Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilun on vihdoin aika luopua olutsponsoreista

Urheilu
 
Tero Hakola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.

Urheilu joutui selittämään tiistaina järjestetyn Urheilugaalan jälkeen taas viinajuttuja. Syynä ei ollut kuitenkaan urheilijoiden silmitön ryyppääminen.

Ihmetystä aiheutti valtion viinamonopolin Alkon mainos, joka näkyi television kautta koteihin.

Urheilun keskusjärjestön Valon pääsihteeri Teemu Japisson pahoitteli tapahtunutta STT:n kautta. Alko oli yksi Urheilugaalan sponsoreista, mutta Japissonin mukaan Valon tai Alkon tarkoituksena ei ollut mainostaa. Logo näkyi, koska urheilujärjestö halusi viestiä vastuullisuusohjelmasta, jonka avulla seuravalmentajat voivat puuttua nuorten päihteiden käyttöön.

Viesti oli omituinen, ja sitä olisi kannattanut harkita paremmin. Alkon logo Urheilugaalassa näytti pahalta, kun samanaikaisesti alkoholimainonta kiristyy, panimoiden mainoksia teipataan piiloon ja viskistä puhuminen on kielletty.

Urheilulla ja alkoholilla on epäpyhä liitto. Etenkin panimot ovat tärkeitä ammattiurheilun rahoittajia ympäri maailmaa, vaikka olut huonontaa urheilusuoritusta, eikä juomilla ole erityisesti terveyttä parantavia vaikutuksia.

Suomessa urheilun ja alkoholin liitto kiteytyy jääkiekkoon, sen maajoukkueeseen ja Suomen ainoaan kunnon ammattilaissarjaan Liigaan. Myös jalkapallon Veikkausliigan seuroilla on olutmainoksia.

Urheilun omien eettisten sääntöjen mukaan alkoholimainonta on kielletty ammattiurheilua lukuun ottamatta. Liigalle panimot ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita. Hartwallin Karjala-brändin ja Leijonien yhteistyö sai ikonisen sävyn vuoden 1995 maailmanmestaruudessa.

Jääkiekkoliiton lobbauksen ansiosta urheilutapahtumat säästyivät rajoituksilta, kun hallitus tiukensi alkoholimainontaa (HS 27. 12.). Niinpä jääkiekko- ja jalkapallopelit ovat Suomessa liki ainoita paikkoja, joissa esimerkiksi lapset näkevät niin mainontaa kuin juomista livenä. Valtaosa urheiluyleisöstä nauttii oluensa onneksi siivosti.

Urheilun ja olutpanimoiden liitto on vain yksi osa Suomen kosteaa alkoholikulttuuria eikä se poikkea esimerkiksi Ruotsista. Silti suomalaisen urheilun kannattaisi luopua olutmainoksista jo hyvän esimerkin takia.

Olutmainonnan arvo on Suomessa 1–2 miljoonaa euroa, ja osa tästä korvautuisi joka tapauksessa panimoiden muilla juomamainoksilla. Loput rahoista urheilu saisi muualta ja pääsisi todennäköisesti jopa voitolle.

Tero Hakola, Twitter:@TeroHakola
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!