Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Imatraa pienempi Eibar on Espanjan liigan ihmeellisin joukkue

Urheilu
 
Tapio Keskitalo Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
Vincent West Reuters
Eibarin kannattajat ottivat voimakkaasti kantaa omiensa puolesta marraskuisessa ottelussa Real Madridia vastaan kaudella 2014-15.
Eibarin kannattajat ottivat voimakkaasti kantaa omiensa puolesta marraskuisessa ottelussa Real Madridia vastaan kaudella 2014-15. Kuva: Vincent West Reuters

Kun Eibar nousi täksi kaudeksi Espanjan jalkapalloliigaan, moni hämmästyi. Varsinainen ihme ei kuitenkaan ole ollut nousu, vaan se, miten baskiseura on pääsarjassa pelannut.

Espanjan liigassa päästiin viikonloppuna kauden puoliväliin, ja Eibar on sarjataulukossa kahdeksantena. Joukkue on voittanut useammin kuin hävinnyt, eikä sen pitäisi olla millään logiikalla mahdollista.

Asian perustelemiseksi ei tarvitse kuin esittää muutama luku: Eibarissa asuu noin 27 000 asukasta, eli se on väkiluvultaan pienempi kuin vaikkapa Imatra tai Raasepori. Joukkueen kotistadionille Ipurualle mahtuu hieman yli 5 000 katsojaa, ja seuran viime kauden budjetti oli 3,9 miljoonaa euroa.

Espanjan pääsarjassa ei ole koskaan pelannut yhtä pieneltä paikkakunnalta tulevaa joukkuetta, eikä Eibar oikein voi ammentaa edes ympäristöstään.

Eibar sijaitsee lähellä Bilbaota ja San Sebastiánia, joista tulevat Athletic Bilbao ja Real Sociedad kahmivat alueen jalkapallolupaukset.

Vielä hämmentävämmäksi Eibarin menestys muuttuu, kun sitä peilaa baskijätteihin. Athletic ja Real Sociedad ovat sarjassa nimittäin selkeästi Eibarin takana.

Sanomattakin on selvää, ettei Eibarin pitäisi budjettinsa puolesta pelata yhdessä Euroopan kovimmista sarjoista ja vielä vähemmän menestyä siellä.

Televisio- ja yhteistyösopimusten ansiosta Eibarin tämän kauden budjetti on aiempaa selkeästi suurempi. Noin 18 miljoonan euron vuosibudjetti on kuitenkin täysin mitätön eurooppalaisessa huippujalkapallossa.

Pelkillä jättiläisten viime kesän ostoksilla pyörittäisi Eibarin koko toimintaa vuosikausia, sillä Barcelona hankki pelaajia yli 150 miljoonalla ja Real Madrid noin 120 miljoonalla eurolla. Eibarin budjetti on pienempi kuin Barcelonan Lionel Messin tai Realin Cristiano Ronaldon palkka.

"En tiedä, tapahtuuko maailmassa ihmeitä, mutta tämä on ainakin lähellä ihmettä", Eibarin puheenjohtaja Alex Aranzábal sanoi CNN:lle ennen kauden alkua.

Tuskin hänkään osasi odottaa, että joukkue taistelee Eurooppa-liigan paikasta, kun kausi kääntyy jälkimmäiselle puoliskolle.

Vaikka Eibar on pieni, sen pelipaitaa on vuosien saatossa kantanut suuria pelaajia. Baskiseurassa on nähty muun muassa nykyiset supertähdet David Silva ja Xabi Alonso, lainalla tosin.

Jotta Eibarin tuhkimotarina olisi täydellinen, se joutui taistelemaan kabineteissa ennen liigakauden alkua.

Seura uhattiin sulkea pääsarjasta, sillä se ei täyttänyt liigalisenssin ehtoja. Eibarin oli kasvatettava pääomaansa 1,7 miljoonalla eurolla.

Summa ei kuulosta suurelta, mutta vuonna 1940 perustetulle pikkuseuralle se oli valtava ponnistus. Eibar aloitti kampanjan Defend Eibar (puolusta Eibaria) ja onnistui haalimaan tarvittavan pääoman.

Sen jälkeen aukesi paikka auringossa. Loppu on historiaa.

 

Lähteet: CNN, Guardian, BBC ja sdeibar.com

Tapio Keskitalo HS
tapio.keskitalo@hs.fi
Urheilutoimitus pui jalkapallon ajankohtaisia asioita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!