Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afrikkalaistähti uhmaa isäänsä, puhuu kielillä ja kiusaa puolustajia

Urheilu
 

Norsunluurannikkolainen Wilfried Bony oli 14-vuotias, kun hänen ja hänen isänsä välit menivät poikki.

Opettaja-isä oli ilmoittanut poikansa yksityiskouluun ja maksanut kalliin lukukausimaksun. Nuori Wilfried ilmoitti kuitenkin isälleen, ettei hän halua kouluun. Hän haluaa keskittyä jalkapalloon.

Artikkeliin liittyvät

Se oli akateemistaustaiselle isälle kova paikka.

"Hän tapasi sanoa, että 'mene kouluun, voit pelata myös sen jälkeen. On myös lääkäreitä, jotka pelaavat jalkapalloa'", Bony kertoi vuosi sitten Daily Mailille.

Bony piti päänsä. Äiti osti hänelle jalkapallokengät, sillä katujalkapallo paljain varpain oli kivuliasta.

Lopulta Bony liittyi paikalliseen nuorisoakatemiaan, teki paikallisen Issia Wazi -seuran kanssa ensimmäisen ammattilaissopimuksen 15-vuotiaana ja päätyi Eurooppaan.

Tällä viikolla hän siirtyi Swanseasta Manchester Cityyn, ensimmäiseen todelliseen suurseuraansa 25 miljoonalla punnalla (32,2 miljoonaa euroa). Se on suurin afrikkalaisesta pelaajasta koskaan maksettu summa.

Jalkapallolusikka, joka suussa Bony syntyi, ei aina ole ollut kultainen. 18-vuotiaana, jo toisen lapsensa saatuaan, hän lähti ensi kertaa Eurooppaan.

Liverpoolissa näyttäytyminen ei johtanut mihinkään. Paria kuukautta myöhemmin, lokakuussa 2007, Bony siirtyi lainasopimuksella tšekkiläiseen Sparta Prahaan.

"En puhunut englantia, en puhunut tšekkiä. Joskus he käskivät minun mennä vasemmalle, ja menin oikealle", hän kertoi Guardianille marraskuussa.

Hän vakiinnutti paikkansa Spartan ykkösjoukkueessa ja oppi puhumaan tšekkiä.

"En ajatellut, että minun pitäisi puhua tšekkiä, mutta kun olen päättänyt tehdä jotain, en vain suostu epäonnistumaan", Bony sanoi.

Ranskan ja tšekin lisäksi hän puhuu nykyään myös englantia ja hollantia, jota hän oppi pelatessaan Vitessessä.

Alkuajat Valioliigassakaan eivät olleet helppoja: hänet hankittiin Swanseaan isolla rahalla, mutta kukkaan hän puhkesi vasta, kun manageri Michael Laudrup vaihtui Garry Monkiin.

Bonyn maalimäärät ovat häkellyttävän kovia. Kauden 2012–2013 alusta alkaen laskettuna Bony on tehnyt viidenneksi eniten liigamaaleja (56). Euroopan kuuden parhaan liigan pelaajista – vain Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic ja Graziano Pellè ovat tehneet enemmän.

Maalit ovat vieläpä syntyneet Vitessessä ja Swanseassa, jotka eivät ole suurseuroja omissa maissaan.

Bony tunnetaan suuresta koostaan, voimastaan ja kyvystään suojata palloa boksissa – joskus vain keskuspuolustajia ärsyttääkseen. Niinpä Cityn hyökkäys on nyt vielä enemmän maaleja sylkevä kuin ennen. Onhan joukkueessa jo valmiiksi Valioliigan maalipörssin toisena oleva Sergio Agüero, joka on syksystä 2012 alkaen tehnyt Citylle 43 maalia.

Manchester City–Arsenal sunnuntaina kello 18. Suora lähetys: MTV Sport 1 kello 17.55.

Johannes Laitila
johannes.laitila@gmail.com
Kirjoittaja on brittiläistä jalkapalloa seuraava vapaa toimittaja.

Wilfried Bony on noussut hyökkääjien eliittiin.
Wilfried Bony on noussut hyökkääjien eliittiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!