Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kovan onnen seiväsmies ei anna periksi

Matti Monosen ura on ollut täynnä vastoinkäymisiä, mutta silti hän pyrkii yhä ylöspäin

Urheilu
 
Seiväshyppääjä Matti Monosella ei ole yhtään tukijaa
Seiväshyppääjä Matti Monosella ei ole yhtään tukijaa
Matti Mononen oli sensaatio vuoden 2006 yleisurheilun EM-kisoissa. Hän sijoittui seiväshypyssä neljänneksi. Lupaava ura jäi kuitenkin kesken pahojen loukkaantumisten takia. Nyt Mononen harjoittelee taas ja tähtää 2016 kesäolympialaisiin ilmaan yhtään tukijaa. Toimittaja Ari Pusa, kuvaus ja editointi Juha Metso

Jos urheilija palkittaisiin sisukkuutensa perusteella, seiväshyppääjä Matti Mononen olisi siinä vähintään Euroopan mestari.

Monosen, 31, lupaava ura ei ole mennyt minkään ihanteellisen käsikirjoituksen mukaan. Mononen on loukkaantunut pahasti autokolarissa ja pudonnut kaksi kertaa vakavin seurauksin seiväsmonttuun.

Kuka

Matti Mononen

 Syntynyt 25. marraskuuta

1983 Rautjärvellä.

 Seiväshyppääjä.

 Asuinpaikka: Imatra.

 Seura: Lappeenrannan

Urheilu-Miehet.

 Valmentaja: Markku Mononen.

 Ennätys: 570 (2006).

 EM-kisoissa neljäs 2006

tuloksella 565.

 Alle 23-vuotiaiden

EM-pronssia 2005.

 Kolme SM-kultaa (2003,

2006 ja 2007).

 Muut arvokisat: 2004

olympialaiset (17:s, 565),

MM-kisat 2003 (20:s, 550),

MM-kisat 2005 (18:s 530).

 Harrastaa kalastusta.

Käsikirjoitus voi silti saada onnellisen lopun. Mononen ilmoitti marraskuussa, että hän aloittaa uudestaan harjoittelun ja kilpailemisen. Tavoitteena on täysimittainen kausi olympiavuonna 2016.

"Täksi kaudeksi minulla ei ole vielä tulostavoitteita. Sentti kerrallaan", sanoo Mononen Lappeenrannan urheilutalossa, jonne hän ajaa Imatralta tekemään voima- ja nopeusharjoituksia. "Jos kilpailen, en aloita yhtään kisaa alle 520:sta. Siitä lähdetään."

Mononen on aina ollut tinkimätön harjoittelija ja monta kertaa liiankin ankara itselleen.

Kun hän sijoittui neljänneksi yleisurheilun EM-kisoissa 2006 Göteborgissa, hän lähti pettyneenä punttisalille. "Piti purkaa kisapaineet", perustelee Mononen itselleen suomia "rangaistuspuntteja".

EM-vuonna syntyi myös nykyinen ennätystulos 570, jolla oltaisiin korkealla missä kisassa tahansa.

Toinen, jopa älyttömältä kuulostava harjoitus oli, kun Mononen juoksi seipään kanssa 400 metriä eli täyden ratakierroksen. Tämän harjoituksen hän teki ja tekee pari kertaa vuodessa.

"Eihän sillä ole mitään tekemistä seiväshypyn kanssa. Kerran jaksoin juosta vain 360 metriä enkä pystynyt sen jälkeen edes kävelemään. Sanoin isälle, että seuraavana aamuna uudestaan. Niin tehtiin. Kyse oli asennetreenistä", sanoo Mononen ja latoo levytankoihin sadan kilon painot jalkakyykkyä varten.

Artikkeliin liittyvät

"Vähän alkulämpöä. Ihan alas en voi enää mennä, kun polvet eivät kestä."

Mononen harjoittelee yksinään. Hänen isänsä Markku valvoo enää lähinnä tekniikkaa. "Tunnen itseni parhaiten", vastaa Mononen kysymykseen, miksei hänellä ole muita valmentajia.

Ulkopuolisen valmentajan palkkaaminen toisi myös lisäkuluja. Niihin Monosella ei ole varaa. Hän voi harjoitella ilmaiseksi Tanhuvaaran urheiluopistolla, mutta muuten hänellä ei ole yhtään tukijaa.

"Hävettää edes pyytää keltään mitään, kun takana oli surkea seiväskesä."

Tammikuussa Mononen on harjoitusleirillä Kanarialla, mutta kevään leiriä varten hän suunnittelee ottavansa lainaa pankista. "Elän pyhällä hengellä ja avovaimon palkalla."

Kevään leiriin voi nyt löytyä muutakin apua kuin pankkilainaa. Mestarihyppääjä Antti Kalliomäen vetämä uusi Seivästalli ry tukee ja auttaa Monosen kaltaisia urheilijoita.

Painonnoston välillä Mononen juoksee 60 metrin spurtteja hallissa. Mononen sanoo, että hän on luonnostaan hidas seiväshyppääjäksi.

Väitettä on vaikea niellä noin vain, sillä Mononen juoksee 60 metriä kelpo aikaan 6,69. Satasenkin hän on juossut alle 11 sekunnin. Ilman seivästä hän juoksee 400 metriä alle 50 sekunnin.

"Voima on minun nopeuteni", sanoo Mononen. "Kun aloitin uudestaan, ensimmäiset treenit olivat kauheita, kun olin niin huonossa kunnossa. Onneksi oli kymmenen vuoden pohjat harjoittelussa."

Lajin ranskalainen ME-mies (616) Renaud Lavillenie juoksee 60 metriä aikaan 6,65, mutta hänen tekniikkansa on ylivertainen.

Mononen uskoo, että Lavillenie ylittää vielä uuden haamurajan 620. "Hän hyppää huononakin päivänä 590 ja voittaa silti."

Lukuisat vastoinkäymiset ovat opettaneet Monosen elämään päivän kerrallaan – ainakin urheilussa.

Kymmenen vuotta sitten hän ajoi isänsä kanssa pahan autokolarin, kun he olivat tulossa kotiin harjoitusleiriltä Etelä-Afrikasta. Mononen kamppaili itsensä hyppykuntoon vielä samana vuonna, ja hän voitti alle 23-vuotiaiden EM-pronssia tuloksella 560.

Vuonna 2010 hän putosi viidestä metristä seiväskuoppaan Bergenissä. Toisen kerran hän putosi patjojen ulkopuolelle 2012 Espoossa. Tuon jäljiltä hänelle jäi ranteeseen vaivaa, joka estää häntä tekemästä kaikkia harjoituksia.

Välillä hänellä on ollut pitkään kuumetta ja mykoplasma.

Harkitsitko missään vaiheessa, ettet jatka hyppäämistä enää koskaan?

"Minulle jäi tunne, etten ole antanut vielä kaikkeani. Itse asiassa en ole koskaan sanonut, että lopetan. Viime kaudet ovat olleet surkeita seiväskesiä. En ole vielä sillä tasolla, mitä pitäisi olla."

Ari Pusa HS
Lappeenranta

Juha Metso
Matti Mononen aikoo rynniä takaisin suomalaisen seiväshypyn huipulle.
Matti Mononen aikoo rynniä takaisin suomalaisen seiväshypyn huipulle.
Juha Metso
Matti Mononen tekee voimaharjoitukset Lappeenrannan urheilutalossa.
Matti Mononen tekee voimaharjoitukset Lappeenrannan urheilutalossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?