusjohtaja Heikki Hietanen kyllästyi aikanaan Kummolan johtamistapaan, ja myös hänen nimensä noussee esille.

Hietanen on Vierumäen urheiluopiston toimitusjohtaja ja saanut kovan saneeraajan maineen.

Jääkiekkoliitto omistaa Vierumäestä 75 prosenttia, joten Hietanen ei voi olla itse itsensä valvoja.

Jääkiekkoliiton erotettu toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen tuntee lajin ja ihmiset, mutta onko hänestä rivit koossa pitäväksi puheenjohtajaksi?

4. Nykyiset toimijat

Kummolan seuraaja voi löytyä myös nykyisen liittohallituksen ja -valtuuston sisältä. Liittovaltuuston puheenjohtajana on jyväskyläläinen Heikki Louhivaara. Liittovaltuuston puheenjohtajistolla on keskeinen rooli valinnassa.

Vahva kandidaatti on Mikkelin Jukurien puheenjohtaja Jukka Toivakka, joka istuu myös liiton hallituksessa. Ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan puoliso on kokenut liikemies ja hallitusjyrä.

Suomen kaikkien aikojen nuorin olympiamitalisti Emma Terho (o.s. Laaksonen) valittiin marraskuussa ensimmäisenä naisena Jääkiekkoliiton hallitukseen. Vielä ei kuitenkaan taida olla naisen aika.

5. Jokeri

Polttonesteitä myyvän St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen hävisi marraskuun vaalin yhdellä äänellä (15–14) Kummolalle. Kummolalle itselleen oli iso järkytys, että hän voitti vaalin vain yhdellä äänellä. Anttonen tuskin silti haastaa Kummolaa uudestaan.

Ari Pusa ari.pusa@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Ari Pusa ari.pusa@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Jukka Toivakka
Jukka Toivakka
Saku Koivu
Saku Koivu
Emma Terho
Emma Terho
Mika Sulin
Mika Sulin
Musta hevonen
Musta hevonen
Sinuhe Wallinheimo
Sinuhe Wallinheimo
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!